Αποσύρεται προς το παρόν το νομοσχέδιο για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα

Αποσύρεται προς το παρόν από τη διαβούλευση, το Νομοσχέδιο για τα Δεσποζόμενα και Αδέσποτα Ζώα Συντροφιάς, προκειμένου να επανεξεταστούν ζητήματα που αναδείχθηκαν από την ως τώρα διαδικασία. Αυτό δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, συμπληρώνοντας ότι το σχέδιο νόμου θα επανέλθει όταν επαναδιαμορφωθούν οι σχετικές διατάξεις.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη 27 Μαρτίου 2018, 19:43

Τσιρώνης: Εντός 30 ημερών θα επανέλθει το ν/σ για τα αδέσποτα

«Το νομοσχέδιο θα επανέλθει σε 30 ημέρες με τις αναγκαίες διευκρινίσεις και διορθώσεις όπου κρίνεται απαραίτητο» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα, που αποσύρθηκε σήμερα το πρωί.

Παράλληλα, ο κ. Τσιρώνης είπε πως «η μέχρι τώρα συμμετοχή των πολιτών στη διαβούλευση, απέδειξε το μεγάλο ενδιαφέρον για την ευζωία των ζώων συντροφιάς και τους ευχαριστώ για αυτό». Πρόσθεσε ότι «οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου διασφαλίζουν τη διαφάνεια, την νομιμότητα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν για τη χώρα μας από τις ευρωπαϊκές συμβάσεις» που όπως τόνισε, έχουν γνώμονα “πάντα την εξασφάλιση της ευζωίας των ζώων συντροφιάς και την αρμονική συνύπαρξη με το ανθρώπινο στοιχείο”.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τα κατοικίδια ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ με ανάρτησή του στο twitter αναφέρει: «Το ν/σ που κατέθεσε η κυβέρνηση για τα ζώα συντροφιάς είναι άλλη μια απόδειξη της προχειρότητας και της παροιμιώδους ανικανότητάς της και πρέπει άμεσα να αποσυρθεί. Θα έχω σήμερα συνάντηση με τους εκπροσώπους των φιλοζωικών οργανώσεων».

Για άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης, που υποχρεώθηκε σε απόσυρση του νομοσχεδίου για τα κατοικίδια κάνει λόγο ο δήμος Αθηναίων σε ανακοίνωσή του. «Η κυβέρνηση κάτω από τη γενική κατακραυγή υποχρεώθηκε σε άτακτη υποχώρηση, αποσύροντας το νομοσχέδιο για τα κατοικίδια ζώα. Το νομοσχέδιο ως μνημείο συγκεντρωτισμού, άγνοιας του ζ

ητήματος και προχειρότητας δεν γινόταν παρά να αποσυρθεί. Η φροντίδα των ζώων είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση, που απαιτεί τη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις αναγνωρισμένες φιλοζωικές οργανώσεις και όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες».

Ικανοποιημένες δηλώνουν οι φιλοζωικές οργανώσεις από την απόσυρση του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς

Την ικανοποίηση τους για την απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αποσύρει το νομοσχέδιο του για την προστασία των ζώων συντροφιάς εξέφρασαν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μέλη φιλοζωικών ομοσπονδιών και οργανώσεων.

Η γραμματέας της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, Μαρία Χουστουλάκη, σε δήλωση της τόνισε πως η απόσυρση του νομοσχεδίου αποτελεί μια δικαίωση για όλους του φιλόζωους.

Συγκεκριμένα η κ. Χουστουλάκη δήλωσε αρχικά: «Θεωρούμε δικαίωση την απόσυρση του νομοσχεδίου το οποίο ήταν απάνθρωπο και αντιεπιστημονικό.

Η ετυμηγορία του κόσμου και η αντίδρασή του έδειξε πόσο ανεδαφικό ήταν αυτό το νομοσχέδιο και ανεφάρμοστο στην ελληνική πραγματικότητα».

Και πρόσθεσε: «είναι απαράδεκτο να απαγορεύεις στα φιλοζωικά σωματεία και τους φιλόζωους πολίτες, γενικότερα, να συμμετέχουν στις υιοθεσίες των ζώων».