Απεργία ΔΕΗ: Ξεκίνησαν σήμερα Δευτέρα 23-4-2018 οι κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ

Σε επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες προχωρά η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ αντιδρώντας στην πώληση λιγνιτικών μονάδων σε ιδιώτες. Ειδικότερα, από τα μεσάνυχτα της Κυριακής 22 προς Δευτέρα 23 Απριλίου 2018 ξεκίνησαν οι 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες της ΓΕΝΟΠ. απεργια δεη.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 23 Απριλίου 2018, 11:01

Οι κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ ξεκίνησαν από την Παρασκευή 20-3-2018 με 3ωρη στάση εργασίας από τις 7 ως τις 10 το πρωί και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης (Χαλκοκονδύλη).

Η ΓΕΝΟΠ κάνει λόγο για «απόλυτη και ξεκάθαρη αντίθεση των εργαζομένων στο «Εθνικό έγκλημα» του ξεπουλήματος της ΔΕΗ», ενώ τονίζει ότι «Η ΓΕΝΟΠ και τα Σωματεία -Μέλη της προετοιμάζονται να δώσουν , με όρους κοινωνίας , έναν δυναμικό και ξεκάθαρο αγώνα για την ακύρωση των αποφάσεων που δίνουν τη χαριστική βολή στον Όμιλο ΔΕΗ και πλήττουν ανεπανόρθωτα το δημόσιο συμφέρον».

Η ΓΕΝΟΠ αντιδρά στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων Φλώρινας και Μεγαλόπολης που προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Ζητά ακύρωση του σχεδίου πώλησης, επαναφορά του 17% των μετοχών της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Δημόσιο, υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και προσλήψεις προσωπικού.

Εκτός λειτουργίας 6 μονάδες

Από τα μεσάνυκτα της Κυριακής 22 προς Δευτέρα 23 Απριλίου 2018 ξεκίνησαν οι 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που έχει προκηρύξει ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των απεργών να εστιάζεται στους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της Δυτικής Μακεδονίας. απεργια δεη.

Στο λιγνιτικό κέντρο δυτικής Μακεδονίας, από τις 12 τα μεσάνυκτα που άρχισε η απεργία, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας τέσσερις μονάδες, η I & II στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, η 2η στον ΑΗΣ Καρδιάς, ενώ νωρίς το πρωί αποφασίστηκε να τεθεί εκτός λειτουργίας και η μονάδα στον ΑΗΣ Αμυνταίου.

Έχει σταματήσει κάθε δραστηριότητα στη λειτουργία των ορυχείων, όπου η απεργία ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας, με την έλευση της πρωινής βάρδιας και σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ Μόσχο Μόσχου η συμμετοχή αγγίζει το 100%, εργάζεται μόνο το προσωπικό ασφαλείας σύμφωνα με τον νόμο και τα συστήματα της αποκομιδής της τέφρας, προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν οι μονάδες που βρίσκονται στο σύστημα. Σύμφωνα με το σωματείο «Σπάρτακος» στην 48ωρη απεργία συμμετέχουν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στα οκτάμηνα, ενώ, σε ένδειξη συμπαράστασης, μεγάλος αριθμός εργαζομένων σε εργολάβους απέχει από την εργασία.

Στις 12 τα μεσάνυχτα κλιμάκιο της ΓΕΝΟΠ με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιώργο Αδαμίδη ήταν έξω από την πύλη του μεγαλύτερου Ατμοηλεκτρικού σταθμού του Αγ. Δημητρίου, όπου ενημέρωσαν τους εργαζόμενους της νυκτερινής βάρδιας για τη σημασία και τους στόχους της απεργιακής κινητοποίησης. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ διαβεβαίωσε ότι ο στόχος της απεργίας «δεν είναι να δημιουργηθούν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της χώρας», διευκρίνισε ότι η επάρκεια του συστήματος είναι μεγάλη, αφού «από τα 17.000 MW που είναι η εγκατεστημένη ισχύς, μόνο 5500 έως 6500 MW είναι η ζήτηση και μάλιστα στην μεγαλύτερη αιχμή κατά την διάρκεια του 24ώρου».

Την ίδια χρονική στιγμή, κλιμάκια των απεργών με συνδικαλιστικά στελέχη της ΓΕΝΟΠ και του Σπάρτακου, βρέθηκαν έξω από τις πύλες του ΑΗΣ Καρδιάς και του ΑΗΣ Αμυνταίου, όπου ενημέρωσαν τους εργαζόμενους της νυκτερινής βάρδιας που κατέφθαναν με τα λεωφορεία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ, στο νότιο σύστημα της χώρας έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας μια λικνιστική μονάδα στον ΑΗΣ Μεγαλόπολης και μια μονάδα Φυσικού αερίου στο Λαύριο. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο απεργιακός σχεδιασμός υλοποιείται κανονικά χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της χώρας. «Εμείς ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου που αποδεδειγμένα θα είναι καταστροφή για την δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη».

