ΕΕ: Υπό διαπραγμάτευση προσχέδιο για κυρώσεις στην Τουρκία – Συμβιβασμός Πολωνίας και Ουγγαρίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διευρύνει τον κατάλογο των ατόμων και των επιχειρήσεων από την Τουρκία που θα υποστούν κυρώσεις για τις δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συζητείται σήμερα σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων ενόψει της Συνόδου Κορυφής, όπως αναφέρει το Reuters.

Εφόσον συμφωνηθεί, η Ε.Ε. θα «προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις» στη βάση του ήδη υπάρχοντος καταλόγου κυρώσεων του 2019 και «εάν χρειαστεί θα επεκταθεί» το πεδίο εφαρμογής του, κατά το προσχέδιο.

Οι διαπραγματεύσεις για τη δισέλιδη δήλωση συνεχίζονται, με την Ελλάδα και την Κύπρο να εκτιμούν ότι τα βήματα αυτά δεν είναι αρκετά, σύμφωνα με διπλωμάτες που επικαλείται το Reuters.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα εξετάσουν περισσότερα βήματα σε ό,τι αφορά στην Τουρκία τον Μάρτιο αν δεν υπάρξει πρόοδος, αναφέρει το πρακτορείο.

Η Ε.Ε. δημιούργησε πρόγραμμα κυρώσεων πέρυσι, παγώνοντας περιουσιακά στοιχεία ατόμων και εταιρειών που κατηγορούνται ότι σχεδιάζουν ή συμμετέχουν σε δραστηριότητες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου ή στην υφαλοκρηπίδα της.

Μέχρι στιγμής, μόνο δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου (TPAO) έχουν ενταχθεί στον κατάλογο κυρώσεων, ενώ η Κύπρος πρότεινε λίστα με περισσότερα ονόματα νωρίτερα αυτό το έτος.

Συμβιβασμός Πολωνίας και Ουγγαρίας για τον προϋπολογισμό της ΕΕ

Η Πολωνία και η Ουγγαρία αποδέχτηκαν την πρόταση για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. από τη γερμανική προεδρία και περιμένουν τώρα περαιτέρω έγκριση από τις Κάτω Χώρες και άλλα σκεπτικιστικά κράτη μέλη, ανέφερε Πολωνός ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

«Συμφωνούμε κατ’αρχήν αλλά υπάρχει κάποια πίεση… ο στόχος είναι να το κάνουμε αυτό πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (την Πέμπτη)», δήλωσε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Πολωνία και Ουγγαρία, δύο χώρες με δεξιές, εθνικιστικές κυβερνήσεις, συνυπέγραψαν, τον περασμένο Ιούλιο, τη συμφωνία για τη δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης. Στη συνέχεια ωστόσο εξέφρασαν τη διαφωνία τους τόσο για το Ταμείο όσο και τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027 γιατί η Κομισιόν συναρτά την απελευθέρωση των κονδυλίων με τον σεβασμό του κράτους δικαίου από κάθε χώρα-μέλος.

Πηγή: Reuters