Οι ελληνικές τράπεζες αποπλήρωσαν τα δάνεια τους από τον ELA

Μηδενίστηκε η εξάρτηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από τον ELA – του μηχανισμού παροχής έκτακτης ενίσχυσης των τραπεζών σε ρευστότητα. Η Attica Bank ήταν η τελευταία που είχε την ανάγκη κεφαλαίων από τον ELA και πλέον έχει απεξαρτηθεί και αυτή.

Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, πως την 1η Ιανουαρίου 2012 η ανάγκη του συνόλου των ελληνικών τραπεζών από τα κεφάλαια του ELA ήταν ύψους 17,43 δισ. ευρώ, ενώ τον Αύγουστο του 2018, όταν η Ελλάδα εξήλθε του προγράμματος των δανειστών, ο ELA ήταν ύψους 4,49 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εγχώριες τραπεζικές πηγές τόνιζαν πως ο μηδενισμός του ELA δείχνει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα επανέρχεται στην κανονικότητα τους.

Το Bloomberg για τον ELA

Όλες οι ελληνικές τράπεζες αποπλήρωσαν το υπόλοιπο των δανείων τους από τον ELA, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν το ζήτημα αλλά ζήτησαν να μην κατονομαστούν, μεταδίδει το Bloomberg. Η Τράπεζα Αττικής ήταν η τελευταία από τις πέντε ελληνικές τράπεζες που δεν χρειάζεται τη χρηματοδότηση του ELA, σύμφωνα με μία από τις πηγές.

Επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά από τις αρχές του 2015 που οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονται τη χρηματοδότηση της Έκτακτης Βοήθειας Ρευστότητας.