Σε λίγο, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής αναμένεται να ξεκινήσει η ακρόαση των φορέων για το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου πριν εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια. «Θα εξηγήσουμε στους βουλευτές τι σημαίνει για τις λιγνιτιφόρες περιοχές της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης η πώληση σε ιδιώτες των καλύτερων και πιο ανταγωνιστικών μονάδων που διαθέτει η ΔΕΗ» ανέφερε ο κ. Αδαμίδης.

Ανοιχτή επιστολή στους βουλευτές

Με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου η ΓΕΝΟΠ απέστειλε ανοιχτή επιστολή στους βουλευτές χαρακηρίζοντας Εθνικό Έγκλημα την πώληση των μονάδων.

Ως εργαζόμενοι του Ομίλου ΔΕΗ,

θέλουμε να σας ενημερώσουμε για το Εθνικό Έγκλημα που συντελείται, σε συνέχεια αυτού της πώλησης του ΑΔΜΗΕ, με το κατατιθέμενο προς ψήφιση νομοσχέδιο από την Κυβέρνηση, της αποεπένδυσης της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ (Διαρθρωτικά μέτρα για την πρόσβαση στο λιγνίτη και το περεταίρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού).

Με αυτό το νομοσχέδιο εξειδικεύονται τα « Διαρθρωτικά Μέτρα για την πρόσβαση στον λιγνίτη» του νόμου (ΦΕΚ 72/2017) που αφορά την «αποεπένδυση» της ΔΕΗ σε ποσοστό 40% της λιγνιτικής ισχύος της.

Συγκεκριμένα προβλέπεται η δημιουργία δύο (2) εταιρειών με την απόσχιση παγίων  από την ΔΕΗ :

Η πρώτη περιλαμβάνει την Μονάδα Μελίτη I ονομαστικής ισχύος 330 MW μαζί με την άδεια της Μελίτης II ονομαστικής ισχύος 450 MW και τα αντίστοιχα κοιτάσματα Κλειδιού, Λόφων Μελίτης και Βεύης.

Η δεύτερη περιλαμβάνει τις Μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης ονομαστικής ισχύος 300 MW εκάστη μαζί με τα αντίστοιχα Ορυχεία.

Απεργιακές κινήσεις

  • Κάθε πρωί μία (1) ώρα στάση εργασίας ανά ειδικότητα.
  • Πιστή τήρηση του πενθημέρου, δεν εργαζόμαστε Σάββατα, Κυριακές και αργίες, (Σαββατοκύριακα εργάζονται μόνο οι βάρδιες), πλην των επιφυλακών για αντιμετώπιση έκτακτων βλαβών.
  • Απαρέγκλιτη τήρηση του οκταώρου, δεν εργαζόμαστε υπερωριακά, καμία εκτός έδρας εργασία. (εξαίρεση γίνεται μόνο σε ιδιαίτερες περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης πχ βλάβες)  και εφόσον υπάρχει  έγκριση της Απεργιακής Επιτροπής
  • Οι συνάδελφοι σε φυλακές (βάρδιες) τηρούν αυστηρά το οκτάωρο καθώς και την ανάπαυση μεταξύ των βαρδιών.
  • Η φύλαξη των Σταθμών και Ορυχείων γίνεται αυστηρά από το αναγκαίο προσωπικό φύλαξης.
  • Δεν συμμετέχουμε σε συνεργεία που δεν διασφαλίζουν την ασφάλεια στην εργασία, (συγκεκριμένα δεν  επανδρώνονται από επικεφαλής αρχιτεχνίτη, εργοδηγό).
  • Δεν οδηγούμε και δεν επιβιβαζόμαστε σε υπηρεσιακά οχήματα εφόσον δεν οδηγούνται από οδηγό, (κάτοχο επαγγελματικής άδειας οδήγησης).
  • Κανένας χειρισμός μηχανήματος χωρίς την απαιτούμενη επαγγελματική άδεια.
  • Δεν εργάζεται ποτέ Τεχνίτης μόνος του σε υπό τάση στοιχεία. Αφορά συνεργεία Μέσης και χαμηλής τάσης στη Διανομή. Απαιτείται ένας εργοδηγός ή αρχιτεχνίτης και δύο τεχνίτες (Ν158/78).
  • Δεν εκτελεί χειρισμό Τεχνίτης μόνος του είτε σε δίκτυο χαμηλής τάσης είτε σε δίκτυο Μέσης τάσης . Η αντικατάσταση ασφαλειών σε Πίλλαρ – Μετρικές Διατάξεις θεωρούνται χειρισμοί υπό τάση.
  • Δεν απομονώνουμε σημειώματα για εργασία από συνεργεία εργολάβου αν δεν τηρούνται οι κανόνες που  έχουν θεσπιστεί και περιγράφονται στη σύμβαση Δικτύου Διανομής 171.
  • Μέτρα ασφαλείας:

α) Λειτουργία αντλιοστασίων.

β) Λειτουργία ιατρείων.”