Κατά 8% αυξήθηκαν οι εκατομμυριούχοι του πλανήτη

Ο αριθμός των εκατομμυριούχων στον κόσμο αυξήθηκε το 2016 σχεδόν κατά 8% στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 16,5 εκατ. ανθρώπων περίπου, με τον συνολικό πλούτο να ανέρχεται στο ποσό-ρεκόρ των 63,5 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με έκθεση της εταιρίας συμβούλων Capgemini.

Ο πλούτος των ιδιωτών υψηλής καθαρής αξίας (HNWI) – των εύπορων που, σύμφωνα με τον ορισμό της Capgemini, έχουν περιουσιακά στοιχεία τα οποία μπορούν να επενδυθούν άνω του 1 εκατ. δολαρίων, εκτός της πρώτης κατοικίας, των συλλεκτικών αντικειμένων και των αναλώσιμων – αυξήθηκε κατά 8,2% σε ετήσια βάση το 2016 και αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 τρισεκ. δολάρια έως το 2025.

Σύμφωνα με την έκθεση, περίπου 1,15 εκατ. άνθρωποι έγιναν εκατομμυριούχοι πέρυσι.

Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Γερμανία και η Κίνα έχουν τους περισσότερους εκατομμυριούχους και αθροιστικά αντιστοιχούν σχεδόν στα δύο τρίτα του συνόλου. Στις ΗΠΑ, ο αριθμός των κροίσων αυξήθηκε στα 4,8 εκατ. από τα 4,46 εκατ., με τον αριθμό των εκατομμυριούχων στην Κίνα να αυξάνεται στα 1,13 εκατ. από μόλις πάνω από 1 εκατ.

Η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική συνεισέφεραν εξίσου στην αύξηση του πλούτου, με τη Ρωσία, τη Βραζιλία και τον Καναδά να αντιστρέφουν τις μειώσεις που σημειώθηκαν ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Ρωσία κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως ως προς την αύξηση του αριθμού των εκατομμυριούχων (σε δολάρια), όπως δείχνει η έκθεση World Wealth Report που παρουσίασε η χρηματιστηριακή εταιρεία Capgemini.

Αυτή την στιγμή υπάρχουν 182.000 Ρώσοι, η περιουσία των οποίων υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο δολάρια. Το 2016 ο αριθμός αυτός ήταν κατά 19,7% μικρότερος, ενώ το 2015 είχε μειωθεί κατά 1,8%. Οι συντάκτες της έκθεσης συσχετίζουν την αύξηση των εκατομμυριούχων στην Ρωσία με τη λειτουργία των χρηματιστηριακών αγορών στην χώρα. 

Η Ρωσία ως προς τον αριθμό των εκατομμυριούχων καταλαμβάνει την 15η θέση παγκοσμίως. Στην πρώτη θέση βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες με 4,8 εκατομμύρια εκατομμυριούχους, στην δεύτερη η Ιαπωνία με 2,9 εκατομμύρια εκατομμυριούχους, στην τρίτη η Γερμανία με 1,2 εκατομμυριούχους και στην τέταρτη η Κίνα με 1,1 εκατομμύρια εκατομμυριούχους. Στις τέσσερις αυτές χώρες αναλογεί το 61% των εκατομμυριούχων όλου του κόσμου.