Δύο φρεγάτες FREMM αγοράζει με Leasing η Ελλάδα (Video)

Την ενοικίαση, με τη μέθοδο της χρονομίσθωσης (leasing), 2 σύγχρονων φρεγατών τύπου FREMM από τις υφιστάμενες στο γαλλικό στόλο, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ενώ συζητείται και η προμήθεια άλλων δύο φρεγατών.

Οι δύο φρεγάτες FREMM θα αφιχθούν στην Ελλάδα εντός του καλοκαιριού, εντασσόμενες στη δύναμη του Στόλου με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης των ελληνικών πληρωμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής και της γαλλικής κυβέρνησης για την προμήθεια νέων φρεγατών τύπου Belh@rra ενώ ενδεχομένως η ενοικίαση των δύο φρεγατών τύπου Fremm με τη μέθοδο της χρονομίσθωσης να συνεχιστεί με παράταση του αρχικού συμβολαίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο υπό διαπραγμάτευση πρόγραμμα προμηθείας των νέων φρεγατών θεωρείται βέβαιη η συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας και των Ναυπηγείων.

ΝΔ: Θετική η μίσθωση δύο φρεγατών από τη Γαλλία – Ο κ. Τσίπρας είχε κατακρίνει ανάλογη πρόταση το 2013

Θετική εξέλιξη για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας χαρακτηρίζει η ΝΔ τη μίσθωση δύο φρεγατών από τη Γαλλία προτάσσοντας όμως “τέσσερα εύλογα ερωτήματα” και ζητώντας από την κυβέρνηση να ενημερώσει αναλυτικά και να απαντήσει. Έτσι το Γραφείο Τύπου της ΝΔ ζητά να ενημερωθεί για τους οικονομικούς όρους αυτής της συμφωνίας καθώς και για πόσα χρόνια θα γίνει η εκμίσθωση των φρεγατών αλλά και γιατί δεν ενημερώθηκε η Βουλή όταν μόλις προ δεκαπενθημέρου συνεδρίασε η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων.

Στη ΝΔ ζητούν να ενημερωθούν για το αν είναι ή δεν είναι αρμόδιος για μια τόσο σημαντική συμφωνία ο Υπουργός Αμύνης Πάνος Καμμένος και γιατί, όπως λένε χαρακτηριστικά, επέλεξε και σήμερα την αφωνία, εκχωρώντας τις αρμοδιότητές του στον κ. Φώτη Κουβέλη και τέλος ζητούν να μάθουν τι άλλαξε από το 2013 όταν, όπως επισημαίνουν, ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε μια ανάλογη πρόταση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζοντας ότι “υποκρύπτει σκοπιμότητες και μίζες” και χαρακτηρίζοντας τις ίδιες ακριβώς φρεγάτες “ακατάλληλες” για το Αιγαίο;

«Η Κυβέρνηση οφείλει, επιτέλους, να σοβαρευτεί και να συνειδητοποιήσει ότι, για τόσο σημαντικά θέματα, πρέπει να υπάρχει πλήρης και έγκαιρη ενημέρωση της Βουλής» τονίζει η ΝΔ η οποία και παραθέτει την απάντηση που είχε δώσει για την αντίστοιχη συμφωνία που είχε προτείνει η Νέα Δημοκρατία το 2013 ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ στις 16/92013. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει το 2013: «Είναι οξύμωρο και αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατόν σε μια περίοδο κρίσης, σε μια περίοδο που ζητάμε βοήθεια από τους εταίρους αυτοί να απαιτούν να τους δίνουμε χρήματα για να νοικιάζουμε οπλικά συστήματα. Οι γνώστες μάλιστα, οι βαθύτεροι γνώστες των τεχνικών ζητημάτων με ενημερώνουν ότι αυτά τα πλοία, είναι πλοία ακατάλληλα για τη χώρα μας, διότι είναι πλοία ανθυποβρυχιακού αγώνα και μάλιστα σε ανοικτές θάλασσες, όχι σε κλειστές θάλασσες όπως το Αιγαίο. Και προβλέπεται μάλιστα να τα νοικιάσουμε 200.000.000 το χρόνο για μια 5ετία, δηλαδή 1 δις στην 5ετία. Με δυο λόγια από τη μια τσέπη βγαίνει η βοήθεια από την άλλη μπαίνει. Το είχε πει αυτό και ο Κον Μπεντίτ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είχε απόλυτο δίκιο { …} θα πρέπει να προσανατολιστούμε όχι σε τέτοιου είδους εξοπλισμούς που συνήθως κρύβουν από πίσω τους πολιτικές σκοπιμότητες και μίζες, αλλά να προσανατολιστούμε σε μια αξιόπιστη ελληνική αμυντική βιομηχανία».

Μαξίμου: Καλό θα ήταν η ΝΔ επιτέλους να σοβαρευτεί

Απάντηση στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με τη μίσθωση δύο φρεγατών από τη Γαλλία δίνει το Μαξίμου καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση να «σοβαρευτεί» και «να σταματήσει να αξιοποιεί για μικροκομματικά οφέλη ζητήματα εθνικής άμυνας και εξωτερικής πολιτικής».

«Καλό θα ήταν η ΝΔ επιτέλους να σοβαρευτεί και να σταματήσει να προσπαθεί διαρκώς να αξιοποιεί για μικροκομματικά οφέλη ζητήματα που άπτονται σε μείζονος σημασίας αποφάσεις για την εθνική άμυνα και την εξωτερική πολιτική της χώρας» αναφέρει η ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και προσθέτει:

«Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση ενεργεί με πλήρη συναίσθηση της εθνικής ευθύνης και δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία συμφωνία, χωρίς να ενημερώσει διεξοδικά το Κοινοβούλιο και τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές εντός των προβλεπόμενων διαδικασιών».