Ελεύθεροι με εισαγγελική εντολή οι τρεις δημοσιογράφοι του «Φιλελεύθερου»

Ελεύθεροι με εισαγγελική εντολή αφέθηκαν οι τρεις δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» που μηνύθηκαν από τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας Πάνο Καμμένο για δημοσίευμα της εφημερίδας.

Ο τρεις υπεύθυνοι της εφημερίδας Θανάσης Μαυρίδης εκδότης, Παναγιώτης Λάμψιας διευθυντής και Κατερίνα Γαλανού αρχισυντάκτρια οδηγήθηκαν σήμερα στον Εισαγγελέα αφού πέρασαν τη νύχτα κρατούμενοι στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων όπου και εμφανίστηκαν αυτόβουλα καθώς ο μηνυτής ζητούσε τη σύλληψη τους με την διαδικασία του αυτοφώρου.

Η μήνυση του κ. Καμένου αφορούσε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας που υπό τον τίτλο «ανήθικο πάρτυ» αναφερόταν σε «φαγοπότι ημετέρων» σε κονδύλια για τους πρόσφυγες.

Ο εισαγγελέας ποινικής δίωξης όπου οδηγήθηκαν οι τρεις δημοσιογράφοι διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ώστε να διακριβωθεί αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης σε βάρος του κ. Καμένου ενώ έδωσε εντολή να λήξει η κράτηση των τριών δημοσιογράφων.

Ο διευθυντής της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» Παναγιώτης Λάμψιας μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στην Εισαγγελία δήλωσε ότι πρέπει να καταργηθεί ο νόμος που προβλέπει αυτόφωρη διαδικασία για αδικήματα περί Τύπου και έκανε λόγο για νίκη της δημοκρατίας και για αυταρχισμό της κυβέρνησης σχετικά με την κράτηση των στελεχών της εφημερίδας, ενώ ο δικηγόρος Τάσος Αβραντίνης δήλωσε πως «μια δημοκρατία που οι πολίτες και τα ΜΜΕ δεν μπορούν να κάνουν κριτική στην κυβέρνηση παύει να είναι δημοκρατία».

Η εφημερίδα εκτιμά ότι με βάση τα πρόσωπα που αναζητούνται από την αστυνομία, η μήνυση Καμμένου αφορά το πρωτοσέλιδο της Παρασκευής με τίτλο: “Ανήθικο πάρτι”.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, εμφανίστηκαν στα γραφεία της εφημερίδας αστυνομικοί με πολιτική ενδυμασία, λέγοντας ότι αναζητούν δημοσιογράφους του εντύπου «χωρίς όμως να επιδείξουν αστυνομική ταυτότητα και χωρίς, αρχικά, να ενημερώσουν ποιους αφορά το ένταλμα, παρότι ερωτήθηκαν, και από ποιον προέρχεται η μήνυση». Αφού ενημερώθηκαν ότι τα γραφεία της εφημερίδας δεν λειτουργούν Σαββάτο απεχώρησαν.

Οι δημοσιογράφοι μετέβησαν αυτοβούλως στις 5 το απόγευμα στη ΓΑΔΑ, αφού ενημερώθηκαν σχετικά με τη μήνυση και παραπέμφθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων, που χειρίζεται την υπόθεση, όπου μετέβησαν λίγο αργότερα και κρατήθηκαν.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει την εμφάνιση αστυνομικών στα γραφεία της ιστοσελίδας «liberal.gr» και της εφημερίδας «Φιλελεύθερος». «Οι αστυνομικοί αναζητούσαν δημοσιογράφους, προκειμένου να δικαστούν με τη διαδικασία του αυτoφώρου, μετά από μήνυση που υπέβαλε υπουργός της κυβέρνησης. Υπενθυμίζουμε ότι, εάν από τη δημοσίευση ενός άρθρου θεωρεί κάποιος ότι θίγεται ή ότι το δημοσίευμα είναι αναληθές, μπορεί να ζητήσει να δημοσιεύσει την άποψή του, ώστε να αποκατασταθεί η τιμή και η υπόληψή του. Κάτι τέτοιο προβλέπεται, άλλωστε, τόσο από το Νόμο όσο και από τις Αρχές Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος. Εάν και πάλι ο θιγόμενος δεν ικανοποιηθεί έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στην τακτική Δικαιοσύνη. Όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου συμφωνούν ότι πρέπει να καταργηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου για δημοσιεύματα στον Τύπο. Καλούμε την κυβέρνηση να νομοθετήσει, επιτέλους, και να καταργηθεί η αυτόφωρη διαδικασία, η οποία είναι ενέργεια που στρέφεται κατά της ελεύθερης ενημέρωσης και έχει σκοπό να τρομοκρατήσει και να οδηγήσει τους δημοσιογράφους σε αυτοπεριορισμό» σημειώνει στην ανακοίνωσή της.

