Διεργασίες ενόψει του συνεδρίου του SPD

«Ουσιαστικές βελτιώσεις» της συμφωνίας των διερευνητικών συζητήσεων Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU)  και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) ζητούν με γραπτό αίτημα, το οποίο επεξεργάστηκαν από κοινού οι ηγεσίες του SPD δύο από τις ισχυρότερες οργανώσεις, της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας και Έσσης. Το άιτημα, το οποίο περιήλθε σε γνώση της  “Sueddeutsche Zeitung”,  θα κατατεθεί προς συζήτηση στο αυριανό έκτακτο συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών το οποίο θα γίνει στη Βόννη.

«Τα θέματα τα οποία είναι ανοικτά θα μπορούσαν να διευκρινσθούν στις δυνητικές διαπραγματεύσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες», προτείνει το σχέδιο, το οποίο όμως διαπιστώνει επίσης ότι έως τώρα η πρόοδος σε ζωτικής σημασίας θέματα για τους Σοσιαλδημοκράτες ήταν ανεπαρκής». Πιο συγκεκριμένα το έγγραφο ζητά την κατάργηση  των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου χωρίς αντικειμενικό λόγο και την εξίσωση των εισφορών κρατικής και ιδιωτικής ασφάλισης, όπως επίσης και την θέσπιση της «ρήτρας επιείκιας» για την επανένωση των οικογενειών προσφύγων, οι οποίοι έχουν υπαχθεί στο λεγόμενο καθεστώς «περιορισμένης  προστασίας».

Στο εν λόγω έγγραφο δεν διευκρινίζεται πάντως τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση αποτυχίας των βελτιωτικών διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου αναφέρεται απλώς ότι «εφόσον οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε ένα “αποδεκτό αποτέλεσμα” η ηγεσία του SPD  οφείλει να το θέσει σε ψηφοφορία στα μέλη του κόμματος», τα οποία και θα έχουν τον τελικό λόγο.

Σημειώνεται ότι  η Β. Ρηνανία-Βεστφαλία και η Έσση στέλνουν 144 και 72 αντιπροσώπους αντίστοιχα στο έκτακτο συνέδριο και το σύνολο των εκλεγμένων αντιπροσώπων ανέρχεται σε 600.

Και από την Βαυαρία όμως, η οποία θα εκπροσωπηθεί με 78 αντιπροσώπους, εκφράζονται ανάλογα αιτήματα για βελτίωση της συμφωνίας των διερευνητικών συνομιλιών: «Εκείνο το οποίο είναι σαφές είναι ότι πρέπει να συζητήουμε ξανά θέματα γιια τα οποία οι Χριστιανοδημοκράτες δεν έχουν απαντήσεις», δήλωσε η Νατάσα Κόνεν, η επικεφαλής των Βαυαρών Σοσιαλδημοκρατών μετά τις συσκέψεις  του κόμματος με αντιπροσώπους του συνεδρίου στην Νυρεμβέργη. «Εγινε σαφές ότι πολλοί αντιπρόσωποι δεν εμπιστεύονται τους Χριστιανοδημοκράτες όπως συμπεριφέρονται μέχρι σήμερα. Αυτό δεν το ανεχόμαστε. Απαιτούμε από το συνέδριο σαφή διατύπωση για το πώς θα αποκατασταθεί αυτή η εμπιστοσύνη…».

Οι φωνές αυτές έρχονται να προστεθούν σε άλλες ηγετικών στελεχών του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, ιδίως της αριστερής του πτέρυγας, αλλά κυρίως σε εκείνην της κομματικής νεολαίας (Jusos), η οποία αρνείται κατηγορηματικά  να ψηφίσει αύριο υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων με τους Χριστιανοδημοκράτες για να σχηματισθεί κυβέρνηση νέου μεγάλου συνασπισμού (GroKo).
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι οι Χριστιανoδημοκράτες απέρριψαν κατά την διάρκεια της εβδομάδας όλες τις απαιτήσεις των Σοσιαλδημοκρατών  για βελτιώσεις της υφιστάμενης συμφωνίας των διερευνητικών.

Γερμανία: ΖΙγκμαρ Γκάμπριελ (SPD): Ναι στο μεγάλο συνασπισμό για να λειτουργήσει η Γερμανία ώστε μαζί με τη Γαλλία να διαμορφώσουμε την  Ευρώπη

«Πρέπει να γίνει σαφές σε όλους ότι με μια αδύναμη Ευρώπη χάνουμε τον αγώνα για τις αξίες και την επιρροή μας. Γι αυτό τάσσομαι υπέρ της μεταρρύθμισης  και της προώθησης της Ευρώπης», είπε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ , υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, σε συνέντευξή του στην Handelsblatt.

