Απεργία ΠΟΕ-ΟΤΑ: Με σκουπίδια τουλάχιστον έως την Πέμπτη 29/6/2017

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων τουλάχιστον έως την προσεχή Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017, όπως είχε προγραμματιστεί από την προηγούμενη εβδομάδα, αποφάσισε το μεσημέρι της Κυριακής 25 Ιουνίου η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, καθώς δεν ικανοποιήθηκε από τη νομοθετική ρύθμιση του Π. Σκουρλέτη για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα των δήμων.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017, 14:35

Ακαρπη η συνάντηση Σκουρλέτη με ΠΟΕ-ΟΤΑ

Εν τω μεταξύ, άκαρπη απέβη η συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, με αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, τη Δευτέρα 26/6/2017 για το εργασιακό μέλλον των συμβασιούχων στην καθαριότητα των δήμων.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι η νομοθετική πρόταση που του παρουσίασαν οι συνδικαλιστές «δεν μπορεί να σταθεί νομικά, λόγω της πρόσφατης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στη τροπολογία του υπουργείου να ενσωματωθεί η πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τα όρια ηλικίας, συμμετοχή στον διαγωνισμό άνω των 45.  «Εκτός τόπου και χρόνου», η πρόταση που καταθέτει η ΠΟΕ – ΟΤΑ για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, καθώς «δεν οδηγεί πουθενά με βάση και τις αποφάσεις του ΣτΕ», σχολίασε χαρακτηριστικά το πρωί της Δευτέρας.

Έτσι, εν αναμονή μεγάλου καύσωνα και με “βουνά” από σκουπίδια στους δρόμους των πόλεων, συνεχίζονται οι καταλήψεις στα αμαξοστάσια των δήμων και στους ΧΥΤΑ της χώρας, με αποτέλεσμα να μην γίνεται αποκομιδή απορριμμάτων, παρά μόνο σε ευαίσθητους χώρους (νοσοκομεία, λαϊκές αγορές κ.λπ.). Επίσης, για τη Δευτέρα έχει προκηρυχθεί στάση εργασίας από τις 11:00 το πρωί έως το τέλος του ωραρίου της πρωινής βάρδιας, ενώ έχει αποφασιστεί η πραγματοποίηση συλλαλητηρίων στις πρωτεύουσες των νομών της χώρας. Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 11:30 το πρωί έξω από τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην πλατεία Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή και το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Για την Πέμπτη, η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα έξω από τα γραφεία της στις 10:30 το πρωί και πορεία προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η κατάθεση πρότασης που θα προβλέπει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών, που απέρριψαν οι συνδικαλιστές, προβλέπει μεταξύ άλλων τη σύναψη νέων συμβάσεων για τους 6.100 συμβασιούχους – παρατασιούχους για όσους μήνες απαιτηθεί, μέχρι να ανακοινωθούν οι προσωρινοί πίνακες διοριστέων του διαγωνισμού του ΑΕΠ για 2.500 μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα των δήμων, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να αιτηθούν πρόσθετες προσλήψεις με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους στο συγκεκριμένο τομέα.

Από την πλευρά της η ΠΟΠ – ΟΤΑ αποφάσισε την αναστολή των κινητοποιήσεων της, καθώς έκρινε ότι με τη ρύθμιση του κ. Σκουρλέτη διασφαλίζεται η συνέχεια της εργασίας των συμβασιούχων.

Σε ιδιώτη η αποκομιδή σκουπιδιών της Θεσσαλονίκης

Σε απευθείας ανάθεση σε ιδιώτη για την αποκομιδή των απορριμμάτων προχωρά η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καθαρίσει η πόλη από τα «βουνά» των σκουπιδιών που έχουν σχηματιστεί εξαιτίας των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων των συμβασιούχων εργαζομένων στους ΟΤΑ. Στη Διαύγεια αναρτήθηκε η πρόσκληση ενδιαφέροντος για απευθείας ανάθεση αποκομιδής αστικών απορριμμάτων, προϋπολογισμού 192.000 ευρώ, με τη διοίκηση του κεντρικού δήμου να επιθυμεί το συντομότερο δυνατό να βρεθεί ο ιδιώτης που θα καθαρίσει την πόλη.

Σήμερα Κυριακή 25-6-2017 στους δρόμους της Θεσσαλονίκης τα σκουπίδια ξεπερνούν τους 1.500 τόνους και ο γενικός γραμματέας του δήμου, Θωμάς Ψαρράς, υποστήριξε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως το συντομότερο δυνατό θα πρέπει να καθαρίσουν οι δρόμοι καθώς κινδυνεύει η δημόσια υγεία. Μετά από αυτή την εξέλιξη και την ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ – ΟΤΑ για συνέχιση των κινητοποιήσεων τουλάχιστον έως την Πέμπτη, 29 Ιουνίου, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι κλιμακώνουν τη στάση τους.

