Τρομοκρατική επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου

Έκρηξη σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 25/5/2017 σε αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος, στην οδό Μάρνη και 3ης Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Ο πρώην πρωθυπουργός φέρει τραύματα και μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ελληνική Αστυνομία, έγινε έκρηξη παγιδευμένου φακέλου, τον οποίο άνοιξε ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του όπως και του οδηγού του. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός του κ. Παπαδήμου και του οδηγού του στο ίδιο αυτοκίνητο επέβαινε και μέλος της προσωπικής του ασφάλειας.

Ο πρώην Πρωθυπουργός μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό, εκτός κινδύνου, ελαφρά τραυματισμένος. Στο ίδιο νοσοκομείο μεταφέρθηκε και ο οδηγός του που επίσης τραυματίστηκε από την έκρηξη. Το αυτοκίνητο, μάρκας Mercedes βρισκόταν εν κινήσει στη διασταύρωση των οδών Μάρνη και 3ης Σεπτεμβρίου, ενώ ακολουθούσε και αυτοκίνητο συνοδείας. Από την έκρηξη άνοιξαν οι αερόσακοι και ράγισαν τα τζάμια του αυτοκινήτου.

Ο κ. Παπαδήμος φέρεται να έχει τραυματιστεί στα χέρια και στα πόδια και είχε τις αισθήσεις όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Έχει τραυματιστεί ελαφρά στα χέρια, τα πόδια και την κοιλιακή χώρα και υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία για προληπτικούς λόγους.

Ο πρώην πρωθυπουργός φέρει θλαστικά τραύματα στο θώρακα και μικροεγκαύματα στο πρόσωπο δήλωσε ιατρική πηγή από το νοσοκομείο. Ο κ. Παπαδήμος είναι εκτός κινδύνου και έχει καλή επικοινωνία με τους γιατρούς. Σύμφωνα με την ίδια πηγή θα νοσηλευθεί για προληπτικούς λόγους και αν κριθεί απαραίτητο ίσως υποβληθεί σε κάποια μικροεπέμβαση.

Πολύ ελαφρά έχουν τραυματιστεί ο οδηγός του πρώην πρωθυπουργού και ένας άνδρας της ασφάλειάς του. Να σημειωθεί ότι τόσο το αυτοκίνητο που επέβαινε ο κ. Παπαδήμος, όσο και το συνοδευτικό όχημα, είχαν παραχωρηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδας, καθώς είχε αφαιρεθεί σημαντικό μέρος της  αστυνομικής φύλαξης από τον πρώην πρωθυπουργό, σύμφωνα με την Αστυνομία.

Η έκρηξη έγινε, ενώ το όχημα ήταν εν κινήσει και οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για παγιδευμένο φάκελο. Σύμφωνα με τις πρώτες εικόνες το αυτοκίνητο έχει υποστεί μεγάλες ζημιές. Επίσης, υπήρχε και συνοδευτικό αυτοκίνητο. Στην Αστυνομία έχει σημάνει συναγερμός, ενώ έχει αποκλειστεί η περιοχή.

Το σημείο της έκρηξης έχει αποκλειστεί από αστυνομικές δυνάμεις, ενώ έχουν σπεύσει και άνδρες της Πυροσβεστικής.

Tι αναφέρει αυτόπτης μάρτυρας

«Ενώ πήγαινα με τη μηχανή μου και κατευθυνόμουν προς την 3ης Σεπτεμβρίου άκουσα μία πολύ δυνατή έκρηξη και ξαφνικά κόσμο να τρέχει προς 3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνη. Φοβήθηκα να πλησιάσω πολύ κοντά, αλλά είδα από απόσταση ένα σκούρο αυτοκίνητο με εμφανή τα σημάδια έκρηξης. Αργότερα πλησίασα περισσότερο και είδα τραυματισμένους ανθρώπους, πλημμυρισμένους στα αίματα».

Αυτά τόνισε πριν από λίγη ώρα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αυτόπτης μάρτυρας Α.Κ, εμφανώς σοκαρισμένος από την έκρηξη που άκουσε από απόσταση.

Η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη μέχρι την Ομόνοια, ενώ στο σημείο βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Το αυτοκίνητο του Λ. Παπαδήμου, καθώς και το συνοδευτικό, παραμένουν στο σημείο

Στο νοσοκομείο έχουν σπεύσει κυβερνητικά στελέχη, ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας καθώς και άλλοι παράγοντες του δημοσιου βιου για να ενημερωθούν για την εξέλιξη της υγείας του Λ. Παπαδήμου.

Στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός μετέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος  και δήλωσε για να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας του πρώην πρωθυπουργού Λ.Παπαδήμου. Ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι η κατάσταση του κ. Παπαδήμου είναι σταθερή και υποβάλλεται σε όλες τις εξετάσεις.

Επιπλέον ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι  η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα και κατηγορηματικά την τρομοκρατική επίθεση.

Ενημέρωση του Πρ. Παυλόπουλου για την κατάσταση της υγείας του Λ. Παπαδήμου

Με τη διοικητή του νοσοκομείου Ευαγγελισμός Νάγια Μητσάκου επικοινώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και των τραυματιών. Ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε να μεταφέρουν στον κ. Παπαδήμο και στους τραυματίες συνοδούς του , τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση.

Τσίπρας: Καταδικάζω απερίφραστα την επίθεση ενάντια στον Λουκά Παπαδήμο

«Καταδικάζω απερίφραστα την επίθεση ενάντια στον Λουκά Παπαδήμο. Εύχομαι ταχεία ανάρρωση στον ίδιο και τους ανθρώπους που τον συνόδευαν» αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Θυμίζουμε ότι η οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς/ FAI» είχε αναλάβει την ευθύνη για την αποστολή του παγιδευμένου με εκρηκτική ύλη φακέλου που εστάλη προς το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών με παραλήπτη τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που εντοπίστηκε την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017 το πρωί στο ταχυδρομείο του υπουργείου στο Βερολίνο, όπου και εξουδετερώθηκε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, ήδη από τον Νοέμβριο του 2016 η γερμανική κυβέρνηση ήταν ενήμερη για τον κίνδυνο αποστολής παγιδευμένων με εκρηκτικά πακέτων από την Ελλάδα.

Οκτώ ύποπτα πακέτα που εκτιμάται ότι ήταν παγιδευμένα, σαν τους δύο φακέλους που έφτασαν στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας για τον κ. Σόιμπλε και στο ΔΝΤ στο Παρίσι, βρέθηκαν και τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017 και κατασχέθηκαν στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στους αποστολείς των δεμάτων δεν εμφανίζονται ονόματα πολιτικών. Οι αρχές ωστόσο εντόπισαν ονόματα διακεκριμένων καθηγητών πανεπιστημίων και οικονομολόγων. Τα πακέτα αναγράφουν ως παραλήπτες αξιωματούχους σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και πολυεθνικές εταιρίες.

Ωστόσο, είναι επιβεβαιωμένο ότι ως δύο από τους παραλήπτες αναγράφονται ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισεμπλουμ και αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά όχι ο Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με την ίδια αστυνομική πηγή. Επίσης, ως ένας από τους αποστολείς αναγράφεται σε άλλον φάκελο ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.