Απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 14-12-2017

«Ρολά» κατεβάζει σήμερα Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017 ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, εξαιτίας της 24ωρης γενικής πανελλαδικής απεργίας που έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.  Στις 11 το πρωί, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος. «Αυτή η απεργία έχει ήδη αποκτήσει πανυπαλληλικά–πανεργατικά χαρακτηριστικά, με τη συμμετοχή των εργαζομένων του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα» επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση η ΑΔΕΔΥ.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017, 00:40

Ποιοι απεργούν σήμερα Πέμπτη 14-12-2017

Συμμετοχή στην απεργία της Πέμπτης 14-12-2017 έχουν εξαγγείλει με ανακοινώσεις τους και οι εργαζόμενοι σε υπουργεία, εφορίες (ΔΟΥ), ΟΤΑ (δήμους), ασφαλιστικά ταμεία, δημόσια νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, ΔΕΗ, ΟΤΕ,ΕΛΤΑ, ΟΛΜΕ (καθηγητές, δάσκαλοι) ΕΥΔΑΠ, δημοσιογραφικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, τεχνικοί τύπου, καθώς και οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Απεργία σε Μετρό – Ηλεκτρικό το πρωί της Πέμπτης 14-12-2017

Προβλήματα στις μετακινήσεις με το μετρό για τους επιβάτες το πρωί της Πέμπτης 14-12-2017, εξαιτία της απεργίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Ειδικότερα, σε στάσεις εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής, συμμετέχοντας στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, για την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017. Οι συρμοί του μετρό, του ηλεκτρικού και του τραμ θα κυκλοφορήσουν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Συγκεκριμένα, οι συρμοί του ηλεκτρικού ( Γραμμή 1 Πειραιάς-Κηφισιά), τα τρόλεϊ και τα λεωφορεία θα κυκλοφορήσουν από τις 9:00 πρωί έως τις 21:00 το βράδυ. Οι συρμοί του μετρό (Γραμμές 2,3) και του τραμ θα κυκλοφορήσουν από τις 09:00 το πρωί έως τις 16:00. Επίσης, λόγω της 24ωρης απεργίας των σιδηροδρομικών δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του μετρό Δουκ. Πλακεντίας Αεροδρόμιο και αντίστροφα.

Συμμετοχή στην απεργία έχουν εξαγγείλει με ανακοίνωσή τους και οι εργαζόμενοι στα τρένα και τον Προαστιακό (24ωρη απεργία). Συμμετοχή στην 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ αποφάσισε και η ΠΝΟ και έτσι δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία σε όλα τα λιμάνια της χώρας, την Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου, αλλά και οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ (για πολλές ώρες), ενώ με προσωπικό ασφαλείας θα είναι τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη (βλέπε πιο κάτω αναλυτικά). Επίσης θα υπάρξουν τροποποιήσεις και στις πτήσεις της Ολυμπιακής (Olympic Air).

Απεργία Τρόλεϊ

Χωρίς τρόλεϊ θα είναι για πολλές ώρες την  Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017 η Αθήνα από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, η στάση εργασίας εντάσσεται στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξε για την Πέμπτη η ΓΣΕΕ με αφορμή την κατάθεση και την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2018.

Οι εργαζόμενοι μεταξύ άλλων διεκδικούν:

«’Αμεση αναμόρφωση του Προϋπολογισμού, έτους 2018, για να ανατραπούν εδώ και τώρα οι δραματικές περικοπές των κοινωνικών δικαιωμάτων και η σχεδιαζόμενη φοροκαταιγίδα.

Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με κυρίαρχα το δικαίωμα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και το δικαίωμα απεργίας και διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών».

Απεργία στα Τρένα

H ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 13 Δεκεμβρίου 2017 έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 14 Δεκεμβρίου 2017 δεν πραγματοποιούνται σιδηροδρομικά και οδικά δρομολόγια στο δίκτυο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ λόγω της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης που εξήγγειλε η Γ.Σ.Ε.Ε., και στην οποία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (Π.Ο.Σ.).

Επιπλέον, ματαιώνονται τα βραδινά δρομολόγια στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη που αναχωρούν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, 13/12/2017.

Σημειώνεται ότι, οι αμαξοστοιχίες 600/601 (από Αθήνα και Θεσσαλονίκη) που αναχωρούν στις 23:55 και 23:00 αντίστοιχα, το βράδυ της Πέμπτης 14/12/2017, θα κυκλοφορήσουν μετά τη λήξη της απεργίας.

Για τις αμαξοστοιχίες των οποίων τα δρομολόγια επηρεάζονται από τις κινητοποήσεις, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. έχει προληπτικά κλείσει το σύστημα έκδοσης εισιτηρίων.

Οι επιβάτες ωστόσο που επρόκειτο να ταξιδέψουν το χρονικό διάστημα αυτό και έχουν ήδη αγοράσει εισιτήρια από φυσικά σημεία πώλησης, δικαιούνται επιστροφή του αντιτίμου των εισιτηρίων είτε σε μετρητά, είτε με τη μορφή «κουπονιού ταξιδίου».
Για τους επιβάτες που έχουν αγοράσει τα εισιτήρια τους μέσω διαδικτύου η επιστροφή του αντιτίμου γίνεται απευθείας στην πιστωτική τους κάρτα.

