Δημοσιεύματα για διπλή καταγραφή κρουσμάτων κορονοϊού

Δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων αναφέρονται σε διπλή καταγραφή κρουσμάτων κορονοϊού από τον ΕΟΠΔΥ και κάνουν λόγο για δυσαρέσκεια από πλευράς του ίδιου και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ της Κυριακής, κενά και ανακρίβειες στα στοιχεία που δίνονται για την πορεία της πανδημίας, ενώ υπάρχει δυσαρμονία στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, υπάρχει βαθιά δυσαρμονία ανάμεσα στον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά από τη μια πλευρά και στον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια από την άλλη. Η δυσφορία των Τσιόδρα – Χαρδαλιά οφείλεται στο γεγονός ότι η υποστήριξη που παρέχεται από τον ΕΟΔΥ χαρακτηρίζεται από μόνιμα κενά και ανακρίβειες στα στοιχεία, που ενδεχομένως να αποδειχτούν κρίσιμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Είναι τυχαίο ότι ξαφνικά, διαρκούσης της καραντίνας, αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού σε νομούς που εμφανίζονταν να έχουν χαμηλό φορτίο;

Το Μητρώο Ασθενών

Η κύρια εστία της τριβής είναι το Μητρώο Ασθενών COVID, που αποτελεί την αποκλειστική πηγή συλλογής στοιχείων για τον εντοπισμό κρουσμάτων και την εξέλιξή τους. Την περίοδο Μαΐου – Ιουνίου, όταν είχε προχωρήσει η πρώτη μορφή του Μητρώου Ασθενών, όλοι οι αρμόδιοι πίστευαν ότι είχε δημιουργηθεί ένα ενιαίο αρχείο, έστω και αν τότε έπρεπε να καταχωριστούν περίπου 1.500 καταγραφές εκ των υστέρων. Εκτοτε, και ενώ το δεύτερο κύμα είναι πιο οδυνηρό από το πρώτο, εμφανίζεται η εξής κατάσταση: όταν καταγράφεται κρούσμα σε ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο ή στον «Ευαγγελισμό», τότε δηλώνεται απευθείας στο Μητρώο Ασθενών. Αν όμως γίνει εντοπισμός σε μια γειτονιά ή από κάποια Κινητή Ομάδα Υγείας (ΚΟΜΥ), τότε δηλώνεται πρώτα στον ΕΟΔΥ, ο οποίος όμως τα καταχωρίζει με άλλη λογική και – κυρίως – άλλο ρυθμό, επειδή φιλοδοξεί να κατασκευάσει ένα δικό του καινούργιο, αυτόνομο σύστημα Μητρώου Ασθενών.

Αρχεία και στοιχεία

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) είναι ο αρμόδιος φορέας για την τήρηση των αρχείων του υπουργείου Υγείας. Είναι, για παράδειγμα, ο οργανισμός που φέρει το βάρος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ο ΕΟΔΥ ήθελε να ξεκινήσει το δικό του ιδιόκτητο αρχείο τον Αύγουστο, με ανάθεση σε άλλον ανάδοχο, δηλαδή αρκετούς μήνες αφότου ξεκίνησε η διαδικασία συλλογής στοιχείων, και το προχώρησε με όλο και πιο φανερές τις συνέπειες. Γιατροί που είχαν πρόσβαση στην ΗΔΙΚΑ διαπίστωναν ότι αν πρόσθεταν τα θετικά, τα αρνητικά και τα υπό διερεύνηση τεστ ήταν το 1/3 των κρουσμάτων που ανακοινώνονταν. Και όσοι γνωρίζουν λένε ότι τα στοιχεία στις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ είναι ολοφάνερα μια πρόχειρη συγκόλληση δύο διαφορετικών αρχείων συλλογής.

Έντονες απορίες

Στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ενήμεροι για το πώς έχει εξελιχθεί η κατάσταση και τον κίνδυνο που περικλείει. Ορισμένοι μάλιστα έχουν γίνει μάρτυρες σε τραγελαφικές καταστάσεις κατά το ημίωρο πριν από την ανακοίνωση του ημερήσιου δελτίου κρουσμάτων, που γίνεται η τελική συνεννόηση. Η πρόχειρη και βιαστική συγκόλληση δύο διαφορετικών μεθόδων καταγραφής έχει ως αποτέλεσμα να διατυπώνονται κατ’ επανάληψη έντονες απορίες για τη συμβατότητα των στοιχείων.

