βουλή-επίθεση-κασιδιάρη-σε-δένδια

Το μεσημέρι της Τρίτης στις 12:00 ορίσθηκε η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής που θα απασχοληθεί και με το θέμα του Ηλία Κασιδιάρη και των υπολοίπων βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Το ερώτημα που θα κληθεί η ΔτΠ να απαντήσει είναι τα κοινοβουλευτικά αντίμετρα που θα πρέπει να ληφθούν κατά αυτών των αντιδημοκρατικών συμπεριφορών της Χρυσής Αυγής ενόψει και της επικείμενης συζήτηση στην Ολομέλεια. Σύμφωνα πάντως με το άρθρο 81 παρ. 5 του ΚτΒ περί «προσωρινού αποκλεισμού Βουλευτή από τις συνεδριάσεις της Ολομέλειας» και το άρθρο 82 παρ.4 για τον προσωρινό αποκλεισμό βουλευτή από τις συνεδριάσεις των Επιτροπών που αποβλήθηκε προβλέπεται ότι ο βουλευτής μπορεί να ψηφίσει υπό προϋποθέσεις.

Ειδικότερα, στην περίπτωση ψηφοφορίας στην Ολομέλεια ο ΚτΒ προβλέπει ότι «ο βουλευτής (ή οι βουλευτές στην συγκεκριμένη περίπτωση) στους οποίους επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή του αποκλεισμού από τις συνεδριάσεις της δικαιούνται να μετέχουν μόνο στις ονομαστικές και μυστικές ψηφοφορίες. Μετά τη διεξαγωγή τους αποχωρούν αμέσως από την αίθουσα των συνεδριάσεων».

Διάταξη που ισχύει και εφαρμόζεται και στις ψηφοφορίες που θα γίνουν και στην αρμόδια Επιτροπή σήμερα και αύριο, δηλαδή ο βουλευτής που αποκλείστηκε από τις συνεδριάσεις των επιτροπών της Βουλής δικαιούται να μετέχει τις ψηφοφορίες τους. Μετά τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας αποχωρεί αμέσως από την αίθουσα των συνεδριάσεων».

Το χρονικό της επίθεσης

Το πρωτοφανές επεισόδιο σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στην Ελληνική Βουλή. Ο Ηλίας Κασιδιάρης επιτέθηκε στον Νίκο Δένδια σπρώχνωντας τον με τα δυο του χέρια, σε ένα σόου που ολοκλήρωσαν οι υπόλοιποι βουλευτές της Χρυσής Αυγής πετώντας μπουκάλια με νερά στον βουλευτή της ΝΔ.

Και μπορεί να είδαμε πως ξεκίνησε το επεισόδιο, ωστόσο, όταν η κατάσταση έμοιαζε να βγαίνει εκτός ελέγχου, η κάμερα της Βουλής άλλαξε πλάνο, με αποτέλεσμα να βλέπουμε την αίθουσα συνεδρίασης από ένα πανοραμικό πλάνο.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους αλλά και υπαλλήλους καναλιού της Βουλής, η επίθεση δεν έχει καταγραφεί από τις κάμερες της Βουλής. Και αυτό γιατί οι κάμερες είναι ρομποτικές και έχουν ρυθμιστεί – μετά από κεντρική εντολή – έτσι ώστε να μην καταγράφουν περιστατικά έντασης. 

Ευτυχώς υπάρχει η περιγραφή του ίδιου του παθόντος αλλά και οι δεκάδες βουλευτές αυτόπτες μάρτυρες του επεισοδίου για να μάθουμε τι συνέβη.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

Περιγράφοντας το βίαιο επεισόδιο, νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, εξήγησε ότι κάποια στιγμή που σηκώθηκε για να βγεί από την αίθουσα, πέρασε μπροστά από τα έδρανα της Χρυσής Αυγής την ώρα που μιλούσε ο κ. Κασιδιάρης. «Μου λέει, «πού πας ρε», κάτι τέτοιο, συγχωρήστε με αν λόγω της στιγμής δεν είμαι ακριβής, γυρίζω να τον κοιτάξω, και με σπρώχνει με τα δύο χέρια, λέγοντας και πάλι σήκω φύγε από εδώ ρε ή κάτι τέτοιο», ανέφερε ο κ. Δένδιας και σημείωσε: «Συνεχίζω να μην φεύγω, κινείται να μου επιτεθεί και τον μαζεύουν κάποιοι άλλοι και αρχίζουν να τον σπρώχνουν προς τα πίσω. Αρχίζει να πιάνει, να εκτοξεύει μπουκάλια νερά».

«Θεώρησα σωστό να μη μετακινηθώ από εκεί, διότι αυτό θα σήμαινε κάτι. Έμεινα εκεί, με αποτέλεσμα να αρχίσει να βρίζει, όχι μόνο εμένα, αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό και τον Μάκη το Βορίδη, σχεδόν το σύνολο της ΚΟ της Χρυσής Αυγής και να πετάγονται μπουκάλια, νερά και διάφορα αντικείμενα. Νερό είναι σίγουρο ότι έφαγα», πρόσθεσε.