Γερμανία: Στους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) τα Υπ. Οικονομικών και Εξωτερικών

Σε συμφωνία ήρθαν μετά από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές και Σοσιαλδημοκράτες για συγκρότηση μεγάλου συνασπισμού στο Βερολίνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Χριστιανοδημοκράτες αναλαμβάνουν τα υπουργεία Οικονομίας και Άμυνας, o επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζέεχοφερ το υπουργείο Εσωτερικών και οι Σοσιαλδημοκράτες τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών και Εργασίας.

Τα υπουργεία Οικονομικών με τον Όλαφ Σολτς, Εξωτερικών με τον Μάρτιν Σουλτς, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος και Οικογένειας θα αναλάβει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ.

Ειδικότερα, συμφωνία επετεύχθη μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Αυτό μεταδίδουν εδώ και λίγη ώρα όλα τα μεγάλα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa αλλά και του Spiegel οι τρεις επίδοξοι κυβερνητικοί εταίροι έχουν καταλήξει και στην κατανομή των υπουργείων. Οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς φέρονται να αναλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών και Εργασίας, γεγονός που εφόσον επιβεβαιωθεί, μπορεί να θεωρηθεί μεγάλη διαπραγματευτική επιτυχία για το SPD και τον αρχηγό του κόμματος. Στους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας πρόκειται να ανατεθεί το αναβαθμισμένο υπουργείο Εσωτερικών.

Εντούτοις ακόμη και μετά τη συμφωνία, ο σχηματισμός κυβέρνησης δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένος. Επί του τελικού κειμένου της κυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ CDU/CSU και SPD που πρόκειται να δημοσιοποιηθεί εντός της ημέρας θα κληθούν να τοποθετηθούν τα 463.000 πλέον μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περί τις τρεις εβδομάδες. Συνεπώς ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης μπορεί να τοποθετηθεί χρονικά και εκτός απροόπτου στα μέσα Μαρτίου.

Ο Μάρτιν Σουλτς, υπουργός Εξωτερικών της νέας γερμανικής κυβέρνησης

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) θα κρατήσει, μεταξύ άλλων τα υπουργεία ‘Αμυνας και Υγείας, ενώ θα αναλάβει τα υπουργεία Οικονομίας και Αγροτικής Οικονομίας. Το αδελφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών με διευρυμένες αρμοδιότητες, ενώ θα διατηρήσει τα υπουργεία Αναπτυξιακής Βοήθειας και Μεταφορών, στο οποίο θα ενταχθούν οι αρμοδιότητες για την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, η εφημερίδα BILD αναφέρει ότι υπουργός Εξωτερικών θα γίνει ο αρχηγός του SPD Μάρτιν Σουλτς, ενώ το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) μεταδίδει ότι υπουργός Οικονομικών θα γίνει ο Δήμαρχος του Αμβούργου (SPD) Όλαφ Σολτς. Το αναβαθμισμένο υπουργείο Εσωτερικών θα αναλάβει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο αρχηγός του CSU και απερχόμενος Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ,

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα τελευταία εμπόδια αφορούσαν κυρίως θέματα υγείας και αγοράς εργασίας, ενώ σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν και κατά την συζήτηση για την κατανομή των χαρτοφυλακίων μεταξύ των κομμάτων.