Η ΕΣΗΕΑ κάνει γνωστό πως θα ενημερώσει εκ νέου την Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων «για τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη νομοθεσία, ακριβώς όπως έπραξε και το 2012, όταν συνάδελφος συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτοφώρου και στη δίκη του παρέστη και κατέθεσε και ο τότε πρόεδρος της ΔΟΔ Τζιμ Μπουμέλα».

Πηγές υπουργείου Δικαιοσύνης: «Η αυτόφωρη διαδικασία ισχύει για όλους τους πολίτες»

«Η αυτόφωρη διαδικασία ισχύει για όλους τους πολίτες» υπογραμμίζουν πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφορικά με την αναζήτηση των δημοσιογράφων της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» έπειτα από τη μήνυση που κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «η κυβέρνηση, με πρόσφατη τροποποίηση του ‘τυποκτόνου νόμου’ έχει δώσει δείγμα γραφής προβαίνοντας σε εξορθολογισμό ουσίας και διαδικασίας στις αστικές δίκες κατά των δημοσιογράφων.

«Στη συζήτηση για το νέο ποινικό κώδικα και για το νέο κώδικα ποινικής δικονομίας που θα ανοίξει σύντομα. Το ζήτημα αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί χωρίς επικοινωνιακές σκοπιμότητες και με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση», καταλήγουν οι πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης.

ΝΔ: Επίδειξη αλαζονείας, αυταρχισμού και καθεστωτισμού από την κυβέρνηση

Για «επίδειξη αλαζονείας, αυταρχισμού και καθεστωτισμού» κατηγορεί την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία σχολιάζοντας τη μήνυση που κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, κατά της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προέβη σήμερα σε μια ακόμη επίδειξη αλαζονείας, αυταρχισμού και καθεστωτισμού. Ο Πάνος Καμμένος ζήτησε τη σύλληψη επτά δημοσιογράφων του Φιλελεύθερου επειδή αποτόλμησαν να ρωτήσουν πώς κατασπαταλήθηκε ο πακτωλός των κοινοτικών χρημάτων που δόθηκαν στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού» αναφέρει η ΝΔ σε σχετική ανακοίνωση.

«Οι τραμπουκισμοί του κ. Καμμένου δεν φοβίζουν κανέναν. Θέλει δεν θέλει, θα δώσει εξηγήσεις για την εθνική ντροπή που ονομάζεται Μόρια, όπως και οι τάχα αριστεροί ευαίσθητοι συνυπουργοί του που εξευτελίζουν καθημερινά την ανθρώπινη ύπαρξη και εκθέτουν την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο» καταλήγει.

Κίνημα Αλλαγής: «Η απόπειρα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου πρέπει να σταματήσει»

«Η καθεστωτική αντίληψη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συνεχίζεται. Ο κ. Καμμένος για μια ακόμη φόρα απαντά στην κριτική, με διώξεις και αυτόφωρα εναντίον των δημοσιογράφων της εφημερίδας Φιλελεύθερος, αυτή τη φορά» αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης.

«Θέλουν να τα ελέγχουν όλα και να τα υποτάσσουν στη γραμμή τους. Η απόπειρα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου πρέπει να σταματήσει, γιατί εξυπηρετεί μόνο τα άκρα και ναρκοθετεί το μέλλον της χώρας» σημειώνει στη δήλωσή του ο κ. Χρηστίδης.

Ποτάμι: Θυμίζουν άλλες εποχές κι άλλα καθεστώτα

«H εικόνα των δημοσιογράφων του “Φιλελεύθερου” στα αστυνομικά τμήματα και η είσοδος αστυνομικών στα γραφεία της εφημερίδας για δημοσίευμά της, ύστερα από μήνυση υπουργού, ο οποίος μάλιστα κρυπτόμενος πίσω από την ασυλία λοιδορεί τους πάντες, θυμίζει άλλες εποχές και άλλα καθεστώτα» αναφέρει ανακοίνωση του Ποταμιού.

«Πρόκειται για ένα ακόμη δείγμα ολοκληρωτικής αντίληψης. Είναι προφανές ότι στόχος είναι η ελευθερία του τύπου και ο εκφοβισμός των δημοσιογράφων. Πρέπει κάποια στιγμή η απαράδεκτη αυτόφωρη διαδικασία για δημοσιεύματα στον τύπο να καταργηθεί» καταλήγει η ανακοίνωση.