Επιχείρηση εκκένωσης του Ελληνικού

Ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής 2/6/2017 η επιχείρηση εκκένωσης του Ελληνικού με τα τελευταία πούλμαν να αναχωρούν από το γήπεδο του χόκεϊ με προορισμό τη δομή φιλοξενίας στη Θήβα, ενώ ένα λεωφορείο με τρεις οικογένειες αναχώρησε για τη δομή φιλοξενίας στην Καβάλα. Από το γήπεδο του χόκεϊ, που ήταν το τελευταίο που εκκενώθηκε, αποχώρησαν συνολικά 208 πρόσφυγες και μετανάστες.

Όπως δήλωσε ο γγ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Γιαννέτος Φιλιππάκος «σήμερα ολοκληρώνεται μία δύσκολη επιχείρηση που στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Η σωστή ενημέρωση, ο ανθρωπισμός των αστυνομικών δυνάμεων και ο ορθός τρόπος εφαρμογής των φάσεων του επιχειρησιακού σχεδιασμού είχαν αυτό το αποτέλεσμα. Αποτέλεσμα που τιμά την Ελλάδα γιατί έδειξε ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα των ανθρώπων και τιμά την ελληνική κυβέρνηση».

Ο κ. Φιλιππάκος χαρακτήρισε το σχέδιο «δύσκολο, γιατί υπήρχαν ιδιαιτερότητες, δεν είχαμε ανοιχτούς χώρους αλλά κτίρια και αυτό εγκυμονούσε κινδύνους». Ο ίδιος τόνισε ότι υπήρξαν ελάχιστες αντιδράσεις αλλά «καθησυχάστηκαν και δεν δόθηκε συνέχεια». Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων γιατί δεν επιτράπηκε στα ΜΜΕ να έχουν πρόσβαση στο χώρο ο κ. Φιλιππάκος είπε ότι «σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο θα πρέπει να τηρούνται κάποιοι κανόνες και έπρεπε να προστατεύσουμε την αρχική φάση του σχεδίου». Εξάλλου, όπως εξήγησε ο ΓΓ η αστυνομία θα συνεχίσει να φυλάσσει τους χώρους και τις επόμενες ημέρες, στη συνέχεια θα καθαριστούν από το δήμο και θα παραδοθούν με πρωτόκολλο στην εταιρεία “ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ”».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής Γιώργος Καλιακμάνης σχολίασε ότι «η επιχείρηση εξελίχθηκε ομαλά, η ηγεσία ήταν προετοιμασμένη και είχε στρατηγική που λειτούργησε σωστά» και πρόσθεσε: «Τελειώνει επιτέλους ο γολγοθάς κατοίκων και αστυνομικών. Σκεφθείτε ότι εδώ έπαιζαν μικρά παιδιά. Ευτυχώς, που μέχρι τώρα δεν θρηνήσαμε θύματα».

Σε όλη τη διαδικασία ήταν παρόντες παρατηρητές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Πηγές της Ύπατης Αρμοστείας επιβεβαίωσαν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι η εκκένωση διεξήχθη με ομαλό τρόπο, χωρίς απρόοπτα και αντιδράσεις, ενώ διευκρίνισαν ότι η ομάδα των παρατηρητών παρείχε συμβουλευτική στους πρόσφυγες και θέλησε να εξασφαλίσει ότι θα υπάρχει συνέχεια, παρακολούθηση της κάθε ατομικής περίπτωσης στις δομές όπου θα μεταφερθούν.

Στο χώρο βρέθηκε και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος στη συνέχεια θα μεταβεί στη Θήβα. Η διαδικασία εκκένωσης συνεχίζεται στα γήπεδα χόκει και μπέιζμπολ.

Εξάλλου, σε δηλώσεις της η υπεύθυνη επικοινωνίας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Ρεμπέκα Μάρει ανέφερε ότι η Οργάνωση προσέφερε τον τελευταίο χρόνο υποστήριξη στους πρόσφυγες σε θέματα ψυχικής και αναπαραγωγικής υγείας και «αυτή η διαδικασία εκκένωσης δεν μας βοηθάει να έχουμε συνέχεια στην περίθαλψη που προσφέρουμε. Ελπίζουμε αυτή η συνέχεια να υπάρξει».

