Μεγάλος αστεροειδής θα περάσει ξυστά από τη Γη στις 3-1-2021

Μάλλον δεν ξεμπερδέψαμε ακόμη με τα δεινά που έφερε το 2020. Ειδικότερα, στις 3 Ιανουαρίου 2021 ένας μεγάλος αστεροειδής θα περάσει ξυστά από τη ΓΗ. Ο αστεροειδής που είναι γνωστός ως 2020 YA1, έχει πλάτος 16 μέτρων και είναι μεγαλύτερος από ένα διώροφο λεωφορείο.

Στις 3 Ιανουαρίου 2021, ένας διαστημικός βράχος αναμένεται να περάσει από την τροχιά του πλανήτη μας, αυτό που περιγράφει η NASA ως μια «κοντινή από τη Γη» πορεία. Παρατηρήσεις από τη NASA δείχνουν ότι ο αστεροειδής ταξιδεύει μέσα στο ηλιακό μας σύστημα με ταχύτητα 3,7 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο – ή περισσότερα από 13.000 χιλιόμετρα την ώρα.

Ενώ αυτή μπορεί να φαίνεται σχεδόν ακατανόητη ταχύτητα, στην πραγματικότητα είναι σχετικά αργή για ένα διαστημικό βράχο.

Ο μέσος διαστημικός βράχος ταξιδεύει με ταχύτητα οπουδήποτε μεταξύ 11 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο και 72 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο.

Η NASA αποκάλυψε ότι ο αστεροειδής θα πετάξει από τη Γη μόλις 4,1 φορές την απόσταση μεταξύ της Γης και της Σελήνης.

Ακόμα κι αν ο αστεροειδής ήταν σε σύγκρουση με τον πλανήτη μας, δεν θα έθετε κανέναν κίνδυνο.

Με πλάτος 16 μέτρων, ο διαστημικός βράχος απλώς θα καεί στην ατμόσφαιρα, παρόμοιο με το περιστατικό στο Τσελιάμπινσκ.

Το 2013, ένας διαστημικός βράχος 20 μέτρων εκτοξεύτηκε προς τη Γη, περνώντας μέσα από την ατμόσφαιρα πριν εκραγεί πάνω από την πόλη του Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας.

Η έκρηξη του αστεροειδούς ήταν τόσο ισχυρή που προκάλεσε ζημιές σε περισσότερα από 7.000 κτίρια και τραυμάτισε περισσότερα από 1.400 άτομα.