Βρετανία: Με γκάφα ξεκίνησε ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης

Με γκάφα ξεκίνησε ο ανασχηματισμός της βρετανικής κυβέρνησης της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι. Ειδικότερα, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ξεκίνησε σήμερα τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής της, που έχει πληγεί από διάφορα σκάνδαλα, προκειμένου να της δώσει μια νέα ώθηση πριν ξεκινήσει η επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες για το Brexit.
Οι περισσότεροι από τους κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης παραμένουν στη θέση τους: ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Μπόρις Τζόνσονς, ο αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις και η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ρουντ δεν θα μετακινηθούν.

Ο ανασχηματισμός ξεκινήσε με μια γκάφα των Συντηρητικών που ανακοίνωσαν στον λογαριασμό τους στο Twitter ότι ο υπουργός Μεταφορών Κρις Γκρέιλινγκ αναλαμβάνει επικεφαλής του κόμματος. Λίγο μετά το μήνυμα διαγράφηκε αφού στην πραγματικότητα ο 46χρονος Μπράντον Λιούις ήταν εκείνος που διορίστηκε πρόεδρος των Συντηρητικών και υφυπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, στη θέση του Πάτρικ Μακλάφλιν.

Ο Λιούς ήταν μέχρι σήμερα υφυπουργός Μετανάστευσης.

Λίγο νωρίτερα ο Τζέιμς Μπρόκενσαϊρ, υπουργός αρμόδιος για θέματα Βόρειας Ιρλανδίας ανακοίνωσε ότι παραιτείται από το αξίωμά του, για λόγους υγείας.

Αργότερα σήμερα και αύριο Τρίτη αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί ο αντικαταστάτης του αλλά και οι μετακινήσεις ή διορισμοί πολιτικών σε άλλα υπουργεία. Ο ανασχηματισμός αυτός ήταν ουσιαστικά υποχρεωτικός για την Μέι, μετά την παραίτηση, τον Δεκέμβριο, του αναπληρωτή της, Ντάμιαν Γκριν, ο οποίος παραδέχτηκε δημοσίως ότι είπε ψέματα για το πορνογραφικό υλικό που βρέθηκε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του στο κοινοβούλιο.

Τα καθήκοντα του Γκριν, όχι όμως και τον τίτλο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ανέλαβε ο βουλευτής Ντέιβιντ Λίντινγκτον.

Ο Γκριν ήταν ο τρίτος υπουργός που αποχωρεί από την κυβέρνηση μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων. Είχε προηγηθεί ο υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον που ενεπλάκη σε ένα σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης και η υφυπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Πρίτι Πατέλ, η οποία αποκαλύφθηκε ότι ασκούσε μια “παράλληλη διπλωματία” με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, η Μέι μπορεί να επωφεληθεί από αυτήν την ευκαιρία και να ιδρύσει ένα νέο υπουργείο, αρμόδιο για να προετοιμάσει τη χώρα στην περίπτωση που δεν υπάρξει τελική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit.