Βρετανία: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1975 υποχώρησε η ανεργία

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1975 μειώθηκε απροσδόκητα το ποσοστό ανεργίας στη Βρετανίας το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν το πρωί της Τετάρτης 16-8-2017.

Το ποσοστό της ανεργίας για τους τρεις μήνες έως τα τέλη Ιουνίου μειώθηκε στο 4,4%, ενώ οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να παραμείνει αμετάβλητο στο 4,5%.

Ωστόσο τα στοιχεία για την αύξηση των μισθών αποτυπώνουν την πρόκληση που αντιμετωπίζει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και η κυβέρνησή της, με τα νοικοκυριά να νιώθουν την πίεση από την αύξηση των τιμών μετά την περυσινή ψήφο για το Brexit.

Ενώ ο πληθωρισμός υποχώρησε οριακά από τον Μάιο όταν διαμορφώθηκε σχεδόν σε υψηλό τετραετίας στο 2,9%, οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται ταχύτερα από τους μισθούς.

Η εθνική στατιστική υπηρεσία ONS ανακοίνωσε ότι το συνολικό εισόδημα των εργαζομένων, περιλαμβανομένων των μπόνους, αυξήθηκε κατά 2,1% σε ετήσια βάση για τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο, συγκριτικά με 1,9% για την περίοδο έως τον Μάιο, κυρίως χάρη στις πληρωμές μπόνους στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να αυξηθεί κατά 1,8%.