ΕΕ: Εργαλείο «ενισχυμένης» εποπτείας» της ελληνικής οικονομίας

Σε «ενισχυμένη εποπτεία» της ελληνικής οικονομίας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος προσανατολίζεται η Κομισιόν, όπως πιστοποιεί η απολογιστική επιστολή του επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο για την πρόσφατη συνεδρίαση του Οργάνου στη Σόφια.

Ειδικότερα, εργαλείο «ενισχυμένης εποπτείας» της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τελευταίο Eurogroup της 27ης Απριλίου, αποκαλύπτει ο πρόεδρός του Μάριο Σεντένο στην τυπική επιστολή προς τους ομολόγους του υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, στην οποία συνοψίζει τα αποτελέσματα της τελευταίας συνάντησής τους.

Ο Σεντένο επιβεβαιώνει στην ίδια επιστολή ότι ο στόχος που έχουν θέσει οι θεσμοί και η Αθήνα είναι να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών αποστολών (Staff Level Agreement) έως το επόμενο Eurogroup στις 24 Μαΐου.

Μνημονεύει επίσης ότι έγινε παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος της χώρας από τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, αλλά και το ότι συζητήθηκε η μελλοντική παρακολούθηση του προγράμματος.

«Πραγματοποιήσαμε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με ορισμένα βασικά στοιχεία για να υποστηρίξουμε την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Ο Έλληνας Υπουργός παρουσίασε την αναπτυξιακή στρατηγική της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση την αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας και στην ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος» σημειώνεται στην επιστολή.

Επίσης, η επιστολή του κ. Σεντένο επιβεβαιώνει ότι ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν θα ζητήσει προληπτική γραμμή. Οπως αναφέρει, το Eurogroup έλαβε υπ’ όψιν του «την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να μη ζητήσει έναν διάδοχο διακανονισμό».

Να σημεωθεί ότι οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.