Εκτεταμένη η ρύπανση στον Σαρωνικό – Δικαστικά θα κινηθούν δήμοι και WWF

Συνεχίζεται και σήμερα από απορρυπαντικά σκάφη, ιδιωτικά αλλά και του Λιμενικού, ο καθαρισμός των παράκτιων περιοχών σε Σαλαμίνα, Πειραιά, Άγ. Κοσμά και Γλυφάδα στις οποίες έχει παρατηρηθεί διάσπαρτη θαλάσσια ρύπανση από ουσίες πετρελαιοειδών μετά τη βύθιση του μικρού δεξαμενόπλοιου «Αγ. Ζώνη ΙΙ» νοτιοδυτικά της Αταλάντης, στον Σαρωνικό.

Συνεργεία επιχειρούν και από χερσαίας πλευράς ενώ η διαδικασία επικεντρώνεται σήμερα στην περιοχή της Γλυφάδας. Σε όλες τις περιοχές του Πειραιά, από τη Σαλαμίνα έως την Πειραϊκ, τον Άγ. Κοσμά και τη Γλυφάδα έχουν ποντιστεί σε ορισμένα σημεία πλωτά φράγματα για περιορισμό της ρύπανσης.

Δικαστικά κατά παντός υπευθύνου θα κινηθούν οι δήμοι Πειραιά και Γλυφάδας

Συνάντηση με τους δημάρχους και τους βουλευτές των περιοχών στις οποίες έχει παρατηρηθεί θαλάσσια ρύπανση μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ στον Σαρωνικό, είχαν σήμερα υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής μαζί με τον υφυπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό, τον γγ του υπουργείου Διονύση Καλαματιανό, τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχο Σταμάτιο Ράπτη και στελέχη του Σώματος.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά το πέρας της συνάντησης τόνισε πως γίνεται προσπάθεια να οργανωθεί ένας συντονισμός, καθώς στην αρχή υπήρχαν ελλείμματα.

«Δεν ήμασταν έτοιμοι όλοι μαζί να συντονίσουμε τον καθαρισμό. Είναι αρμοδιότητα της εταιρείας του πλοίου που ναυάγησε και ανέθεσε σε δύο εταιρείες την όλη επιχείρηση. Εμείς, ως δήμαρχοι, ζητήσαμε να ενημερωθούμε αν μπορούμε να προσφέρουμε κάτι και με ποιο τρόπο μπορούμε να το κάνουμε. Τα συμπεράσματα που βγήκαν είναι ότι οι δήμοι δεν μπορούν να παίξουν κάποιον σημαντικό ρόλο στον καθαρισμό αυτόν και το μόνο που θα μπορούσαν να κάνουν είναι να στείλουν κάποιους εθελοντές, οι οποίοι υπό τις οδηγίες των εταιρειών απορρύπανσης και με κατάλληλο ρουχισμό να συνδράμουν ελάχιστα στο έργο τους. Παρόλα αυτά, αν χρειαστεί, θα το πράξουμε» τόνισε ο δήμαρχος, ο οποίος πρόσθεσε: «Δεν είναι ώρα αναζήτησης ευθυνών, αλλά καθαρισμού των ακτών όλης της περιοχής, αλλά δεν θα αφήσουμε και το θέμα να ξεχαστεί […] Θα κινηθούμε όλοι οι δήμαρχοι και εγώ ως δήμαρχος Πειραιά θα κινηθώ άμεσα δικαστικά κατά παντός υπευθύνου για την πολύ μεγάλη ζημιά που υπέστη η περιοχή».

Ο αντιδήμαρχος αστικής ανάπτυξης και πολεοδομίας του δήμου Γλυφάδας Αιμίλιος Βουγιουκλάκης σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε: «Από τα χαράματα στην περιοχή της Γλυφάδας η δημοτική Αρχή καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα για την απορρύπανση της περιοχής, προκειμένου να διαφυλαχθεί τόσο η δημόσια υγιεινή των λουομένων όσο και το θαλάσσιο περιβάλλον της πόλης […]. Έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια από πλευράς δήμου και εφόσον έως σήμερα δεν έχουμε νέα ρύπανση στην περιοχή, επικεντρωνόμαστε στην αποκατάσταση της εικόνας της παραλίας».

