Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ – Προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα πλέει το «Ορούτς Ρέις» – (upd3)

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωσή του «κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε επισκόπηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και εξετάστηκαν οι τρόποι αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα».

Το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον ενημέρωσε για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς «και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το απόγευμα στις 17.00 έχει προγραμματιστεί επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ.

Το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον ενημέρωσε για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς «και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το απόγευμα στις 17.00 έχει προγραμματιστεί επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ.

Υπ. Ενέργειας Τουρκίας: Το Oruc Reis έφθασε στο σημείο όπου θα κάνει έρευνες – Αντι-NAVTEX η Ελλάδα

Σε κατάσταση ετοιμότητας οι Ένοπλες Δυνάμεις για τον απόπλου του τουρκικού ORUC REIS

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) με αντικείμενο την εκτίμηση της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για το ερευνητικό πλοίο ORUC REIS, για περίπου ίδια περιοχή που περιγραφόταν σε προηγούμενη ΝΑVΤΕΧ    που είχε εκδώσει προ 20ημέρου, για το ίδιο πλοίο, το οποίο, ωστόσο, τότε δεν έπλευσε προς τη συγκεκριμένη περιοχή.

Σήμερα, όπως έγινε γνωστό, το ORUC REIS έχει αποπλεύσει συνοδευόμενο από τα βοηθητικά πλοία και αριθμό μονάδων του τουρκικού Στόλου που παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας.

Τα τελευταία δύο 24ωρα το «Ορούτς Ρέις» και τα συνοδευτικά του είχαν σβήσει τους πομπούς τους ώστε να μην είναι ανιχνεύσιμα από την υπηρεσία marine traffic που καταγράφει την πορεία των πλοίων.

H NAVTEX ενεργοποιείται από σήμερα μέχρι και τις 23 Αυγούστου και αφορά τις ακόλουθες συντεταγμένες (περίπου η ίδια περιοχή με την προηγούμενη τουρκική οδηγία προς ναυτιλομένους):

33 55.22 N – 027 59.83 E
34 58.25 N – 030 31.50 E
34 18.18 N – 030 54.52 E
34 17.03 N – 030 06.12 E
33 49.84 N – 030 06.78 E
33 41.25 N – 028 46.16 E
33 47.41 N – 028 21.48 E
33 53.37 N – 027 59.90 E
6 NM BERTH REQUESTED.

Το δυτικό άκρο της περιοχής που δεσμεύει η NAVTEX σταματά ακριβώς εκεί που αρχίζουν οι συντεταγμένες της συμφωνίας του Καΐρου.