Αναλυτικά τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών που θα ματαιωθούν είναι τα εξής:

Την Τετάρτη 13-12-2017 (προηγούμενη ημέρα της απεργίας)

1.Μεταξύ Αθηνών – Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης – Θεσσαλονίκης – Αθηνών:
600 (σε όλη τη διαδρομή), 601 (Θεσσαλονίκη-Αθήνα)
2.Μεταξύ Θεσσαλονίκης – Έδεσσας – Φλώρινας – Θεσσαλονίκης:
743, IC 85
3.Μεταξύ Αθηνών – Οινόης – Χαλκίδας – Αθηνών:
2534, 2539
4.Μεταξύ Αλεξανδρούπολης – Δικαίων – Αλεξανδρούπολης:
IC 90
5.Μεταξύ Λάρισας – Βόλου – Λάρισας:
2576 – 2577

Την Πέμπτη 14-12-2017 (ημέρα της απεργίας)

Αναστέλλονται τα δρομολόγια όλων των επιβατικών αμαξοστοιχιών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς και των λεωφορείων που εκτελούν εσωτερικές διαδρομές εντός του δικτύου της.

Την Παρασκευή 15-12-2017 (επόμενη ημέρα της απεργίας)

1.Στο τμήμα γραμμής μεταξύ Θεσσαλονίκης-Έδεσσας-Φλώρινα:
IC 82,730
2.Στο τμήμα γραμμής μεταξύ Δικαίων-Αλεξανδρούπολης:
IC 91

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια, την Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2017

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία σε όλα τα λιμάνια της χώρας, την Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου, καθώς, σε σημερινή της συνεδρίαση, η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, αποφάσισε τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ.

Η απεργία θα ξεκινήσει από τις 00.01 τα ξημερώματα της Πέμπτης 14-12-2017, έως τις 12 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία των ναυτικών αναφέρει, ότι «για μια ακόμη φορά, δυστυχώς, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ναυτεργατών, όχι μόνον δεν επιλύονται εκ μέρους των κυβερνώντων, αλλά αντίθετα θεριεύουν και οξύνονται ακόμη περισσότερο με τα νέα προαπαιτούμενα και με τις προωθούμενες, νέες ρυθμίσεις και περικοπές, κατ΄ εντολή του τρίτου μνημονίου».

Προσθέτει επίσης, ότι «η διάλυση του ΝΑΤ και η αρπαγή κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας του, η αποψίλωση των οργανικών συνθέσεων των επιβατηγών πλοίων, ο ευτελισμός των συντάξεων και η οξυνόμενη και διογκούμενη συνεχώς ανεργία του κλάδου, δεν μπορούν και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητα».

Θεσσαλονίκη

Ταλαιπωρία περιμένει τους επιβάτες των λεωφορείων του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 14-12-2017, εξαιτίας της απεργίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Περισσότερα εδώ: ΟΑΣΘ: Απεργία την Πέμπτη 14-12-2017

Πτήσεις Olympic Air

Τροποποιήσεις πτήσεων θα γίνουν την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017 στην Ολυμπιακή (Olympic Air), λόγω της 4ωρης στάσης εργασίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων ΥΠΑ. Διαβάστε περισσότερα εδώ:Τροποποιήσεις πτήσεων στην Ολυμπιακή

Νοσοκομεία

Τα δημόσια νοσοκομεία θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας λόγω της συμμετοχής στην απεργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Επίσης, στην απεργία συμμετέχει και το προσωπικό του ΕΚΑΒ, που επίσης θα λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν την Πέμπτη οι δημόσιες δομές Υγείας και θα εξυπηρετούν μόνο επείγοντα περιστατικά, καθώς οι ομοσπονδίες γιατρών και νοσηλευτών έχουν προκηρύξει 24ωρες απεργίες, συμμετέχοντας στην απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

«Περνάμε στην αντεπίθεση. Δίνουμε αγωνιστική απάντηση ενάντια στα νέα μέτρα που σχεδιάζουν σε βάρος μας» αναφέρει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Η ΟΕΝΓΕ υποστηρίζει ότι για το 2018 προβλέπεται «νέα μείωση, κατά 364 εκατ., της ήδη πετσοκομμένης , κατά 22,8% από το 2015, κρατικής χρηματοδότησης για τα νοσοκομεία», τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των «ελλείψεων σε προσωπικό, υλικά και εξοπλισμό». Οι γιατροί διεκδικούν υπογραφή νέας κλαδικής συμφωνίας. Σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, 5ήμερο-6ωρο-30ωρο με μία ενεργή εφημερία την εβδομάδα και ρεπό την επόμενη μέρα.