Ο αντιδήμαρχος Γλυφάδας κατέστησε επίσης σαφές ότι «το περιβαλλοντικό έγκλημα που έχει συντελεστεί στην περιοχή του δήμου δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητο» και ότι «η δημοτική Αρχή θα στραφεί νομικά κατά παντός υπευθύνου».

Ο Θεόδωρος Κουντούρης, ιδιοκτήτης του πλοίου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Ε», υποστήριξε πως για την πετρελαιοκηλίδα φταίει άλλο πλοίο, που ρυμουλκήθηκε την Παρασκευή στο λιμάνι του Περάματος για επισκευές και είχε διαρροή.

«Ήδη έγινε ρύπανση στο λιμάνι του Περάματος από το συγκεκριμένο πλοίο. Τώρα έχουν… φορτώσει όλη τη ρύπανση σε μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μήνυση από την WWF κατά παντός υπευθύνου

Μήνυση υποβάλλει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF κατά παντός υπευθύνου για τη ρύπανση στον Σαρωνικό. «Η βύθιση του δεξαμενόπλοιου “Αγία Ζώνη ΙΙ” και η μεγάλης έκτασης πετρελαιοκηλίδα που έχει ρυπάνει παραλίες της Σαλαμίνας και του Σαρωνικού Κόλπου κάνει δυστυχώς πραγματικότητα τον εφιάλτη του πετρελαίου για την υγεία των ακτών και της θάλασσας».

«Αφού δεν αποτράπηκε η τραγωδία πρέπει τουλάχιστον να διασφαλιστεί ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν με παραδειγματικό τρόπο και ότι μέσα από την εξονυχιστική ανάλυση των αιτίων θα βγούμε καλύτερα προετοιμασμένοι για να προλάβουμε ή να ελέγξουμε αντίστοιχα ατυχήματα στο μέλλον» δήλωσε ο διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας.

Αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος μιλούν για βελτίωση της κατάστασης σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες ενώ σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν υπήρξε καθυστέρηση στην έναρξη επιχείρησης απορρύπανσης μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου, τόνισαν ότι από την ώρα του συμβάντος που ήταν στις 2.00 τα ξημερώματα της Κυριακής έως τις 6.00 τα ξημερώματα οπότε ξεκίνησε η όλη επιχείρηση απορρύπανσης μεσολάβησαν 4 ώρες, και σε αυτό το διάστημα υπήρξαν διαδικασίες και διαβουλεύσεις από την αρμόδια ασφαλιστική εταιρεία του πλοίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «Αγ. Ζώνη ΙΙ» ήταν ασφαλισμένο για 5 εκατ. ευρώ προς τρίτους. Δηλαδή ο πλοιοκτήτης του πλοίου από τη βύθιση του σκάφους δεν πρόκειται να λάβει καμία οικονομική αποζημίωση.

Πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας μιλώντας για την επιχείρηση απορρύπανσης που είναι σε εξέλιξη, τόνισαν ότι, όταν αυτή ολοκληρωθεί σε περίπου 25 ημέρες -και τότε αναμένεται να αναλάβει δράση το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ όπου σε όλες τις περιοχές όπου υπήρξε απορρύπανση πετρελαιοειδών μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου, θα λάβει δείγματα προκειμένου μετά από έλεγχο να πιστοποιήσει την ασφάλεια και την καθαρότητα των ακτών και της θάλασσας.

Στη συνέχεια αναμένεται να υπογραφεί συμφωνητικό καλής συνεργασίας μεταξύ του λιμεναρχείου των δημάρχων των περιοχών και την εταιρείας απορρύπανσης που έχει αναλάβει την όλη επιχείρηση καθαρισμού.

Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας να αποδεχθεί την παραίτηση Κουρουμπλή

Ο πρωθυπουργός να αποδεχθεί την παραίτηση Κουρουμπλή, δήλωσε το μεσημέρι της Πέμπτης 14-9-2017 ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέπτεται περιοχές που έχουν πληγεί από την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό.

