Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια – 10 μποφόρ στο Αιγαίο – Aκυβέρνητο πλοίο στον Πειραιά

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου στα περισσότερα λιμάνια της της χώρας σήμερα Πέμπτη 18-1-2018. Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα εκτελούνται τα δρομολόγια από Πειραιά για Αργοσαρωνικό μόνο με πλοία κλειστού τύπου και Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας. Εξασθένηση των ανέμων σύμφωνα με την ΕΜΥ προβλέπεται από τις μεσημεριανές ώρες.

Απαγορευτικό απόπλου για τα πλοία ανοιχτού τύπου, από το λιμάνι της Κέρκυρας

Απαγορευτικό απόπλου για τα πλοία ανοιχτού τύπου, από το λιμάνι της Κέρκυρας προς Ηγουμενίτσα, Λευκίμμη και Παξούς, εξέδωσε το Λιμεναρχείο Κέρκυρας, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στις θαλάσσιες περιοχές και ξεπερνούν κατά τόπους τα 7 με 8 μποφόρ. Την ίδια ώρα, από τις 9 το πρωί, κανονικά εκτελούνται τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια με πλοία κλειστού τύπου, μέχρι το μεσημέρι, μετά την παύση της ισχύς του απαγορευτικού απόπλου, για όλα τα πλοία, που εκτελούσαν βραδινά ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στο νησί, δέντρο ξεριζώθηκε στην περιοχή της Γαρίτσας, στο Μον Ρεπό και έπεσε πάνω σε σπίτι, προκαλώντας υλικές ζημιές. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ευθύμη Γεωργακόπουλο, στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κατάφερε να απομακρύνει το δέντρο από την κατοικία, ενώ δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές».

Ισχυροί άνεμοι έως και 10 μποφόρ στο βόρειο Αιγαίο

Οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι έντασης έως και 10 μποφόρ στο βόρειο Αιγαίο, υποχρέωσαν τον καπετάνιο του πλοίου «Νήσος Χίος», που πραγματοποιεί τη γραμμή Λαύριο – Αι Στράτης – Μύρινα – Καβάλα, να μπει για ασφάλεια στον κόλπο του Μούδρου στη Λήμνο. Εκεί παραμένει μέχρι να κοπάσουν οι άνεμοι, αφού παρά τις προσπάθειες το πλοίο δεν κατάφερε να δέσει στο λιμάνι της Μύρινας. Ο 50 περίπου επιβαίνοντες με προορισμό τη Λήμνο παραμένουν στο πλοίο, εωσότου γίνει εφικτό να δέσει με ασφάλεια στη Μύρινα.

Σημειώνεται ότι, νωρίτερα σήμερα το πρωί, το ίδιο πλοίο δεν είχε καταφέρει να δέσει στο λιμάνι του ‘Αι Στράτη και συνέχισε το ταξίδι του προς τη Λήμνο.

Στο λιμάνι της Μυτιλήνης βρίσκεται λόγω απαγόρευσης απόπλου το πλοίο «Νήσος Μύκονος» προερχόμενο από Καβάλα με προορισμό τη Χίο, τη Σάμο, την Ικαρία με κατάληξη τον Πειραιά. Τέλος, με ασφάλεια έφτασε στο λιμάνι της Μυτιλήνης το πλοίο «Νήσος Σάμος», προερχόμενο από Πειραιά και Χίο.

Πλοίο παρασύρθηκε από τους θυελλώδεις ανέμους – Πλέει ακυβέρνητο στον Πειραιά

Τρία ρυμουλκά βρίσκονταν κοντά στο παροπλισμένο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Παναγιά Αγιάσου» που παρασύρθηκε το πρωί, από τους ισχυρούς ανέμους, στην είσοδο του λιμανιού του Πειραιά. Στο ένα από τα ρυμουλκά επιβαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο αρχηγός του λιμενικού σώματος Σταμάτιος Ράπτης.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη θαλάσσια περιοχή, όπου βρίσκεται το παροπλισμένο πλοίο, πνέουν ισχυροί άνεμοι, ενώ στελέχη των εταιρειών ρυμούλκησης ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το πλοίο θα μπορέσει να δεθεί και να ρυμουλκηθεί σε ασφαλές σημείο του λιμανιού, αφού εξασθενήσουν οι άνεμοι. Σύμφωνα με την ΕΜΥ σταδιακή εξασθένηση των ανέμων αναμένεται από το μεσημέρι και από τα δυτικά.
Τελικά, από τα ρυμουλκά «Παντοκράτωρ» και «Αγωνιστής» δέθηκε με ασφάλεια το παροπλισμένο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Παναγιά Αγιάσου» που παρασύρθηκε το πρωί από τους ισχυρούς ανέμους στην είσοδο του λιμανιού του Πειραιά.
Στο πλοίο έχουν καταφέρει να επιβιβαστούν κάποια άτομα από τα ρυμουλκά, ενώ γίνονται προσπάθειες να δοθεί ρεύμα στο πλοίο προκειμένου να μπορέσει να σηκωθεί η άγκυρα του που εμποδίζει αυτή τη στιγμή τη ρυμούλκηση.
Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, το πλοίο αναμένεται να οδηγηθεί σε ασφαλές σημείο του λιμανιού και καθ’ υπόδειξη των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Ναυτιλίας. Στο σημείο του συμβάντος μετέβη το πρωί με ρυμουλκό και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής Σταμάτιος Ράπτης.