Η μετεξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί κεντρικό θέμα μιας δυνητικής κυβέρνησης μεγάλου συνασπσιμού και ο κ. Γκάμπριελ, με αφορμή την συμπλήρωση ένος έτους προεδρίας Τραμπ, εξήγησε την προτίμησή του στο «Ναι» λίγο πριν το έκτακτο συνέδριο του κόμματός του για την ψήφιση ή μη της έναρξης διαπραγματεύσεων με τους Χριστιανοδημοκρατες προκειμένου να σχηματισθεί κυβέρνηση νέου μεγάλου συνασπισμού:  «Υπενθυμίζω στους συντρόφους μου την τεταμένη διεθνή κατάσταση: Οι ΗΠΑ απομακρύνονται συνεχώς από την διεθνή συνεργασία και οι πολυμερείς συνεργασίες ηχούν παράδοξες. Οι απαιτήσεις των καιρών, λόγω του “Πρώτα-η-Αμερική” προέδρου, μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με μια ικανή να λειτουργήσει Γερμανία σε συνεργασία με την Γαλλία. Εάν θέλουμε να διαμορφώσουμε (την Ευρώπη) θα πρέπει να καθορίσουμε τα συμφέροντά μας σαφέστερα και να τα υποστηρίξουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Απλούστατα δεν επιθυμώ να είναι η Ευρώπη μόνο ένα μικρό ψάρι σε μια θάλασσα γεμάτη καρχαρίες», τόνισε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός στην οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ.

Γερμανία: O Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, Γ.Γ. του SPD, αισιοδοξεί ότι τα μέλη του κόμματός του θα ψηφίσουν «Ναι» στις διαπραγματεύσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες για νέο μεγάλο συνασπισμό στο αυριανό έκτακτο συνέδριο

«Είμαι αισιόδοξος ότι το αποτέλεσμα της αυριανής ψηφοφορίας στο επικείμενο έκτακτο συνέδριο του κόμματος θα είναι «Ναι» στις περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU). Ιδίως στα 31.000 νέα μέλη τα οποία ενεγράφησαν τον τελευταίο χρόνο υπάρχει η επιθυμία για τον σχηματισμό κυβέρνησης νέου μεγάλου συνασπισμού (GroKo)», είπε ο  Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας (SPD) σε σημερινή του συνέντευξη στην “Neue Osnabr?cker Zeitung”.

Την καμπάνια «NoGroko / Όχι στο μεγάλο συνασπισμό» της νεολαίας του κόμματος (Jusos)  o κ. Κλίνγκμπαϊλ είπε ότι  την παρακολουθεί χαλαρά: «Εάν oι Jusos έχουν διαφορετική άποψη, αυτό είναι μέρος της διαδικασίας των συζητήσεων». Εξάλλου και ο ίδιος ήταν αντίθετος με έναν νέο μεγάλο συνασπισμό με τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU). Στις διερευνητικές συζητήσεις μαζί τους όμως του «έγινε σαφές ότι υπάρχει μια νέα γενιά στο κόμμα αυτό, η οποία δεν θέλει να το παραχωρήσει αποκλειστικά στον Βαυαρό ηγέτη του, τον Χριστιανοκοινωνιστή  (CSU) Αλεξάντερ Ντόμπριντ και τους συν αυτώ. Υπάρχει μια νέα γενιά στην  Χριστιανοδημοκρατική Ένωση  στην οποία πρέπει να αντιτάξουμε κάτι. Και αυτό είναι για μένα ένα σημαντικό επιχείρημα για τη συμμετοχή του SPD στην κυβέρνηση», τόνισε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Ο κ. Κλίνγκμπαϊλ, αναφερόμενος στις συζητήσεις για την παραίτηση του προέδρου του κόμματος Μάρτιν Σουλτς σε περίπτωση που το αυριανό έκτακτο συνέδριο καταψηφίσει την έναρξη διαπραγματεύσεων για νέο μεγάλο συνασπισμό,  κατέστησε σαφές ότι το έκτακτο συνέδριο δεν συνεκλήθη για να αποφασίσει για τα πρόσωπα: «Δεν θεωρώ καθόλου σκόπιμο να συνδεθούν οι συζητήσεις για την ουσία με θέματα  προσώπων. Αυτό ακριβώς ήταν το πρόβλημα τα τελευταία χρόνια:  δεν  διαχωρίσαμε την ουσία από τα πρόσωπα. Κάτι τέτοιο δεν το θέλει πλέον το SPD».
Επίσης,  ο Γ.Γ. των Σοσιαλδημοκρατών υπεραμύνθηκε του  ηγετικού στιλ του Μάρτιν Σουλτς λέγοντας ότι «ταιριάζει στους καιρούς. Δεν είναι κάποιος ο οποίος εκπροσωπεί την πολιτική τού όλα ή τίποτα. Επιχειρηματολογεί και συζητά. Αυτός είναι και σωστός δρόμος», είπε χαρακτηριστικά.

