Ιωάννινα: Ξεκίνησε η δίκη των 9 Κρητικών για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη

Ξεκίνησε το πρωί στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων η δίκη των 9 Κρητικών, πρώην σπουδαστών στη Γαλακτοκομική Σχολή, οι οποίοι κατηγορούνται για επικίνδυνες σωματικές βλάβες από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του άτυχου Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με την εξέταση της Μαρίας Φρονιμάκη, μητέρας του Βαγγέλη, η οποία εμφανίστηκε συντετριμμένη στο δικαστήριο. Όπως είπε, στις 5 Φεβρουαρίου του 2015, μία μέρα πριν από την εξαφάνιση του παιδιού της, είχαν μιλήσει στο τηλέφωνο και της είχε πει πως θα πήγαινε στο Ρέθυμνο για το Καρναβάλι.

«Τίποτε δεν προμήνυε το κακό», είπε η μάνα, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας και των συνηγόρων, η κ. Φρονιμάκη ανέφερε ότι μετά την εξαφάνιση του υιού της πληροφορήθηκε για τις «παραβατικές συμπεριφορές των κατηγορουμένων, μέσα και έξω από την Σχολή». Επίσης, κατέθεσε πως ο γιός της, κατά το 1ο έτος των σπουδών του, και λίγο πριν η Διοίκηση αποφασίσει να του αλλάξει δωμάτιο, της είχε πει πως κάποιοι συμφοιτητές του έβαλαν χρώμα στο σαμπουάν και ότι με την πετσέτα του σφουγγάρισαν το πάτωμα.

Ο πατέρας του Βαγγέλη, Ανδρέας Γιακουμάκης, μέσα σε μεγάλη συναισθηματική φόρτιση, απευθυνόμενος στο δικαστήριο, είπε: «Τέσσερα χρόνια πάω και έρχομαι και δεν ξέρω γιατί. Δεν ξέρω γιατί έχασα τον γιό μου. Αυτό θέλω να το μάθω». Ο κ. Γιακουμάκης αποκάλεσε τη Γαλακτοκομική Σχολή «μαγαζί» και κατήγγειλε ότι οι υπεύθυνοι έκρυβαν την αλήθεια για σοβαρά περιστατικά όταν τους ενημέρωναν.

Η δίκη συνεχίστηκε με τις καταθέσεις της αδελφής του Βαγγέλη, Ελένης, και μιας πρώην σπουδάστριας στη Σχολή.

Η υπερασπιστική γραμμή όσων κατηγορούνται στηρίχθηκε στο ότι ήταν «υπερβολικά τα όσα ακούστηκαν και καταγράφηκαν μετά την εξαφάνιση του νεαρού σπουδαστή».

Διετάχθη η βίαιη προσαγωγή 2 μαρτύρων

Το δικαστήριο διεκόπη και θα συνεχιστεί την Τετάρτη, 10 Απριλίου. Συνολικά, έχουν κληθεί να καταθέσουν 20 μάρτυρες. Σήμερα, δύο από αυτούς δεν εμφανιστήκαν και διετάχθη η βίαιη προσαγωγή τους το πρωί της Τετάρτης.

«Το παιδί υπέφερε από την συμπεριφορά συμφοιτητών του..»

Κατά την πρώτη ημέρα, οι κατηγορούμενοι δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο και εκπροσωπήθηκαν δια των συνηγόρων τους, πράγμα που αναμένεται να συνεχιστεί καθώς ο νόμος τους παρέχει το δικαίωμα αυτό.

Οι γονείς του Βαγγέλη, η μητέρα και ο πατέρας του, ήταν οι πρώτοι μάρτυρες που εξετάστηκαν και δήλωσαν με έμφαση ότι «τέσσερα χρόνια τώρα ζουν με το γιατί… Σ’ αυτό γιατί ψάχνουν απάντηση». Όπως είπαν, τα περισσότερα συμβάντα κακοποίησης τα έμαθαν μετά την εξαφάνιση και κατά την διάρκεια της έρευνας.

Η υπεύθυνη της Εστίας, σύμφωνα με όσα κατέθεσε η Μαρία Γιακουμάκη, μητέρα του Βαγγέλη ήταν αυτή που είχε επικοινωνήσει μαζί τους για να τους πει ότι το παιδί δεν περνά καλά και έχει προβλήματα. «Το παιδί υπέφερε από την συμπεριφορά συμφοιτητών του..».

Τότε και ο ίδιος ο Βαγγέλης θέλησε να υποβαθμίσει τα συμβάντα.

Στην πορεία αποκαλύφθηκε ότι η παρέα των Κρητικών τον είχε κρεμάσει από το παράθυρο του δεύτερου ορόφου, συχνά τον χτυπούσαν και τον χλεύαζαν.

«Ήταν ένα παιδί που δεν είχε δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα. Έγινε στόχος για να περνάν κάποιοι την ώρα τους. Έτσι είναι οι φίλοι..» είπε η μητέρα του Βαγγέλη.

Όσο για την στάση της παρέας των Κρητικών όταν ο Βαγγέλης εξαφανίστηκε η κ. Γιακουμάκη ανέφερε πως «στην αρχή ερχόταν δίπλα μας, να βοηθήσουν την έρευνα. Όταν αρχίσαμε να μαθαίνουμε τι συνέβαινε τότε εξαφανίστηκαν. Δεν τους ξαναείδαμε..».

Η τελευταία επίσκεψη του Βαγγέλη στην Κρήτη, στο σπίτι και την οικογένειά του ήταν τα Χριστούγεννα. Ούτε αυτή την φορά όμως μίλησε σε κανέναν για προβλήματα στη Σχολή και την Εστία.

«Ήρθε με όνειρα στα Γιάννενα.. Κι εγώ τώρα, τέσσερα χρόνια έρχομαι προσπαθώντας να μάθω γιατί», είπε ο πατέρας του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Αυτό το γιατί είναι που βασανίζει την οικογένεια και σε αυτό ψάχνει απάντηση.

«Εγώ έχασα τον γιό μου και δεν ξέρω γιατί τον έχασα. Αυτό θέλω να μάθω», είπε στο δικαστήριο για να συμπληρώσει πως η διαπίστωσή του είναι ότι οι λέξεις φιλία, αξιοπρέπεια και ευγένεια για κάποιους δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα.

«Ο Βαγγέλης δεν περνούσε καλά αλλά αυτό δεν μας το είπε ποτέ…. Κι εγώ αυτό που δεν μπορώ να δεχθώ είναι την βία κατ΄ εξακολούθηση που του ασκήθηκε. Δεν προσπαθώ να βρω ενόχους, δεν θέλω να δικάσω, θέλω να μάθω», είπε στο δικαστήριο… Λίγες φράσεις που αποτυπώνουν όλα όσα περνάει η οικογένεια τέσσερα χρόνια τώρα.

Οι συμπατριώτες, οι σπουδαστές από την Κρήτη κάποιοι γνωστοί στην οικογένεια ήταν οι πρώτοι στους οποίους απευθύνθηκαν μετά την εξαφάνιση. Κι αφού άρχισαν να αποκαλύπτονται οι δύσκολες μέρες και ώρες που βίωνε ο Βαγγέλης ήταν εκείνοι που απομακρύνθηκαν από την οικογένεια και έκτοτε δεν είχαν καμία επαφή μαζί της.