ΑΑΔΕ: Μαζικές διασταυρώσεις σε φορολογικές δηλώσεις και ΦΠΑ

Σε ευρείες διασταυρώσεις, από το 2014 και μετά, στοιχείων που περιλαμβάνονται στις καταστάσεις πελατών-προμηθευτών με όλα τα δεδομένα από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ προχωρά η ΑΑΔΕ. Ήδη, τα πρώτα αποτελέσματα του 2014 μπαίνουν στο σύστημα ηλεκτρονικών διασταυρώσεων και αναρτώνται στο πληροφοριακό σύστημα Elenxis, αφού κατηγοριοποιηθούν ως προς το βαθμό ενδιαφέροντος αναφορικά με τις ενδείξεις φοροδιαφυγής. Στη συνέχεια, ενημερώνονται οι ελεγκτές για τους νέους στόχους ως προς την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Η σχετική απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Αρχής και αναμένεται να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη απόφαση:

ΣΚΟΠΟΣ: Στρατηγικός στόχος της ΑΑΔΕ είναι, μεταξύ άλλων, η αξιοποίηση όλων των υφιστάμενων στη Φορολογική Διοίκηση πληροφοριών. Στο πλαίσιο υλοποίησης αυτού του στόχου, διενεργείται για πρώτη φορά συνδυαστική διασταύρωση δεδομένων των καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, προμηθευτών και πελατών, με αντίστοιχα δεδομένα υποβληθέντων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για τα φορολογικά έτη 2014 και εφεξής. Ενόψει των ανωτέρω και με γνώμονα την ενίσχυση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας των ελεγκτικών υπηρεσιών, σε σχέση με τον μέχρι σήμερα βαθμό επίτευξης των στόχων, αναρτώνται προς αξιολόγηση κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις των παραγράφων 4 και 6 της ως άνω σχετικής απόφασης του διοικητή της ΑΑΔΕ, στην εφαρμογή DiscovererViewerτου ΟΠΣ Elenxis, υποθέσεις που αρχικά αφορούν στο φορολογικό έτος 2014, οι οποίες προέκυψαν κατόπιν επεξεργασίας των ως άνω καταστάσεων φορολογικών στοιχείων κατά τα προεκτεθέντα.

ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ: Για τον εντοπισμό και τον έλεγχο κατηγοριών φορολογούμενων με χαμηλό ποσοστό συμμόρφωσης, με απώτερο στόχο την αποκάλυψη αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης και, κατ’ επέκταση, τη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων, διενεργήθηκε διασταύρωση των καταστάσεων φορολογικών στοιχείων που υποβλήθηκαν για το φορολογικό έτος 2014, από φυσικά και νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, που υπάγονται στις διατάξεις των παραγράφων 3και 4 του άρθρου 14του Ν.4174/2013(Α ́ 170), όπως ισχύει.

ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΣΤΟ ΟΠΣ ELENXIS: Αναρτώνται σε αναφορά στην εφαρμογή DiscovererViewer του ΟΠΣ Elenxis υποθέσεις, ανά Ελεγκτική Υπηρεσία, σε φθίνουσα σειρά ταξινόμησης κατ’ απόλυτες τιμές, με βάση την αξία των αποκλίσεων που εντοπίστηκαν (από την υψηλότερη προς την χαμηλότερη) για το φορολογικό έτος 2014, στην ενότητα «ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ», στο βιβλίο εργασίας «08.1 ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ», αρχείο με τίτλο «ΜΥΦ- ΦΠΑ- ΔΦΕ_2014». Η τεκμηρίωση, η τεχνική προσέγγιση και επεξηγήσεις επί των αναρτώμενων πληροφοριών, παρέχονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της παρούσας, το οποίο δεν δημοσιοποιείται.

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: Οι προϊστάμενοι των ελεγκτικών υπηρεσιών ανακτούν το αρχείο της προηγούμενης ενότητας και αξιολογούν, τα στοιχεία και τις πληροφορίες που εμπεριέχονται σε αυτό, ως ακολούθως: 1. Συσχετίζουν τις υποθέσεις αυτές με τις προτεραιοποιημένες υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου να ληφθούν υπόψη κατά τη διενέργεια του ελέγχου οι επιπλέον πληροφορίες που παρέχονται, αναφορικά με ασυμφωνίες και αποκλίσεις που εντοπίστηκαν αξιοποιώντας τις καταστάσεις φορολογικών στοιχείων προμηθευτών και πελατών και τις υποβληθείσες δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος και ΦΠΑ

2. Αξιολογούν τις αναρτώμενες υποθέσεις σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παρ. 4 και 6 της με αριθ. ΔΕΛ Β 1190548 ΕΞ 2018/24-12-2018 (Β ́6211) απόφασης του διοικητή της ΑΑΔΕ, όπως ισχύει, και δύναται να επιλέγουν εξ αυτών προς έλεγχο, συνεκτιμώντας το στάδιο εξέλιξης των υφιστάμενων υποθέσεων, τη δυνατότητα αντικατάστασής τους, τις παρεχόμενες με την παρούσα πληροφορίες και τον βαθμό επίτευξης της τιθέμενης στοχοθεσίας. 3. Δημιουργούν υπόθεση στο ΟΠΣ Elenxis για τις επιλεγμένες υποθέσεις και εκδίδουν εντολές ελέγχου κατόπιν εγκρίσεως από την κεντρική υπηρεσία. Οι υποθέσεις αυτές δημιουργούνται στο ΟΠΣ Elenxis με αιτία ελέγχου «Διασταυρώσεις καταστάσεων προμηθευτών πελατών (ΜΥΦ)», αντικείμενο ελέγχου ΕΙΣΟΔΗΜΑ ή/και ΦΠΑ και ελεγχόμενο φορολογικό έτος 2014. Περαιτέρω, ανάλογα με τα ευρήματα της αξιολόγησης επί των πραγματικών περιστατικών που διέπουν εκάστη υπόθεση, δύναται να ορίζονται επιπλέον αντικείμενα ελέγχου και ευρύτερο ελεγχόμενο διάστημα.

ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΤΟΧΩΝ: Οι υποθέσεις που επιλέγονται προς έλεγχο κατά τα ανωτέρω, προσμετρώνται στην εκπλήρωση των τιθέμενων στόχων του «Επιχειρησιακού Σχεδίου 2019» της ΑΑΔΕ. Οι υποθέσεις που διαλαμβάνονται στην παρούσα διέπονται από τα οριζόμενα στην αριθ. ΔΕΛ Β 1190548 ΕΞ 2018/24-12-2018(Β ́6211) απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, καθώς και στην αριθ. ΔΕΛ Α 119828 ΕΞ 2019 ΕΜΠ/2-4-2018 εγκύκλιο οδηγιών».