Βραζιλία: 10 νεκροί από πυροβολισμούς σε δημοτικό σχολείο του Σάο Πάολο

Δύο ένοπλοι άνδρες φορώντας μάσκες στο πρόσωπο εισέβαλαν σήμερα σε ένα δημοτικό σχολείο του Σάο Πάολο της Βραζιλίας όπου πυροβόλησαν και σκότωσαν τουλάχιστον έξι παιδιά την ώρα του διαλείμματος, καθώς και δύο εργαζομένους στο σχολείο, προτού στρέψουν τα όπλα πάνω τους και αυτοκτονήσουν, ανέφερε η αστυνομία.

Συνολικά σκοτώθηκαν δέκα άνθρωποι, περιλαμβανομένων των ενόπλων, ανακοίνωσε η αστυνομία του Σάο Πάολο.

Οι άγνωστοι ένοπλοι, που φαίνονταν να ήταν μεταξύ 20 και 25 χρονών, πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν εργαζόμενο σε ένα κοντινό πλυντήριο αυτοκινήτων πριν από την επίθεσή τους στο σχολείο Ραούλ Μπραζίλ, σύμφωνα με την αστυνομία. Περισσότερα από 1.000 παιδιά ηλικίας 11-15 ετών φοιτούν στο σχολείο αυτό.

Άλλοι 17 άνθρωποι –κυρίως μαθητές και μαθήτριες του σχολείου– τραυματίστηκαν από τους πυροβολισμούς και πολλοί από αυτούς είναι σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, η οποία δεν γνωρίζει ακόμη το κίνητρο της βίαιης αυτής πράξης.

Ο Μαρσέλο Σάλες, διοικητής των αστυνομικών δυνάμεων στην Πολιτεία του Σάο Πάολο που έκανε δηλώσεις έξω από το σχολείο, είπε πως στη διάρκεια της τριακονταετούς και πλέον σταδιοδρομίας του, «δεν έχει δει τίποτα σαν κι αυτό, είναι ένα απερίγραπτα κτηνώδες έγκλημα».

Ο Σάλες είπε πως οι ένοπλοι χρησιμοποίησαν τουλάχιστον ένα πιστόλι διαμετρήματος .38, μαζί με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και ένα τόξο. Η αστυνομία έφθασε οκτώ λεπτά μετά την έναρξη των πυροβολισμών και δεν ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τους δράστες, οι οποίοι ήταν ήδη νεκροί, συμπλήρωσε.

Αυτοσχέδιο βίντεο που γυρίστηκε στη διάρκεια των πυροβολισμών και μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Globo δείχνει παιδιά να φωνάζουν, να τρέχουν και να ικετεύουν για τις ζωές τους καθώς ακούγεται ο ήχος δυνατών πυροβολισμών παντού γύρω.

Κάμερες ασφαλείας από σπίτια κοντά στο σχολείο έδειξαν παιδιά να σκαρφαλώνουν και πηδούν πάνω από έναν λευκό τοίχο που περιβάλλει το κτίριο του Ραούλ Μπραζίλ και να τρέχουν πανικόβλητα στους δρόμους, φωνάζοντας βοήθεια.

Η αστυνομία ανέφερε πως οι δύο άνδρες, για τους οποίους δεν πιστεύει ότι ήταν πρώην μαθητές του σχολείου, εισήλθαν στο κτίριο και άρχισαν να πυροβολούν γύρω στις 9.30 π.μ. τοπική ώρα.

Ένα άλλο περιστατικό με πυροβολισμούς σημειώθηκε περίπου 500 μέτρα από το σχολείο Ραούλ Μπραζίλ λίγο πριν από τους πυροβολισμούς στο σχολείο, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές αν τα δύο περιστατικά συνδέονται.

Περίπου 1.000 παιδιά φοιτούν στο σχολείο, ανέφερε η αστυνομία.

Άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στο Λάγκος της Νιγηρίας από την κατάρρευση κτιρίου στο οποίο στεγαζόταν και ένα Δημοτικό σχολείο, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της Πολιτείας του Λάγκος, ενώ οι διασώστες συνεχίζουν τις έρευνες για επιζώντες.

«Έχουμε διασώσει περίπου 25 ανθρώπους ενώ υπάρχουν ήδη νεκροί», δήλωσε ο κυβερνήτης του Λάγκος Ακινβούμνι Αμπόντε μιλώντας στο σημείο όπου κατέρρευσε το τετραώροφο κτίριο με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να είναι παγιδευμένοι έως 100 μαθητές και πολλοί άλλοι.

Ο Αμπόντε δεν έκανε γνωστό τον αριθμό των νεκρών.

Η τετραώροφη πολυκατοικία που κατέρρευσε σε λαϊκή συνοικία της οικονομικής πρωτεύουσας της Νιγηρίας, στέγαζε στον τελευταίο όροφό της ένα Δημοτικό σχολείο και έναν παιδικό σταθμό.

Πλήθος ανθρώπων βρίσκεται στον τόπο του δυστυχήματος κοντά στην αγορά Ιταφάτζι. Εξαιτίας της μεγάλης σύγχυσης που επικρατεί, εξακολουθεί να είναι δύσκολο να υπάρξει κάποιος απολογισμός των τραυματιών ή των νεκρών.

«Εξακολουθούμε να προσπαθούμε να μάθουμε πόσοι άνθρωποι είναι παγιδευμένοι στο εσωτερικό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αξιωματικός της αστυνομίας Σέουν Αρίβιο, προσθέτοντας πως ο αριθμός τους είναι πιθανόν μεγάλος.

«Έχουμε ήδη βγάλει τουλάχιστον 20 ανθρώπους», πρόσθεσε χωρίς να μπορεί να πει αν ήταν ζωντανοί. Τουλάχιστον ένα παιδί απομακρύνθηκε νεκρό από τα συντρίμμια, διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Ντέριν, ένας νέος της γειτονιάς ο οποίος πήρε μέρος στις επιχειρήσεις διάσωσης στη στέγη της πολυκατοικίας, είπε πως «τουλάχιστον 10 παιδιά» εξακολουθούσαν το μεσημέρι να είναι παγιδευμένα στα συντρίμμια, «και φαίνεται πως είναι ζωντανά».

Η κατάρρευση του κτιρίου σημειώθηκε λίγο πριν από τις 10 το πρωί, σύμφωνα με τον Ολαμίν Νουζμπάχ, έναν κάτοικο της γειτονιάς. «Ήμασταν έξω και καπνίζαμε, όταν είδαμε την πολυκατοικία να πέφτει», είπε.

Μέσα στο πλήθος γονείς φώναζαν και έκλαιγαν ικετεύοντας τους διασώστες να σώσουν τα παιδιά τους.

Ένας εκσκαφέας επιχειρούσε νωρίς το απόγευμα να σηκώσει όγκους από μπετόν για να διευκολύνει τους διασώστες. Περνώντας από τη στέγη του κτιρίου, αυτοί οι τελευταίοι προσπαθούσαν να φθάσουν στους κάτω ορόφους σε μια κούρσα με τον χρόνο για τον εντοπισμό και τη διάσωση επιζώντων.

Κάτοικοι είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το κτίριο που κατέρρευσε είχε επισημανθεί και σημαδευτεί για κατεδάφιση από την Πολιτεία του Λάγκος, επειδή υπήρχε κίνδυνος να καταρρεύσει.

Φονικές καταρρεύσεις κτιρίων συμβαίνουν τακτικά στη Νιγηρία, όπου οι κανόνες δόμησης παραβιάζονται συχνά.