Ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις καταθέσεων με φορολογικές δηλώσεις

Με το ηλεκτρονικό “μάτι” που παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 30 Μαρτίου 2017, θα γίνει ο έλεγχος της εφορίας σε 1.270.000 ΑΦΜ. Πρόκειται για καταθέτες, οι κινήσεις λογαριασμών των οποίων έχουν καταγραφεί σε 65 cd. Το αυτοματοποιημένο σύστημα διασταυρώσεων μεταξύ πρωτογενών καταθέσεων στις τράπεζες και των εισοδημάτων που δηλώνονται στην εφορία τείθεται άμεσα σε εφαρμογή από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Το σύστημα έχει ήδη τεθεί σε πιλοτική λειτουργία με επιτυχία.

Ειδικότερα, το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικών διασταυρώσεων των τραπεζικών λογαριασμών των φορολογουμένων και των φορολογικών τους δηλώσεων το οποίο μπορεί να εντοπίζει αδήλωτα εισοδήματα με διαδικασίες εξπρές – μέσα σε μία μόλις εβδομάδα – θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών ενισχύοντας σημαντικά το οπλοστάσιο του στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Το νέο σύστημα θα αξιοποιηθεί καταρχήν για τον έλεγχο των 1.270.000 φορολογουμένων που περιλαμβάνονται σε διάφορες λίστες καταθετών που έχει στα χέρια του το υπουργείο Οικονομικών με βάση την προτεραιοποίηση που έχει γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.

Επίσης, εκτιμάται ότι θα συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των φορολογικών εσόδων και μέσα από την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρομοίωσε το νέο νόμο με το “καρότο” λόγω των μικρότερων ποινών που προβλέπει για όσους εντάσσονται σε αυτόν. Αλλά, όπως τόνισε, το νέο λογισμικό είναι το “μαστίγιο” που δίνει το μήνυμα σε όσους έχουν αποκρύψει εισοδήματα να τα δηλώσουν γιατί το υπουργείο Οικονομιών έχει πλέον τον μηχανισμό για να τους εντοπίσει. Προέβλεψε, επίσης, ότι η αύξηση των εσόδων που θα προκύψει από τις διασταυρώσεις θα συμβάλει στην επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% το ΑΕΠ και θα δώσει τη δυνατότητα ενίσχυσης της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης.