Σόιμπλε: Το ευρώ θα επιβιώσει από τις γαλλικές εκλογές

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποβάθμισε την Παρασκευή 21 Απριλίου, τις ανησυχίες αναφορικά με τον αντίκτυπο που θα έχουν στο ευρώ οι επικείμενες προεδρικές εκλογές της Κυριακής 23 Απριλίου στη Γαλλία.

Το ενιαίο νόμισμα βρίσκεται σε μια πορεία αβεβαιότητας καθώς είναι δύσκολο να προβλεφθεί το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής, αλλά σύμφωνα με τις δηλώσεις του Σόιμπλε στο δίκτυο CNBC, το ευρώ «μπορεί να επιβιώσει».

«Είμαι αρκετά αισιόδοξος και πιστεύω ότι οι Γάλλοι θα λάβουν μια λογική απόφαση. Αυτό σημαίνει μια απόφαση που επιτρέπει στο ευρώ να επιβιώσει», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός στο περιθώριο των εαρινών συναντήσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

Οι αγορές έχουν περισσότερα να χάσουν απ’ όσο να κερδίσουν από τις γαλλικές εκλογές, λένε οικονομικοί αναλυτές

Σε απόσταση αναπνοής από τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών και το χαρακτηριστικό εκείνο που ακόμη δεσπόζει στην παρούσα αναμέτρηση – και αντανακλάται στα πρωτοσέλιδα όλων των γαλλικών και ξένων εφημερίδων- είναι η αβεβαιότητα ως προς τα πιθανά σενάρια για το δίδυμο των τελικών υποψηφίων, που θα διεκδικήσουν ως το τέλος την κατάκτηση του Μεγάρου των Ηλυσίων. Η αβεβαιότητα τούτη ανησυχεί όπως είναι φυσικό άμεσα και τις αγορές, που αγωνιούν για τις οικονομικές επιλογές και το πρόγραμμα που μπορεί να ακολουθήσει ο επόμενος πρόεδρος – ιδίως οι δύο «αντισυστημικοί» υποψήφιοι, η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν και ο αριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν – κι ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις στην παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και στην ίδια τη σταθερότητα του ενιαίου νομίσματος.

Όπως υπογραμμίζει μάλιστα η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, σε άρθρο της με τον εύγλωττο τίτλο «Πολλά να χαθούν, λίγο το κέρδος: οι γαλλικές εκλογές υπό το πρίσμα των αγορών», το αρχικό δεδομένο στην εξίσωση των εκλογών που ήθελε βέβαια μία αναμέτρηση ανάμεσα στον κεντρώο Εμμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, έχει αρχίσει να βάζει και περισσότερους αγνώστους. Όχι μόνον λόγω της αναπάντεχης ανόδου στις δημοσκοπήσεις του δεξιού υποψηφίου Φρανσουά Φιγιόν, που αρχικά η εικόνα του είχε τρωθεί από το σκάνδαλο με τον διορισμό της συζύγου και δύο παιδιών του, αλλά επίσης κι από τον πρόσφατο δημοσκοπικό καλπασμό του Μελανσόν, ο οποίος μόλις που υπολείπεται ποσοστιαία από τους άλλους τρεις προπορευόμενους.