Απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ 17/5/2017- Πορείες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Φωτογραφία αρχείου

Ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης 17/5/2017 οι πορείες διαμαρτυρίας εργαζομένων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, στο πλαίσιο της απεργίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενάντια στο πολυνομοσχέδιο το οποίο συζητείται στη Βουλή και θα ψηφιστεί αύριο.

Επεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα στη συμβολή των οδών Σταδίου και Βασιλέως Γεωργίου όταν ομάδες αναρχικών ενεπλάκησαν με τις δυνάμεις των ΜΑΤ πετώντας βόμβες μολότοφ και πέτρες. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με εκτεταμένη ρίψη δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στην Πατησίων από το ύψος της Βερανζέρου και μπροστά από το Μουσείο.

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του συντονισμού των πρωτοβάθμιων σωματείων: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ αποφασισμένοι να παροτρύνουμε όλο τον κόσμο να βγει στους δρόμους .Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν με τον συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων για μια πραγματική μάχη σήμερα κι αύριο απέναντι στο επαίσχυντο 4ο μνημόνιο».

Με σύνθημα «την ενότητα και τον ξεσηκωμό ενάντια στο τέταρτο μνημόνιο» η Λαϊκή Ενότητα καλούσε τους εργαζόμενους και συνολικά τον ελληνικό λαό να συμμετάσχει στη σημερινή απεργία.

Οργανώσεις της Αριστεράς καθώς και εργατικά σωματεία καλούν σε συγκεντρώσεις αύριο στο Σύνταγμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πολυνομοσχέδιο που θα ψηφίζεται εκείνη την ώρα.

Θεσσαλονίκη

Το μεσημέρι της Τετάρτης 17/5/2017 ολοκληρώθηκαν οι πορείες διαμαρτυρίας εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου που θα γίνει την Πέμπτη 18/5/2017.

Η συγκέντρωση του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ πραγματοποιήθηκε μπροστά στο Κέντρο, απ’ όπου ξεκίνησε πορεία με κατάληξη το ΥΜΑΘ.

«Θα είμαστε στις επάλξεις και θα συνεχίσουμε να πολεμάμε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές από όποιες κυβερνήσεις και εάν προέρχονται» τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης. «Τα εργασιακά, που τα είχαμε βγάλει εμείς από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη βοήθεια του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας επανέρχονται» συνέχισε, καλώντας την κυβέρνηση «να σταματήσει τις υποκρισίες και να συνομιλήσει με τα συνδικάτα». Πρόσθεσε: «Να δούμε τι μπορούμε να περισώσουμε, γιατί αυτά που έρχονται και θα εξειδικευτούν με τα νομοσχέδια είναι ακόμη χειρότερα».

«Η κατάσταση δε μπορεί να συνεχιστεί, πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικές λιτότητας» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ, Πέτρος Κετικίδης, σημειώνοντας ότι ήδη υπάρχει «συρρίκνωση» του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και επίκειται και μεγαλύτερη, με τα νέα οργανογράμματα, συγχωνεύσεις και ενοποιήσεις οργανισμών, κινητικότητα, κ.α.

Απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες στην Πάτρα

Δύο απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Πάτρα, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, με αφορμή την συζήτηση και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Η πρώτη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, έξω από το εργατικό κέντρο και στην οποία συμμετείχαν, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, άνεργοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, φοιτητές, συνταξιούχοι κ.α. Όπως ανέφεραν μεταξύ άλλων οι ομιλητές, «λέμε όχι στις νέες μνημονιακές δεσμεύσεις, που φέρνουν απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και νέα φοροεπιδρομή στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων».

Η δεύτερη συγκέντρωση οργανώθηκε από το ΠΑΜΕ και πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Γεωργίου. Στην συγκέντρωση πήραν μέρος ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, φοιτητές, άνεργοι, συνταξιούχοι κ.α.