Η απόφαση του Εφετείου για Ηριάννα Β.Λ. και Περικλή Μ.

Απορρίφθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας, το απόγευμα της Δευτέρας 16-10-2017 οι αιτήσεις αποφυλάκισης της Ηριάννας και του συγκατηγορουμένου της Περικλή, που έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών ο καθένας για «συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Μετά την απόρριψη της αίτησης αναστολής εκτέλεσης της ποινής τους, σημειώθηκε ένταση εντός του δικαστηρίου.

Το δικαστήριο αρνήθηκε να κάνει δεκτές τις αιτήσεις αναστολής έκτισης ποινής στους δύο καταδικασθέντες σε κάθειρξη 13 ετών για “συμμετοχή τους Πυρήνες της Φωτιάς”, απόφαση που πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις στους δεκάδες φίλους και αλληλέγγυους που βρισκόταν στην αίθουσα.

Στο άκουσμα της απόφασης, που ουσιαστικά αποδέχθηκε την εισαγγελική πρόταση, η κατάσταση εκτροχιάστηκε με φωνές, βρισιές και καρέκλες να εκσφενδονίζονται.

Ήταν η δεύτερη αίτηση των δύο νέων που απορρίφθηκε, καθώς έχει προηγηθεί αρνητική απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου τον περασμένο Ιούλιο με σκεπτικό ότι δεν υφίστανται ανεπανόρθωτη βλάβη από την κράτηση τους στην φυλακή.

Την απόρριψη των προσφυγών της Ηριάννας και του Περικλή εισηγήθηκε νωρίτερα στο Πενταμελές Εφετείο Αναστολών ο εισαγγελέας Γιώργος Γεράκης, θεωρώντας αβάσιμους τους ισχυρισμούς που προβάλουν στις αιτήσεις τους οι δύο καταδικασθέντες σε κάθειρξη 13 ετών για «συμμετοχή τους Πυρήνες της Φωτιάς».

Με την πρότασή του, ο εισαγγελικός λειτουργός ζητά από τους δικαστές να μην κάνουν δεκτές τις αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης των ποινών των δύο, κρίνοντας πως δεν αποδεικνύεται η «ανεπανόρθωτη βλάβη» που απαιτεί ο νόμος για τον τερματισμό της κράτησης των δύο καταδικασθέντων και ουσιαστικά ζήτησε από τους εφέτες να αρνηθούν στους δύο νέους την έξοδο από την φυλακή.

Αναφερόμενος στο αίτημα του 33χρονου Περικλή, που στηρίζεται σε ζήτημα υγείας, ο εισαγγελέας υποστήριξε πως δεν προέκυψε στοιχείο για επιδείνωση της υγείας του.

Για την αίτηση της Ηριάννας, ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι το ζήτημα της διδακτορικής της διατριβής μπορεί να αντιμετωπιστεί «με μία παράταση στο μέλλον» και επομένως δεν συνιστά υπέρμετρη, ούτε και ανεπανόρθωτη βλάβη. Ανέφερε επίσης, ότι η αίτηση της 28χρονης δεν στηρίχθηκε σε νέα γεγονότα, αλλά σε αυτά τα οποία δεν έγιναν δεκτά κατά την εκδίκαση της πρώτης αίτησης για αναστολή εκτέλεσης της ποινής, τον περασμένο Ιούλιο.

Να σημειωθεί ότι εισαγγελέας Γεώργιος Γεράκης πρότεινε να παραμείνουν στη φυλακή η 29χρονη Ηριάννα και ο συγκρατούμενός Περικλής, υποστηρίζοντας ότι «δεν αποδείχθηκε ουδέν θεμελιωτικό γεγονός που να δικαιολογεί την αιτούμενη αναστολή».

«Το ζητημα της ανεπανόρθωτης βλάβης δεν απεδείχθη. Η δυνατότητα παράτασης της διδακτορικής διατριβής είναι υπέρβαση δυσχέρειας αλλά όχι υπέρμετρη ή ανεπανόρθωτη βλάβη, εφόσον μπορεί να αντιμετωπιστεί με μία παράταση στο μέλλον…. Η νέα αίτηση έπρεπε να στηρίζεται επί νέων γεγονότων.. είναι προϋπόθεση αυτό, αλλιώς δεν καθίσταται αναγκαία να επιζητηθεί η παραδοχή μιας άλλης αιτήσεως», συμπλήρωσε ο εισαγγελέας.

Η 28χρονη διδακτορική υποψήφια στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο 33χρονος, ζητούν για δεύτερη φορά την αναστολή έκτισης των ποινών που τους επιβλήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, απόφαση η οποία προκάλεσε αντιδράσεις και προβληματισμό σε νομικούς κύκλους καθώς τα στοιχεία που δέχθηκε το δικαστήριο θεωρούνται από πολλούς ισχνά για να οδηγήσουν σε καταδίκη.

Η Ηριάννα, που από την πρώτη στιγμή αρνείται κάθε σχέση της με την οργάνωση “ΣΠΦ”, βρέθηκε στο στόχαστρο της Αντιτρομοκρατικής τον Μάρτιο του 2011 μετά από έφοδο στο σπίτι του συντρόφου της Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου, ο οποίος συγκατοικούσε με τον Περικλή, όπου κοιμόταν και η ίδια. Ο Κωνσταντίνος παραπέμφθηκε σε δίκη ως μέλος των “ΣΦΠ”, στην οποία αθωώθηκε καθώς δεν βρέθηκαν στοιχεία που να στηρίζουν την κατηγορία, ενώ η Ηριάννα μετά από κατάθεση που έδωσε είχε αφεθεί ελεύθερη, αφού δεν προέκυψε κάτι εναντίον της.