Να αποδοθούν υπηρεσιακές και πολιτικές ευθύνες. Ξεκίνησε από τον Φλοίσβο Φαλήρου, και θα συνεχίσει σε Άλιμο και Γλυφάδα. 

«Υπάρχουν βαριές ευθύνες και αμείλικτα ερωτήματα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και διερωτήθηκε: «Ποιος έκρινε ότι το καράβι ήταν αξιόπλοο; Γιατί άργησε αντιδράσει τόσο πολύ ο μηχανισμός; Πως γίνεται να βουλιάζει ένα καράβι σε συνθήκες νηνεμίας;»

«Ο πρωθυπουργός να αποδεχθεί την παραίτηση του κ. Κουρουμπλή» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ συνοδευόμενος από τους δημάρχους της περιοχής επισκέφθηκε το Φάληρο, τον Άλιμο και τη Γλυφάδα για να διαπιστώσει ο ίδιος το μέγεθος της καταστροφής.

Κουρουμπλής: «Λογοπαίγνιο» ότι είπα για παραίτησή μου

«Ήταν ένα λογοπαίγνιο που παρερμηνεύτηκε, δεν ξέρω για ποιο λόγο. Είπα ότι κάθε μέρα είναι η παραίτησή μου στη διάθεση του πρωθυπουργού, διότι έχω όλα μου τα χρόνια αγωνιστεί γι αυτό το δικαίωμα του πρωθυπουργού: δηλαδή να έχει κάθε μέρα τις παραιτήσεις όλων των υπουργών στα χέρια του» τόνισε, σε δήλωσή στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, σχετικά με πληροφορίες ότι έχει θέσει στη διάθεση του πρωθυπουργού την παραίτησή του.

Νωρίτερα στην συνέντευξη του στο ραδιόφωνο «Παραπολιτικά» δήλωσε απαντώντας στην ερώτηση:

-Σκοπεύεις να θέσεις εαυτόν στη διάθεση του πρωθυπουργού;

Π. Kουρουμπλής: Πάντα είναι …αγωνίστηκα στη ζωή μου για να έχει το δικαίωμα ο πρωθυπουργός αυτό ως εκ τούτου δεν έχω διαφορετική άποψη.

-Δηλαδή έχεις μιλήσει και έχεις πει θέτω εαυτόν στη διάθεσή σας;

Π. Kουρουμπλής: Πάντα. Από την πρώτη στιγμή οι εντολές που έδωσα ήταν να είναι απάνω-καταπάνω το Λιμενικό διότι τους ανθρώπους που οφείλω να εμπιστεύομαι είναι οι συνεργάτες μου και αυτοί είναι το Λιμενικό.

Υπ. Ναυτιλίας: Σημαντικά βελτιωμένη η εικόνα σήμερα σε θάλασσα και ακτές

Αυτοψία στο παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού Κόλπου έκαναν σήμερα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός και ο ΓΓ Ναυτιλίας Διονύσιος Χαράλαμπος Καλαματιανός, συνοδευόμενοι από τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχο ΛΣ Σταμάτιο Ράπτη.