Γερμανία: Κρίστιαν Λίντνερ:  Αποκλείονται νέες συζητήσεις για Τζαμάικα εάν το SPD καταψηφίσει αύριο τις διαπραγματεύσεις. Νέες εκλογές η συνέπεια

«Αποκλείεται επανεκκίνηση των συζητήσεων για κυβέρνηση συνασπισμού τύπου Τζαμάικα (δηλαδή μεταξύ Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, Φιλελευθέρων και Πρασίνων) σε περίπτωση απόρριψης του μεγάλου συνασπισμού από το έκτακτο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), διότι δεν έχει αλλάξει κάτι από τον περασμένο Νοέμβριο για έναν τέτοιο συνδυασμό», δήλωσε κατηγορηματικά ο Κρίστιαν Λίντνερ, πρόεδρος του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP), σε σημερινή του συνέντευξή στην ειδησεογραφική ηλεκτρονική πύλη «Redaktionsnetzwerk Deutschland» (RND).

«Σε περίπτωση που το έκτακτο συνέδριο του SPD  καταψηφίσει (αύριο) την έναρξη διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπσιμού με την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU), αναμένω ταχέως νέες εκλογές, διότι η καγκελάριος Μερκελ φοβάται την κυβέρνηση μειοψηφίας», πρόσθεσε ο Φιλελεύθερος πολιτικός.

Ο κ. Λίντνερ είπε επίσης ότι «θα παρακολουθήσει με μεγάλο ενδιαφέρον το έκτακτο συνέδριο του SPD την Κυριακή» και πρόσθεσε πως «κατανοεί τις συζητήσεις στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, αλλά οι διαφορές μεταξύ Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) είναι σαφώς μικρότερες από εκείνες μεταξύ Πρασίνων (Die Gruenen), Xριστιανοκοινωνιστών (CSU) και Φιλελευθέρων (FDP).

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λίντνερ ήταν ο υπαίτιος της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης τύπου Τζαμάικα τον Νοέμβριο. Όπως όμως είπε στην συνέντευξή του στο RND «λαμβάνει συνεχώς μηνύματα υποστήριξης από τις γραμμές των Χριστιανοδημοκρατών. Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU) δεν είναι ένα ενιαίο μπλοκ. Από τις πίσω γραμμές της μας χτυπούν την πλάτη επειδή είχαμε το κουράγιο να μην συμμετάσχουμε σε έναν επικίνδυνο συνδυασμό. Ιδίως στην βάση των (Βαυαρών) Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) είχε σημάνει συναγερμός επειδή η ηγεσία τους φλέρταρε με τους Πράσινους», συμπλήρωσε.
 Εκκληση Αντρέα Νάλες προς τη βάση του SPD: Παρακαλώ, σκεφτείτε τις συνέπειες του «όχι» στο μεγάλο συνασπισμό!

«Εκτιμώ ότι η πλειοψηφία της βάσης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) θα υπερψηφίσει την έναρξη διαπραγματεύσεων με τους Χριστιανοδημοκράτες για σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού. Εν τούτοις, παρακαλώ όλους στο κόμμα να αναλάβουν τις ευθύνες τους: Παρακαλώ, σκεφτείτε τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η αποτυχία της προοπτικής σχηματισμού κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού!», είπε η Αντρέα Νάλες, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του SPD, σε συνέντευξή της η οποία θα δημοσιευτεί στην κυριακάτικη «Welt».

«Εχουμε μόνο την επιλογή μεταξύ ενός μεγάλου συνασπισμού και των νέων εκλογών. Kαι πού θα βρισκόταν το SPD εάν γίνονταν νέες εκλογές; Οι νέες εκλογές συνδέονται με πολλούς κνδύνους και παρενέργειες. Η εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της πολιτικής θα κλονιζόταν συνολικά. Θα διεξήγαμε έναν προεκλογικό αγώνα ευρισκόμενοι σε άμυνα», πρόσθεσε η κ. Νάλες στην έκκλησή προς τη βάση του κόμματός της ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας στο έκτακτο συνέδριό του για την έγκριση ή μη της έναρξης διαπραγματεύσεων με τους Χριστιανοδημοκράτες για τον σχηματισμό κυβέρνησης νέου μεγάλου συνασπισμού.