Στις 6.30 το πρωί της Παρασκευής 2/6/2017 ξεκίνησε η επιχείρηση εκκένωσης από πρόσφυγες και μετανάστες των τριών δομών φιλοξενίας του Ελληνικού. Δυνάμεις της αστυνομίας είχαν παραταχθεί έξω από τις τρεις δομές, ενώ έχουν αποκλείσει και την είσοδο στο χώρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας οι οικογένειες που διαμένουν στα γήπεδα χόκεϊ και μπέιζμπολ και στην αίθουσα αφίξεων του παλαιού αεροδρομίου (υπολογίζονται σε περίπου 500 άτομα), μεταφέρθηκαν στη νέα δομή φιλοξενίας στη Θήβα (πρώην Κλωστήριο Σακίρογλου), ενώ τα μεμονωμένα άτομα (περίπου 150) μοιράστηκαν σε διάφορες δομές (Θήβα, Δερβένι, Οινόφυτα) αφού πρώτα μεταφερθούν για εξακρίβωση στοιχείων στο τμήμα αλλοδαπών.

Όπως λένε οι ίδιες πηγές, περίπου το 10% δεν είχαν εκφράσει τη βούληση να φύγουν, ενώ για όσους αντιδρούσαν στη μεταφορά τους θα υπήρχε διαπραγμάτευση με τη συμμετοχή διαπραγματευτών της Ελληνικής Αστυνομίας, διερμηνέων και εκπροσώπων του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Χθες βράδυ μοιράστηκαν στους πρόσφυγες ειδικές συσκευασίες για να μαζέψουν τα πράγματά τους, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία δεν υπάρχουν αντιρρήσεις από την πλευρά των προσφύγων για τη μεταφορά τους.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, τον Απρίλιο και τον Μάιο μετακινήθηκαν από τους τρεις χώρους 351 ευάλωτα άτομα και οικογένειες με μικρά παιδιά σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία της Αττικής. Τον χώρο επισκέφθηκε ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος ο οποίος δήλωσε ότι “συμπληρώνονται 20 μήνες λειτουργίας μιας δομής που ήταν να λειτουργήσει προσωρινά για λίγες ημέρες. Ευχόμαστε οι πρόσφυγες να μην πάνε σε ένα νέο “ελληνικό’ αλλά σε συνθήκες διαβίωσης καλύτερες από εδώ”. Επίσης, ο κ. Κωνσταντάτος σχολίασε το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται πρόσβαση στους χώρους του Ελληνικού για τα ΜΜΕ λέγοντας ότι “ο ελληνικός λαός πρέπει να ενημερώνεται και τα ΜΜΕ πρέπει να καταγράφουν τι συμβαίνει”.

Αντιδράσεις για την επιχείρηση εκκένωσης υπήρχαν από αλληλέγγυους που βρέθηκαν έξω από τις δομές. Όπως επισήμανε η Μαρία Μπικάκη από τον “Συντονισμό Για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό των Σωματείων Φοιτητικών Συλλόγων και Συλλογικοτήτων” (ΣΥΠΡΟΜΕ), “χθες μάθαμε ότι σήμερα θα μετακινηθούν πρόσφυγες αλλά δεν τους έλεγαν που θα πάνε. Είμαστε πολύ ανήσυχοι γιατί οι πρόσφυγες δεν απαντάνε στα τηλέφωνα και πιστεύουμε ότι τους έχουν συλλάβει. Είναι δικαίωμα των ανθρώπων να ζουν στις πόλεις, σε διαμερίσματα και να έχουν δικαίωμα στη μόρφωση και την περίθαλψη. Ζητήσαμε να μπούμε μέσα ως παρατηρητές αλλά αυτό δεν έγινε δεκτό”, ενώ σύμφωνα με τον αλληλέγγυο Γιώργο Κοφινάκη ,”οι πρόσφυγες ήταν να ξεκινήσουν σήμερα απεργία πείνας κατά της μεταφοράς τους σε άλλες δομές και η κυβέρνηση τους εξαπάτησε με αυτή την επιχείρηση”.

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου από το ΚΕΕΡΦΑ δήλωσε ότι “ο ισχυρισμός ότι η εκκένωση γίνεται εθελοντικά δεν ισχύει. Ζήτησαν χθες από τους πρόσφυγες να υπογράψουν ένα χαρτί ότι συμφωνούν να φύγουν αλλά δεν ήξεραν τι υπογράφουν. Είναι σαφές ότι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής μεθοδεύει την εκκένωση στο πλαίσιο μιας συνολικότερης πολιτικής εγκλωβισμού στα νησιά και αποκλεισμού από τις πόλεις”.