ΑΑΔΕ: Νέα ηλεκτρονική διασταύρωση για ανασφάλιστα οχήματα

Σε ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων αναμένεται να προχωρήσει τις επόμενες μέρες η ΑΑΔΕ (εντός Μαρτίου 2019), σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών. [Μπορείτε να δείτε εάν και μέχρι πότε είναι ασφαλισμένο το όχημά σας, επιλέγοντας το link στο τέλος του άρθρου].

Ειδικότερα θα γίνει διασταύρωση των στοιχείων των οχημάτων τα οποία διαθέτουν οι ΔΟΥ και το υπουργείο Μεταφορών με τα στοιχεία που έχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Στόχος είναι να εντοπιστούν τα ανασφάλιστα οχήματα οι κάτοχοι των οποίων θα κληθούν να τα ασφαλίσουν.

Κυρώσεις και πρόστιμα

  • Αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού για 6 μήνες
  • Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες και σε περίπτωση εμπλοκής του σε ατύχημα για δύο (2) χρόνια
  • Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 500 ευρώ για τα επιβατικά, 250 ευρώ για τα δίκυκλα και 1.000 ευρώ για λεωφορεία και φορτηγά.

Η άδεια ικανότητας οδηγού μπορεί να επιστραφεί στον οδηγό πριν περάσουν τα παραπάνω χρονικά διαστήματα, αν πληρώσει το πρόστιμο και προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής. Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες μπορούν να επιστραφούν στον κάτοχο ή στον ιδιοκτήτη του οχήματος, πριν περάσουν τα παραπάνω χρονικά διαστήματα, αν πληρώσει το πρόστιμο και προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής καθώς και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το όχημα.

Ποινικές κυρώσεις
Φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο και
Χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ

Θυμίζουμε ότι σε καταβολή παραβόλου από 100 έως 250 ευρώ έπρεπε να προχωρήσουν 436.653 ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων τα οποία εντοπίστηκαν από τη  διασταύρωση που διενήργησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων πέρυσι (το 2018).

Πρόστιμα για ανασφάλιστα οχήματα

Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες που θα εντοπιστούν να μην έχουν ασφαλίσει τα αυτοκίνητα ή τα δίκυκλα τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα 100 έως 250 ευρώ, με αφαίρεση διπλώματος οδήγησης και άδειας κυκλοφορίας, αλλά και με ποινικές κυρώσεις. Το ύψος του χρηματικού προστίμου έχει καθοριστεί σε 100 ευρώ για δίκυκλα οχήματα έως 250 κυβικά εκατοστά, 150 ευρώ για δίκυκλα οχήματα από 251 κυβικά εκατοστά και άνω, 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 κυβικά εκατοστά και 250 ευρώ για αυτοκίνητα από 1.001 κ.εκ. και άνω.

Δείτε εδώ αν το αυτοκίνητό σας είναι ασφαλισμένο:

www.hic.gr/hic/Check_ins.aspx