Η μεγάλη ανησυχία

Οι Τσιόδρας και Χαρδαλιάς έχουν αποφύγει να εκφράσουν δημοσίως την ενόχλησή τους, παρότι η «τρύπα» είναι αρκετά μεγαλύτερη από την ερασιτεχνική σύνταξη του ημερήσιου δελτίου κρουσμάτων. Η μεγάλη ανησυχία είναι ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δεν θα γίνει έγκαιρη πρόβλεψη για ορισμένες περιοχές – Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Ιωάννινα κ.ο.κ. – ώστε να ληφθούν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα που πραγματικά θα σώσουν ζωές, δεδομένης της κατάστασης και των ελλείψεων πολλών επαρχιακών νοσοκομείων. Αν μάλιστα υπάρξει και τρίτο κύμα και δεν έχει βρεθεί λύση στο θέμα αυτό – την οποία εκεί που έφτασε το πράγμα μπορεί να δώσει μόνο ο Πρωθυπουργός –, τότε το «σπασμένο τηλέφωνο» ίσως να έχει ακόμα πιο δραματικές συνέπειες.

Κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται θορυβημένα γιατί η συγκυρία είναι σημαντική, καθώς στις αρχές Ιανουαρίου θα ξεκινήσει, εκτός απροόπτου, ο εμβολιασμός για τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες και ως τον Ιούνιο αναμένεται να έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου όλος ο πληθυσμός.

Αποκυήματα νοσηρής φαντασίας

“Αποκυήματα νοσηρής φαντασίας” αποτελούν δημοσιεύματα για τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας που “ φιλοξενούνται” σε κυριακάτικα έντυπα, αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

“Όσοι τα διακινούν, για όποιο σκοπό τα διακινούν, προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στην χώρα, σπέρνουν τη δυσπιστία και την εσωστρέφεια σε μια κρίσιμη στιγμή που η εμπιστοσύνη και η εθνική ομοψυχία είναι προαπαιτούμενα για να βγούμε νικητές.”

Τονίζει ότι “υπάρχει ένα και μόνο ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής διαψεύδονται κατηγορηματικά. Κάποιοι είτε σκοπίμως είτε από άγνοια μπερδεύουν τα ευφάνταστα σενάρια τους με την αναγκαία επιδημιολογική επαλήθευση στοιχείων”. Προσθέτει οτι περισσότεροι από 100 επιστήμονες του ΕΟΔΥ εργάζονται καθημερινά για τη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων.

“Με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται και δημοσιεύεται καθημερινά η “Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)” του ΕΟΔΥ”, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Καταλήγει ότι “οι κρίσεις πουλάνε καλά που έλεγε και ο Ουμπέρτο Έκο, αλλά το ελάχιστο που απαιτούν οι καιροί είναι να σταθούμε, ατομικά και συλλογικά, στο ύψος των περιστάσεων.”

Χαρδαλιάς: Αβάσιμα τα δημοσιεύματα για διπλή καταγραφή κρουσμάτων κορονοϊού

Παντελώς άδικα και αβάσιμα, χαρακτηρίζει ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, τα δημοσιεύματα σημερινών εφημερίδων που αναφέρονται σε διπλή καταγραφή κρουσμάτων κορονοϊού από τον ΕΟΠΔΥ και κάνουν λόγο για δυσαρέσκεια από πλευράς του ίδιου και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

«Πολιτική Προστασία και ΕΟΔΥ μαζί στην μάχη κατά της πανδημίας!», αναφέρει σε ανάρτηση του στο facebook ο Νίκος Χαρδαλιάς και τονίζει:

«Ούτε διπλοί τρόποι καταγραφής κρουσμάτων υπάρχουν, ούτε δυσαρέσκειες και προβλήματα στις μεταξύ μας σχέσεις. Υπάρχει μόνο η κοινή μας αγωνία για την καθημερινή προάσπιση της δημόσιας υγείας…».