Η κ. Νάλες πρόσθεσε επίσης ότι «ορισμένοι στο SPD πιστεύουν ότι μπορεί να ανανεωθεί μόνο στην αντιπολίτευση, πρόκειται όμως για πλάνη», ενώ τάχθηκε και κατά του περιορισμού της διάρκειας της θητείας της κ. Μέρκελ σε δύο χρόνια, την οποία πρότειναν στελέχη του κόμματος, ώστε να εξεταστεί η πορεία του έργου της κυβέρνησης και να εκτιμήσει τότε το SPD εάν θα συμμετάσχει περαιτέρω στην κυβέρνηση: «Εάν σχηματισθεί κυβέρνηση δεν θα γίνει υπό προθεσμίαν. Εχουμε συμφωνήσει τόσο πολλά, ώστε δεν μπορούμε να τα επιτύχουμε εντός δύο ετών», όπως είπε.

Τα σενάρια

Μεταξύ δύο κακών επιλογών αισθάνονται ότι βρίσκονται τα περισσότερα στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) το οποίο, ενόψει του αυριανού έκτακτου Συνεδρίου που θα αποφασίσει αν το κόμμα θα συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για “μεγάλο” συνασπισμό υπό την Άγγελα Μέρκελ, διανύει την δυσκολότερη περίοδο των τελευταίων δεκαετιών.

Θα ακολουθήσουν οι σύνεδροι την πρόταση του Μάρτιν Σουλτς για διαπραγματεύσεις με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) ή θα απορρίψουν τη συνέχιση της συγκυβέρνησης; Και ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες και οι παράπλευρες απώλειες;

Σενάριο 1ο : Το έκτακτο Συνέδριο υπερψηφίζει την πρόταση της ηγεσίας για διαπραγματεύσεις “μεγάλου” συνασπισμού.

Σε αυτή την περίπτωση, τα πράγματα θα ήταν σχετικά απλά και θα εξελίσσονταν γρήγορα. Οι διαπραγματεύσεις θα άρχιζαν ήδη την επόμενη εβδομάδα, στη βάση του κειμένου που προέκυψε από τις διερευνητικές συνομιλίες, με στόχο την όσο το δυνατόν συντομότερη ολοκλήρωσή τους. Οι απαιτήσεις στελεχών του SPD για επαναδιαπραγμάτευση κάποιων σημείων, όπως οι θέσεις των οργανώσεων της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και της Έσσης για αλλαγές στα θέματα αγοράς εργασίας, παιδείας και υγείας, δεν έχουν σοβαρές ελπίδες να ικανοποιηθούν. Το ενδεχόμενο αλλαγών απέρριψε προχθές η Καγκελάριος Μέρκελ, μιλώντας για “πικρές παραχωρήσεις” που έχει κάνει ήδη η παράταξή της, ενώ ακόμη και η Γενική Γραμματέας του SPD Αντρέα Νάλες έχει ξεκαθαρίσει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.

Με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος, ο κ. Σουλτς έχει να αντιμετωπίσει δύο ακόμη εμπόδια: όπως έχει ανακοινώσει, το πρόγραμμα θα τεθεί στην κρίση των μελών του κόμματος, ενώ ο ίδιος θα κληθεί να απαντήσει στο ερώτημα εάν θα αναλάβει κυβερνητική θέση, παρά τη σχετική κριτική που δέχεται ήδη από κομματικά στελέχη. Όπως αποκάλυψε το περιοδικό “Der Spiegel”, σε κλειστή συνεδρίασή τους οι βουλευτές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, από όπου άλλωστε προέρχεται και ο ίδιος ο αρχηγός του SPD, ζήτησαν ο Μάρτιν Σουλτς να δεσμευτεί αύριο ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, προκειμένου να αφοσιωθεί στην ανανέωση του κόμματος και να αποδείξει ότι δεν κινείται από προσωπικό συμφέρον. Υπάρχουν ωστόσο και κύκλοι του κόμματος που θεωρούν ότι ο διαχωρισμός κυβέρνησης-κόμματος οδηγεί μόνο σε αποδυνάμωση της παρουσίας του SPD και ενδεχομένως σε εξασθένιση της ευρωπαϊκού προσανατολισμού πολιτικής που πρέπει να έχει η νέα κυβέρνηση. Ο ίδιος ο κ. Σουλτς είχε δηλώσει πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου ότι δεν θα έμπαινε σε κυβέρνηση υπό την κυρία Μέρκελ, ωστόσο πριν από λίγες μέρες σε ανάλογη ερώτηση απέφυγε να πάρει θέση.