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Τη συμμετοχή τους στην 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση, με την κήρυξη 24ωρης απεργίας από τις 6.00 το πρωί της Πέμπτης 14 Δεκεμβρίου έως τις 6.00 το πρωί της Παρασκευής 15 Δεκεμβρίου, σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αποφάσισαν τα διοικητικά συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ.

Η ΑΔΕΔΥ

Με βασικό σύνθημα «ΤΟ ΤΕΡΜΑΤΙΣΑΤΕ», η ΓΣΕΕ απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους για συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της Πέμπτης, 14 Δεκεμβρίου 2017, και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.00.

Η Συνομοσπονδία αντιδρά «στις συνεχιζόμενες αδιέξοδες και ανάλγητες πολιτικές που έχουν στραγγαλίσει την ελληνική κοινωνία» και επιπλέον στον νέο προϋπολογισμό, που -όπως υποστηρίζει- «οδηγεί σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας και σε κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Τέλος, προειδοποιεί ότι «όσο συνεχίζονται οι ίδιες πολιτικές, θα συνεχίζεται και ο αγώνας με κάθε τρόπο».

Συγκεκριμένα, η ΑΔΕΔΥ σημειώνει: «Ως εργαζόμενοι στο Δημόσιο διεκδικούμε:

– Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου για το συνταξιοδοτικό (ν. 4387/2016).

– Κατάργηση της τροπολογίας Γεροβασίλη για την αξιολόγηση.

– Μισθούς και συντάξεις αξιοπρέπειας. Γενναία αύξηση των μισθών των νέων συναδέλφων. Υπολογισμό της διετίας 2016-2018 για τη μισθολογική μας εξέλιξη. Ξεπάγωμα του μισθολογίου.

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά (Παιδεία, Υγεία, Δήμους, Ασφαλιστικά Ταμεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες, κτλ). Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, μέσω του ΑΣΕΠ, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες με γενναία μοριοδότηση της προϋπηρεσίας.

Κανένας πλειστηριασμός για την πρώτη κατοικία, για τους εργαζόμενους που αδυνατούν να πληρώσουν. Να σταματήσει η φορολογική επιδρομή και η καταλήστευση του εισοδήματός μας. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Καμία αλλαγή στο συνδικαλιστικό νόμο. Θα υπερασπίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις το δικαίωμα στην απεργία, που κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες» τονίζει η ΑΔΕΔΥ.

Η Ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

ΜΑΖΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 14ΗΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Η κυβέρνηση, προσφέροντας ακόμη ένα δώρο στους εργοδότες και ακολουθώντας κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της προς τους δανειστές, έφερε νύχτα στη βουλή τροπολογία για τον περιορισμό του δικαιώματος απεργίας στα πρωτοβάθμια σωματεία, στη βάση των εργαζομένων, τα συμφέροντα των οποίων ομνύεται ότι υπηρετεί.

Μπορεί να απέσυρε την επίμαχη τροπολογία και να μετέθεσε την κατάθεσή της για λίγο αργότερα, ο σκοπός της όμως είναι ηλίου φαεινότερος και ο στόχος της ξεκάθαρος. Να υπηρετήσει τη σκληρή και άκρως παραβατική εργοδοσία, επιδεικνύοντας συνέπεια στις δεσμεύσεις της στο 3ο μνημόνιο και αδιαφορώντας για τις τραγικές συνέπειες των πολιτικών της σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Όταν για χρόνια υπόσχεται ότι θα επαναφέρει τη συλλογική προστασία των εργαζομένων, επιχειρεί να αποδυναμώσει το βασικό μέσο συλλογικής δράσης, αυτό της απεργίας, σε μια αγορά εργασίας που είναι ήδη ζούγκλα.

Και αυτό δεν είναι το μοναδικό δώρο προς τους εργοδότες, αφού προσφάτως προχώρησε στην έμμεση αναγνώριση της απαγορευμένης από το σύνταγμα ανταπεργίας τους, ανοίγοντάς τους το δικαστικό δρόμο άσκησης πιέσεων στους εργαζόμενους να μην απεργήσουν.

Η ΓΣΕΕ θυμίζει στην Κυβέρνηση και στους δημοκράτες εκπροσώπους του ελληνικού λαού στο Κοινοβούλιο ότι το Ελληνικό Σύνταγμα αναγνωρίζει ανεπιφύλακτα το δικαίωμα απεργίας και  τους καλεί να καταψηφίσουν οποιαδήποτε ρύθμιση,  όποτε και αν εισαχθεί από την Κυβέρνηση, για τον περιορισμό του δικαιώματος των εργαζομένων να απεργήσουν.

Οι εργαζόμενοι θα δώσουν για ακόμη μία φορά την απάντησή τους, με τη μαζική συμμετοχή στην Γενική Πανελλαδική Απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ για την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017. Κανένας εργαζόμενος μόνος του ενάντια στις αντεργατικές μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης, των εργοδοτών και των τεχνοκρατών που θέλουν τη φωνή μας να σιγήσει. Αυτό δεν έγινε μέχρι σήμερα και δεν θα γίνει ποτέ!