Στην απάντηση του στα δημοσιεύματα ο Υφυπουργός πλέκει το εγκώμιο των ανθρώπων του ΕΟΔΥ, τους οποίους αποκαλεί άμεσους συνεργάτες και συνοδοιπόρους στον πόλεμο απέναντι σε έναν αόρατο αλλά επικίνδυνο εχθρό, που δίνουν μαζί μάχες καθημερινά και υπογραμμίζει ότι τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, «απλά επιχειρούν να προκαλέσουν εσωστρέφεια και ψήγματα δυσπιστίας και να αποπροσανατολίσουν τους Έλληνες πολίτες».

Ολόκληρη η απάντηση του κ. Χαρδαλιά είναι η εξής:

«Από την αρχή αυτής της πανδημίας άνθρωποι με διαφορετικές ενασχολήσεις, εμπειρίες και βιώματα, διαφορετικά background και διαδρομές βρεθήκαμε μαζί, δίπλα δίπλα, ενώσαμε δυνάμεις, αφήσαμε πίσω μας διαφορετικούς σχεδιασμούς και προτεραιότητες και συντεταγμένα και οργανωμένα στρατευθήκαμε στη μάχη για την ανθρώπινη ζωή, στον πόλεμο απέναντι σε έναν αόρατο αλλά τόσο επικίνδυνο παγκόσμιο εχθρό.

Στην Πολιτική Προστασία σε όλη αυτή την διαδρομή οι συνοδοιπόροι μας, οι άμεσοι καθημερινοί μας συνεργάτες, σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη, σε κάθε γωνιά της πατρίδας ήταν, είναι και παραμένουν τα στελέχη, οι επιστήμονες, οι συνεργάτες και η εξαιρετική και έμπειρη ομάδα του ΕΟΔΥ!

Μαζί και δίπλα δίπλα, όλους αυτούς τους μήνες καθημερινά, ακούραστα, παλεύουμε για χιλιάδες συνανθρώπους μας, μοιραζόμαστε επιχειρησιακά δεδομένα, επικαιροποιούμε προσεγγίσεις, πρωτόκολλα και στρατηγικές, αναλύουμε δεδομένα και επιχειρούμε συντονισμένα όπου χρειαστεί χωρίς ωράρια, χωρίς δικαιολογίες, χωρίς εκπτώσεις. Όπου πρέπει, όποτε πρέπει και για ό,τι πρέπει…

Τα σημερινά δημοσιεύματα για όλους εμάς στην οικογένεια της Πολιτικής Προστασίας, όσους δηλ καθημερινά ζούμε αυτή τη συνεργασία είναι παντελώς άδικα και αβάσιμα. Ούτε διπλοί τρόποι καταγραφής κρουσμάτων υπάρχουν, ούτε δυσαρέσκειες και προβλήματα στις μεταξύ μας σχέσεις. Υπάρχει μόνο η κοινή μας αγωνία για την καθημερινή προάσπιση της δημόσιας υγείας, υπάρχει το κοινό μας άγχος για να προλάβουμε τα πάντα και παντού και υπάρχουν και οι δημιουργικές εντάσεις κάποιων στιγμών που συνοδεύουν κάθε ομάδα, κάθε οικογένεια, κάθε παρέα ανθρώπων που συναντιούνται στο πεδίο της κοινής τους μάχης. Όποιος έχει εργαστεί σε τέτοιες ομάδες για έναν κοινό στόχο, αυτό μπορεί να το καταλάβει καλά.

Οι στιγμές είναι δύσκολες και απαιτούν από όλους σοβαρότητα, προσήλωση στο στόχο και αποτελέσματα. Ο ΕΟΔΥ, οι επιστήμονες του, οι συνεργάτες και εργαζόμενοι του είναι ήρωες της πρώτης γραμμής αυτής της πανδημίας. Όλοι εμείς της Πολιτικής Προστασίας το ξέρουμε και συνεχίζουμε μαζί τους τον αγώνα αδιαφορώντας για δημοσιεύματα και αναφορές που απλά επιχειρούν να προκαλέσουν εσωστρέφεια και ψήγματα δυσπιστίας και να αποπροσανατολίσουν τους Έλληνες πολίτες από τα πραγματικά δεδομένα αυτής της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης.

Είναι ώρα ευθύνης για όλους, είναι ώρα μάχης…».