Απαγορευτικό απόπλου για τα πλοία ανοιχτού τύπου, από το λιμάνι της Κέρκυρας

Απαγορευτικό απόπλου για τα πλοία ανοιχτού τύπου, από το λιμάνι της Κέρκυρας προς Ηγουμενίτσα, Λευκίμμη και Παξούς, εξέδωσε το Λιμεναρχείο Κέρκυρας, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στις θαλάσσιες περιοχές και ξεπερνούν κατά τόπους τα 7 με 8 μποφόρ.   Την ίδια ώρα, από τις 9 το πρωί, κανονικά εκτελούνται τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια με πλοία κλειστού τύπου, μέχρι το μεσημέρι, μετά την παύση της ισχύς του απαγορευτικού απόπλου, για όλα τα πλοία, που εκτελούσαν βραδινά ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στο νησί, δέντρο ξεριζώθηκε στην περιοχή της Γαρίτσας, στο Μον Ρεπό και έπεσε πάνω σε σπίτι, προκαλώντας υλικές ζημιές.  Σύμφωνα με τις δηλώσεις του διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ευθύμη Γεωργακόπουλο, στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κατάφερε να απομακρύνει το δέντρο από την κατοικία, ενώ δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές».

Αγκυροβόλησε στον Θερμαϊκό Κόλπο το πλοίο «Καπετάν Χρήστος» που μεταφέρει από το Ηράκλειο τους 410 τόνους εκρηκτικών

Στον Θερμαϊκό Κόλπο αγκυροβόλησε, πριν από λίγη ώρα, το φορτηγό πλοίο «Καπετάν Χρήστος», το οποίο μεταφέρει τους 410 τόνους εκρηκτικών που παρέμειναν για μία εβδομάδα στο λιμάνι του Ηρακλείου, μετά την κατάσχεση του πλοίου «Andromeda».
Το ελληνικής σημαίας «Καπετάν Χρήστος», το οποίο είναι πιστοποιημένο για μεταφορές επικίνδυνων και εύφλεκτων φορτίων, έφτασε γύρω στις 8 το πρωί στη Θεσσαλονίκη, αλλά λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή παραμένει μέχρι αυτή την ώρα στο κεντρικό αγκυροβόλι.
Μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες θα κατευθυνθεί σε σημείο εντός του λιμανιού, όπου και θα «δέσει» προκειμένου να ξεκινήσει η μεταφόρτωση των εκρηκτικών σε οχήματα. Τελικός προορισμός των εκρηκτικών φέρεται να είναι στρατόπεδο των Σερρών.

Απαγόρευση απόπλου από Ζάκυνθο και Κεφαλονιά λόγω των θυελλωδών ανέμων 

Απαγορευτικό απόπλου για τα πλοία που εκτελούν τα δρομολόγια Ζακύνθου-Κυλλήνης και Κεφαλονιάς-Κυλλήνης εξέδωσαν τα λιμεναρχεία των δύο νησιών του Ιονίου. Αυτό λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στις θαλάσσιες περιοχές και ξεπερνούν κατά τόπους τα 7 με 8 μποφόρ.
Από τους δυνατούς ανέμους που πνέουν στην Ζάκυνθο, δημιουργήθηκαν διακοπές ηλεκτροδότησης στις περισσότερες περιοχές του νησιού. Τα προβλήματα δημιουργήθηκαν από πτώσεις κλαδιών δέντρων που αποκολλήθηκαν εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν. Οι περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα είναι το Τραγάκι, το Τσιλιβί και το Κυδώνι.