Ενώ χθες είχε αποφασιστεί να επιτραπεί η αποκομιδή σε γειτονιές με έντεκα απορριμματοφόρα, οι συμβασιούχοι σήμερα πήραν πίσω την απόφαση αυτή. Αποτέλεσμα είναι να παραμένουν ακινητοποιημένα όλα τα οχήματα, καθώς συνεχίζεται η κατάληψη στο αμαξοστάσιο του κεντρικού δήμου.

«Οι εργαζόμενοι είδαν στη Διαύγεια την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε ιδιώτες και δεν επέτρεψαν σήμερα να βγει κανένα απολύτως αυτοκίνητο στους δρόμους. Από την περασμένη Τετάρτη που κάνουν τις καταλήψεις δεν επιτρέπουν ούτε στο προσωπικό ασφαλείας να δουλέψει, κάτι που προβλέπεται από το νόμο. Κινδυνεύει η δημόσια υγεία κι εμείς καθόμαστε και βλέπουμε τα αυτοκίνητα εγκλωβισμένα στο αμαξοστάσιο», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Ψαρράς.

Επίσης, ο γενικός γραμματέας του δήμου και υπεύθυνος για την καθαριότητα πρόσθεσε πως «Δευτέρα πρωί θα δεχτούμε τις προσφορές των τριών εταιριών που έχουν απορριμματοφόρα και μπορούν να καθαρίσουν την πόλη. Εδωσα εντολή να επικοινωνήσουμε και με τους τρεις και να έρθουν να υποβάλλουν τις προσφορές τους».

Η πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων Ν.Θεσσαλονίκης και μέλος της ΠΟΕ – ΟΤΑ, Κλεοπάτρα Χοροζίδη, από την πλευρά της υποστήριξε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ πως «σαν απάντηση στην ανάρτηση στη Διαύγεια αποφασίσαμε να μην επιτρέψουμε σε κανένα απορριμματοφόρο να πραγματοποιήσει αποκομιδή».

Γι’ αύριο το πρωί οι εργαζόμενοι έχουν προγραμματίσει κοινή συνεδρίαση στο ΣΜΑ της Πυλαίας, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους μετά την κίνηση της διοίκησης Μπουτάρη να παραχωρηθεί η αποκομιδή σε ιδιώτη, ενώ το απόγευμα θα δώσουν το παρών στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Στις γειτονιές αλλά και στο κέντρο της πόλης οι κάδοι ξεχειλίζουν από τα σκουπίδια, ενώ σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες η κατάσταση είναι αφόρητη.

Εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους οι συμβασιούχοι στους ΟΤΑ, στη Θεσ/νίκη

Με τα σκουπίδια να εξακολουθούν να παραμένουν συσσωρευμένα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και τη θερμοκρασία να “σκαρφαλώνει” σε υψηλά επίπεδα, ξεκινά η νέα εβδομάδα των κινητοποιήσεων των συμβασιούχων εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας 26 Ιουνίου, οι συμβασιούχοι – παρατασιούχοι συγκεντρώθηκαν στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Πυλαία, προκειμένου να ενημερώσουν όλους τους εργαζόμενους για την πρόθεση της διοίκησης του Γιάννη Μπουτάρη να αναθέσει σε ιδιώτη την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης με πρόσκληση ενδιαφέροντος που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» προχωρά σε απευθείας ανάθεση για την αποκομιδή των απορριμμάτων από ιδιώτη, προϋπολογισμού 192.000 ευρώ και σήμερα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τον φάκελο με την προσφορά τους.

Οι συμβασιούχοι διεμήνυσαν στη δημοτική αρχή πως θα απαντήσουν δυναμικά σε αυτές τις ενέργειες και προγραμματίζουν στις 4 το απόγευμα θα παραστούν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Σήμερα το πρωί δεν επέτρεψαν σε κανένα απορριμματοφόρο να βγει για αποκομιδή. Τα μόνα δρομολόγια που επέτρεψαν, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης και υπεύθυνο για την καθαριότητα, Θωμά Ψαρρά, είναι σε δύο μικρά αυτοκίνητα για τη συγκέντρωση των νοσοκομειακών αποβλήτων και τα τέσσερα για τη μεταφορά των ΑΜΕΑ.

Οι συμβασιούχοι θα συνεχίσουν τις καταλήψεις στα αμαξοστάσια, στο ΣΜΑ Πυλαίας και τις εποπτείες μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, σύμφωνα και με την απόφαση της ΠΟΕ – ΟΤΑ.