Βαρύτατες κατηγορίες για τρομοκρατία στους 9 Τούρκους

Ενώπιον του εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης οδηγήθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης οι 9 Τούρκοι, οκτώ άνδρες και μία γυναίκα, τα οποία, σύμφωνα με τη δικογραφία, φέρονται να συμμετείχαν στο Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο και στόχευαν στην επίθεση κατά του πρωθυπουργού Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψή του στην Ελλάδα, στις 6 και 7 Δεκεμβρίου.

Κατά την προσαγωγή των κατηγορουμενων στον εισαγγελέα, περίπου 15 αλληλέγγυοι φώναζαν συνθήματα υπέρ τους ενώ ανήρτησαν και πανό.

Σε βάρος τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις προμήθειας-κατοχής εκρηκτικών υλών και βομβών, τρομοκρατικές πράξεις παράνομης κατοχής πιστολιών, πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών, πλαστογραφία μετά χρήσεως δημοσίων εγγραφων, διακεκριμένη αντίσταση κατά της αρχής, παράνομη οπλοκατοχή (που αφορά σουγιάδες που κατασχέθηκαν) και παράνομη κατοχή κροτίδων και καπνογόνων.

Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος του ενός από τους συλληφθέντες εκκρεμούσε εθνικό ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή του σε παλαιότερη υπόθεση. Συγκεκριμένα πρόκειται για την υπόθεση του ταχύπλοου που είχε κατασχεθεί στις Οινούσες τον Ιούλιο του 2013, γιατί μετέφερε βαρύ οπλισμό που προοριζόταν για την Τουρκία και συγκεκριμένα για την οργάνωση DHKP-C. Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, εκτός των άλλων, στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα πιστόλι CZ.

Στα τρία διαμερίσματα που έγιναν το πρωί της Τρίτης οι συλλήψεις των παραπάνω, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: μεγάλος αριθμός τεχνολογικού και ψηφιακού υλικού, εκρηκτικά καθώς και υλικά για την κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.

Τόσκας: Δεν υπήρχαν πληροφορίες από τις τουρκικές αρχές

Δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα των διαμερισμάτων όπου διέμεναν οι εννιά Τούρκοι υπήκοοι που συνελήφθησαν το πρωί από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν.Τόσκας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τόνισε πως η αστυνομία ψάχνει κα άλλους χώρους στο κέντρο της Αθήνας.

Δική μας ήταν η επιχείρηση, ανέφερε ο υπουργός και υπογράμμισε πως δεν υπήρξε συνεργασία με αρχές άλλου κράτους ούτε υπήρχαν πληροφορίες από τις τουρκικές αρχές.

Για τον Ρουβίκωνα ανέφερε πως προσπαθεί να παίξει περπατώντας στα όρια του νόμου. Η αστυνομία, είπε, δεν τους αντιμετωπίζει σαν γραφική περίπτωση. Πράττουμε με βάση στοιχεία και συγκεκριμένες πράξεις για να τους προσαγάγουμε στην δικαιοσύνη.

Για τα Εξάρχεια ανέφερε που η αστυνομία προχωράει με χειρουργικές επεμβάσεις για να περνάει τα μηνύματα και αναφέρθηκε στην επιχείρηση εκκένωσης κτιρίου από καταληψίες οι οποίοι, όπως ανέφερε, δεν ήταν τυχαίοι.

Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου, ανέφερε ο κ. Τόσκας, με εξαίρεση τον τραυματισμό της δικηγόρου από φωτοβολίδα, ήταν η πιο ήρεμη.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις που να μας προσανατολίζουν στο ότι τα άτομα που συνελήφθησαν σήμερα προετοίμαζαν επίθεση»

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις που να μας προσανατολίζουν στο ότι τα άτομα που συνελήφθησαν σήμερα προετοίμαζαν επίθεση για την επίσκεψη του Ερντογάν στη χώρα μας», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, μιλώντας απόψε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

«Η Ελληνική Αστυνομία δεν δουλεύει ευκαιριακά, αλλά με σύστημα», υπογράμμισε ο κ.Τόσκας. «Δουλεύει με βάση ενδείξεις για την αντιμετώπιση παράνομων ενεργειών. Εχουν εξεταστεί οι χώροι που ζούσαν οι συλληφθέντες, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος στα τρία διαμερίσματα. Υπάρχουν κάποια υλικά που μπορούν να δημιουργήσουν εκρηκτικά εμπορικού τύπου, χαμηλής έντασης. Πάντως, οι έρευνες συνεχίζονται».

Όσον αφορά σε έναν από τους εννέα Τούρκους υπηκόους που συνελήφθησαν σήμερα, ο κ.Τόσκας ανέφερε, ότι σε βάρος του υπήρχε ένταλμα σύλληψης, ενώ είχε εμπλοκή στην υπόθεση της Χίου, το 2013. Επισήμανε ακόμη, ότι δεν έχει αποδειχθεί, έως τώρα τουλάχιστον, ότι οι συλληφθέντες ανήκουν σε συγκεκριμένη οργάνωση. «Οι συλληφθέντες δεν είναι ιδιαίτερα συνεργάσιμοι», πρόσθεσε. «Είναι ευχαριστημένοι από τις συνθήκες κράτησης. Παρέβησαν το νόμο και θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».

Αμέσως μετά ο κ.Τόσκας διευκρίνισε, ότι δεν υπήρξε καμία συνεργασία με Αρχές άλλων χωρών για την σημερινή επιχείρηση, η οποία ήταν καθαρά θέμα της ΕΛ.ΑΣ, ενώ τόνισε πως η Τουρκία δεν έχει ζητήσει κάποια ενημέρωση για αυτή την υπόθεση.

Απαντώντας σε ερώτηση που του υποβλήθηκε σχετικά με την κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στις ενέργειες του «Ρουβίκωνα», ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε:«Η αντιπολίτευση θα έπρεπε να κοιτάξει πως αντιμετωπίζουμε τις εγκληματικές ομάδες. Ο «Ρουβίκωνας» κινείται στα όρια του νόμου. Αρκετές φορές μέλη του έχουν συλληφθεί και οδηγηθεί στην δικαιοσύνη. Εμείς εφαρμόζουμε το νόμο. Ο «Ρουβίκωνας» δεν είναι γραφική περίπτωση. Μας δημιουργεί πολλά προβλήματα».

Τέλος, σχετικά με το θέμα των Εξαρχείων, ο κ.Τόσκας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων: «Να υπενθυμίσω την εκκένωση του κτιρίου που τελούσε υπό κατάληψη στα Εξάρχεια, όπου διαβιούσαν άτομα που είχαν σχέση με την κατάληψη του Πολυτεχνείου. Περνάμε τα μηνύματα, εκεί που πρέπει, με … χειρουργικές παρεμβάσεις. Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου ήταν η πιο ήρεμη, εάν εξαιρέσουμε τον τραυματισμό της δικηγόρου. Το σχέδιο για τα Εξάρχεια δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει μόνο αστυνομική παρέμβαση, αλλά και διαφόρων φορέων. Προσπαθούμε να ελέγξουμε την κατάσταση. Με το χτύπημα κατά των κυκλωμάτων ναρκωτικών στείλαμε το μήνυμα εκεί που έπρεπε».