Μετά την ολοκλήρωση της επιθεώρησης των εργασιών απορρύπανσης, ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Κάναμε μια επίσκεψη σε όλα τα επίδικα σημεία που έχουν παρουσιαστεί κηλίδες πετρελαίου. Έχουμε μια σημαντική εικόνα βελτίωσης. Η επιχείρηση συνεχίζεται με την ίδια ένταση. Δύο πράγματα που θα μπορούσα να πω είναι ότι πετύχαμε τη στεγανοποίηση του βυθισμένου δεξαμενόπλοιου και σήμερα πιστεύω να αρχίσει η απάντληση πετρελαίου. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός, γιατί ελέγχεις την πηγή της ρύπανσης. Από την άλλη πλευρά, έχουμε επιστρατεύσει όλα τα μέσα που υπάρχουν στη χώρα, προκειμένου να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της ρύπανσης. Χρησιμοποιούμε απορρυπαντικά, φιλικά προς το περιβάλλον και πρέπει να το τονίσουμε,  γιατί έχουμε πάντα την τάση να αυτομαστιγωνόμαστε ως λαός. Στη Μ. Βρετανία χρησιμοποιούν χημικά τα οποία ρίχνουν με τα αεροπλάνα, ενώ εδώ χρησιμοποιούμε καλύτερης ποιότητας απορρυπαντικά, προκειμένου να περιορίσουμε τις επιπτώσεις αυτής της ζημιάς που έχει γίνει. Η προσπάθεια συνεχίζεται με την ίδια ένταση προκειμένου να έχουμε γρήγορο αποτέλεσμα. Είμαι βέβαιος ότι με τους ρυθμούς που δουλεύουμε σε πολύ λίγες μέρες η υπόθεση αυτή θα έχει ξεχαστεί. Και το λέω γιατί δουλεύουμε εντατικά με συντονισμό, υπάρχουν βεβαίως προβλήματα σε μια τόσο μεγάλη επιχείρηση. Δεν είχε ξανασυμβεί σε τέτοια έκταση   αλλά πρέπει να σας πω ότι σε άλλες περιπτώσεις αν δει κανείς το χρονικό των περιπτώσεων θα διαπιστώσει ότι εδώ υπήρξαν έντονα αντανακλαστικά από μεριάς του Λιμενικού Σώματος στο να συντονίσει να προωθήσει και να παρακολουθήσει όλη αυτή τη διαδικασία του περιορισμού των επιπτώσεων από τη ρύπανση.

Το μεσημέρι θα έχουμε μια συνέντευξη τύπου. Εγώ θα έλεγα σε ένα διήμερο να γίνει μια επίσκεψη όσων δημοσιογράφων θέλουν,  με ένα σκάφος του Λιμενικού, ώστε  με μια τέτοια επίσκεψη να έχετε ιδίοις όμασι αυτή την εικόνα και να τη μεταδώσετε πιστεύω με τον τρόπο που εσείς κρίνετε.

Η κατάσταση εξομαλύνεται μέρα με τη μέρα γιατί έχουν μπει ση μάχη όλα τα σκάφη. Χρησιμοποιείται και ένα μεγάλο σκάφος ευρωπαϊκών  προδιαγραφών,  ένα σκάφος με το οποίο συνεργάζεται η EMSA. Από εκεί και πέρα θέλω να ενημερώσω τον ελληνικό λαό ότι θα γίνουν όλες οι έρευνες για να διαπιστωθούν τα αίτια του ναυαγίου. Όλα αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν με τον πιο σαφή τρόπο.»

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός δήλωσε:

«Αυτή την στιγμή, όπως διαπιστώθηκε και από την σύντομη περιοδεία μας στις πληγείσες περιοχές, επιχειρούν πάρα πολλά σκάφη του Λ.Σ – ΕΛΑΚΤ  και ιδιωτών, ενώ ταυτόχρονα επιχειρούν από στεριάς ικανός αριθμός συνεργείων καθαρισμού των ακτών. Θεωρώ ότι σύντομα θα μπορούμε να μιλάμε για περιορισμό της κατάστασης, γεγονός που θα επανεκτιμήσουμε σε λίγες ημέρες.
Από πλευράς μας, είμαστε αποφασισμένοι να διερευνήσουμε σε βάθος τα αίτια του ναυαγίου και να αναζητήσουμε ευθύνες, όπως προβλέπει ο Νόμος.
Τέλος, θα ήθελα να πω ότι το συγκεκριμένο περιστατικό δεν πρέπει να αμαυρώσει το Λιμενικό Σώμα και την Ναυτιλία της χώρας. Καθημερινά διακινούνται τόνοι πετρελαίου με απόλυτη ασφάλεια και δεν έχει συμβεί κάτι ανάλογο. Ας έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Ναυτιλία  και πίστη ότι η ναυσιπλοΐα στις ελληνικές θάλασσες είναι ασφαλής».