Σ. Αραβία: Ελεύθερος ο πρίγκιπας Αλ-Ουαλίντ μετά από «διακανονισμό» δισεκατομμυρίων

Η Σαουδική Αραβία απελευθέρωσε τον πρίγκιπα Alwaleed bin Talal και αρκετούς από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες του βασιλείου αυτό το Σαββατοκύριακο, που ήταν υπό κράτηση, εκκαθαρίζοντας το ξενοδοχείο Ritz-Carlton που χρησίμευσε ως φυλακή για την ελίτ της χώρας κατά τη διάρκεια μιας αμφιλεγόμενης εκστρατείας καταστολής της διαφθοράς στη χώρα.

Ο σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος πρίγκιπας Αλ Ουάλιντ μπιν Ταλάλ (Prince Alwaleed Bin Talal) απελευθερώθηκε σήμερα έπειτα από έναν οικονομικό «διακανονισμό» με τις αρχές, σχεδόν τρεις μήνες μετά τη σύλληψή του στο πλαίσιο μιας εκστρατείας κατά της διαφθοράς που δεν έχει προηγούμενο στο σαουδαραβικό βασίλειο.

Ηλικίας 62 ετών, ο δισεκατομμυριούχος πρίγκιπας ήταν ο πιο υψηλά ιστάμενος ανάμεσα στις περίπου 350 προσωπικότητες –μεταξύ των οποίων πρίγκιπες, υπουργοί, πρώην υπουργοί και ισχυροί άνδρες– που τέθηκαν υπό κράτηση κυρίως στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton του Ριάντ στο πλαίσιο εκστρατείας την οποία άρχισε στις 4 Νοεμβρίου ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν, γιός του βασιλιά και ισχυρός άνδρας της χώρας.

«Ο γενικός εισαγγελέας ενέκρινε έναν διακανονισμό με τον πρίγκιπα Αλ-Ουαλίντ μπεν Ταλάλ» και στη συνέχεια αυτός ο τελευταίος επέστρεψε τις πρωινές ώρες στο σπίτι του, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο κυβερνητική πηγή που ζήτησε να μην κατονομασθεί, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις για τη διευθέτηση αυτή.

Ερωτηθείσα αν ο πρίγκιπας θα παραμείνει επικεφαλής της Kingdom Holding Copmpany, η ίδια πηγή απάντησε καταφατικά.

Ο Πρίγκιπας Mohammed bin Salman

«Διακανονισμοί» δισεκατομμυρίων

Οι αναχωρήσεις από το ξενοδοχείο σηματοδοτούν το τέλος της πρώτης φάσης της εκστρατείας κατά της διαφθοράς του Πρίγκιπα Μοχάμεντ (Prince Mohammed-bin-Salman), η οποία συγκλόνισε το βασίλειο όταν ξεκίνησε τον Νοέμβριο. Εκατοντάδες ύποπτοι συνελήφθησαν, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τους πλουσιότερους άνδρες της χώρας και του κορυφαίου οικονομικού υπεύθυνου χάραξης πολιτικής. Σύμφωνα με αξιωματούχους, η κυβέρνηση αναμένει να συγκεντρώσει πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια από διακανονισμούς με κρατούμενους σε αντάλλαγμα για την ελευθερία τους. Άλλοι μεταφέρθηκαν στη φυλακή για να αντιμετωπίσουν δίκη, ανέφερε η εφημερίδα Wall Street Journal.

Τις τελευταίες εβδομάδες, πολλές από τις προσωπικότητες, που είχαν συλληφθεί, απελευθερώθηκαν και ο γενικός εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας σεΐχης Σαούντ αλ-Μότζεμπ είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι οι περισσότεροι από τους κρατουμένους αποδέχθηκαν έναν οικονομικό διακανονισμό με αντάλλαγμα την απελευθέρωσή τους.

Η διευθέτηση αυτή έγκειται στο να επιστρέψουν στο δημόσιο ταμείο ποσά που οι αρχές εκτιμούν ότι έχουν αποκτηθεί με παράνομο τρόπο, είχε δηλώσει ο εισαγγελέας.

Όπως προκύπτει, τα χρήματα που υπεξαιρέθηκαν ανέρχονται στο πόσο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων (86,1 δισεκατομμύρια ευρώ) σε διάστημα δεκάδων ετών.

«Βάσει της έρευνάς μας τα τελευταία τρία χρόνια, υπολογίζουμε ότι τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια δολάρια υπεξαιρέθηκαν μέσω συστηματικής διαφθοράς και κατάχρησης για αρκετές δεκαετίες» τόνισε ο σεΐχης Σαούντ αλ Μοτζέμπ.