Λίγους μήνες μετά εντοπίζεται στην Πολυτεχνειούπολη ένα μεταλλικό κουτί με όπλα το οποίο μπαίνει στα εργαστήρια της Αντιτρομοκρατικής και ένα χρόνο μετά η πραγματογνωμοσύνη, επί του οπλισμού, αποφαίνεται για την ύπαρξη ενός αποτυπώματος που ανήκει σε “άγνωστο θήλυ”. Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος της Ηριάννας και του Περικλή τον Ιανουάριο του 2013. Η αίτηση της Ηριάννας στηρίζεται στην βλάβη που προκαλεί η κράτηση της στην διδακτορική εργασία της, ενώ η αίτηση του Περικλή βασίζεται σε σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει το οποίο επιδεινώνεται στις συνθήκες της φυλακής.

Η 28χρονη είπε σήμερα στο δικαστήριο πως η παραμονή της στην φυλακή της στερεί την εμπειρία που είχε με την εργασία εντός του Πανεπιστημίου γεγονός που, όπως τόνισε, θα επιδράσει αρνητικά στην επαγγελματική της εξέλιξη: «Όσο χάνω εμπειρία και εργασία, οι συνάδελφοί μου προχωράνε. Αυτό σημαίνει πως σε πέντε μήνες, σε ένα χρόνο, δεν θα μπορώ να εργάζομαι στο πανεπιστήμιο και ενώ είμαι σίγουρη ότι στο Εφετείο θα αθωωθώ, ως τότε θα έχουν χαθεί τα αποτελέσματα των κόπων μου».

Όπως τόνισε η Ηριάννα: «έγινα ξαφνικά επικίνδυνη την 1η Ιούνη. Νωρίτερα, δύο φορές είχαν αρθεί οι περιοριστικοί όροι για να μεταβώ στο εξωτερικό για εργασία.. Χάνω ένα – ένα όσα είχα καταφέρει τα προηγούμενα χρόνια.. Ο σύντροφος μου αθωώθηκε και εγώ βρίσκομαι στη φυλακή εδώ και πέντε μήνες. Είπαν ότι έχω σχέση με όπλα μέσω ενός dna που αμφισβητείται από την επιστημονική κοινότητα από το 2013. Πίστευα πραγματικά και για αυτό πήγαινα με καλή πίστη στο πρωτόδικο δικαστήριο πως η αμφιβολία λειτουργεί υπέρ του κατηγορούμενου. Πέντε μήνες μετά την ενοχή μου βρίσκομαι να ξυπνάω κάθε πρωί με το βάρος της αθωότητάς μου.. Όσα έχτιζα εννιά χρόνια καταστρέφονται».

Στο δικαστήριο κατέθεσαν οι δύο καθηγήτριες Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, που επιβλέπουν τη διδακτορική διατριβή της 28χρονης, οι οποίες ανάμεσα σε άλλα τόνισαν πως ο εγκλεισμός της Ηριάννας δημιουργεί τεράστια καθυστέρηση σε πολλές δράσεις που απαιτούνται για το διδακτορικό της με συνέπεια την υποχώρηση της στον πίνακα μοριοδότησης και αποτέλεσμα να μην βρίσκεται τον Σεπτέμβριο του 2018 σε επιλέξιμη θέση.

Ο 33χρονος Περικλής είπε στο δικαστήριο πως το περιβάλλον της φυλακής επιβαρύνει το σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει και ότι συχνά αντιμετώπισε δυσφορίες.: «Δεν έχει προκύψει λόγος για να νοσηλευθώ αλλά υπάρχει ο φάκελος μου στο νοσοκομείο και είναι ενήμεροι για την κατάστασή μου.. Στη φυλακή έχει πολύ καπνό. Όλοι καπνίζουν και δεν μπορείς να πεις κάτι…».

Ο Πανεπιστημιακός καθηγητής Πνευμονολογίας, Δημοσθένης Μπούρος κατέθεσε στο δικαστήριο πως ο 33χρονος αντιμετωπίζει ένα σπάνιο νόσημα που έχει άμεση σχέση με το κάπνισμα. Όπως τόνισε ο καθηγητής: «Αν ο Περικλής βρίσκεται σε κάποιο χώρο έγκλειστος, από το παθητικό κάπνισμα επέρχεται επιδείνωση της υγείας του και μπορεί ακόμη και να χάσει τη ζωή του. Η μέση επιβίωση για τους ασθενείς είναι τα 13 χρόνια». Ο κ. Μπούρος είπε ακόμη ότι το στρες αλλά και ο κίνδυνος λοιμώξεων θεωρούνται άκρως επιβλαβείς παράγοντες σε ασθενείς σαν τον Περικλή και μπορούν να οδηγήσουν σε ανάγκη μεταμόσχευσης πνεύμονα. Είπε επίσης απαντώντας σε ερώτηση του Εισαγγελέα πως η νόσος του Περικλή, η οποία είναι ανίατη, επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής με μέσο όρο σε ανάλογες περιπτώσεις τα 13 χρόνια.

Να σημειωθεί ότι κατά την εκδίκαση της υπόθεσης η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη από συμπαραστάτες και αλληλέγγυους στα αιτήματα που εκδιάζονται, ενώ με την έναρξη της διαδικάσιας, ο δικηγόρος της Ηριάννας, Θεοδ. Μαντάς, αναφέρθηκε στην παρουσία της αστυνομίας που βρισκόταν εντός της αίθουσας. «Να δικάζουμε με ασπίδες και κράνη δεν το έχω ξαναδεί», είπε στο δικαστήριο, κάνοντας λόγο για «αστοχία» ως προς την εντολή «να καταλάβουν οι αστυνομικές δυνάμεις τα έδρανα των συνηγόρων».