Σενάριο 2ο : Το έκτακτο Συνέδριο εγκρίνει την πρόταση για διαπραγματεύσεις “μεγάλου” συνασπισμού, αλλά τα μέλη καταψηφίζουν τελικά το κυβερνητικό πρόγραμμα

Σε αυτή την περίπτωση την απόφαση για τη συνέχεια θα κληθεί ουσιαστικά να λάβει η Άγγελα Μέρκελ, επιλέγοντας μεταξύ κυβέρνησης μειοψηφίας και νέων εκλογών, καθώς η επιλογή συνασπισμού “Τζαμάικα” έχει αποσυρθεί από το τραπέζι, ακόμη και με σημερινή δήλωση του επικεφαλής των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ. Ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα πρέπει παρόλα αυτά να προτείνει την κυρία Μέρκελ στην Βουλή ως Καγκελάριο. Το πιθανότερο είναι ότι θα αποτύχει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στις δύο πρώτες ψηφοφορίες, αλλά στην τρίτη, όπου αρκεί απλή πλειοψηφία, θα τα καταφέρει. Ο Πρόεδρος όμως θα πρέπει τότε να αποφασίσει ποια λύση θα είχε ως αποτέλεσμα την μεγαλύτερη σταθερότητα για τη χώρα, η κυβέρνηση μειοψηφίας ή οι εκλογές. Εάν επιλέξει την πρώτη πιθανότητα, θα ονομάσει την κυρία Μέρκελ επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας. Η Καγκελάριος θα θέσει ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης στην Bundestag και πιθανότατα θα χάσει. Ο κ. Σταϊνμάιερ θα διαλύσει τότε την Βουλή και εντός 60 ημερών θα διεξαχθούν νέες εκλογές. Η Χριστιανική Ένωση θα ζητήσει ενισχυμένη στήριξη των ψηφοφόρων προκειμένου να αποφευχθεί νέο αδιέξοδο, αλλά στο μεταξύ το πιθανότερο είναι ο Μάρτιν Σουλτς να έχει παραιτηθεί από αρχηγός και το SPD να αναζητά νέο Πρόεδρο και υποψήφιο Καγκελάριο. Με δεδομένα τα σημερινά δημοσκοπικά ευρήματα και τα ιστορικά χαμηλά ποσοστά που συγκεντρώνει, το κόμμα δεν μπορεί να βλέπει τις νέες εκλογές με αισιοδοξία, αλλά την ίδια στιγμή, εφόσον απορρίψει τον συνασπισμό, δεν θα έχει την δυνατότητα να τις αποτρέψει. Ο κίνδυνος ενίσχυσης της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) σε νέες εκλογές είναι ορατός.

Σενάριο 3ο : Το έκτακτο Συνέδριο απορρίπτει αύριο τις διαπραγματεύσεις για “μεγάλο” συνασπισμό

Σε αυτή την περίπτωση θα έχει καταψηφιστεί η πρόταση της ηγεσίας, η οποία πιθανότατα θα παραιτηθεί άμεσα και θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες που αναφέρονται στο 2ο σενάριο. Το SPD θα μπει αναμφισβήτητα σε κρίση, με άγνωστο αποτέλεσμα.

Σενάριο 4ο : Το SPD απορρίπτει τον “μεγάλο” συνασπισμό και η ‘Αγγελα Μέρκελ αποφασίζει τελικά να ηγηθεί κυβέρνησης μειοψηφίας

Ο Μάρτιν Σουλτς θα έχει κατά πάσα πιθανότητα ήδη παραιτηθεί και στη θέση του θα πρέπει να εκλεγεί νέος αρχηγός, ο οποίος θα αναλάβει την δύσκολη αποστολή της αναγέννησης του κόμματος. Η κυρία Μέρκελ θα πρέπει να αναζητεί πλειοψηφίες στην Bundestag για κάθε πολιτική της νέας κυβέρνησης, με αμφίβολα αποτελέσματα, αλλά και άγνωστες συνέπειες σε ό,τι αφορά την υποδοχή ενός τέτοιου “πειράματος” από την κοινή γνώμη. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι το σχήμα δεν μπορεί να αντέξει περισσότερο από έναν χρόνο, με πιθανότερη εξέλιξη την διεξαγωγή νέων εκλογών – και το τέλος της καριέρας της ‘Αγγελας Μέρκελ στην γερμανική πολιτική.