Ιταλικός εμφύλιος Ταγιάνι – Ντράγκι για τα κόκκινα δάνεια

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, έθεσε υπό αμφισβήτηση τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθορίζει τις νέες κατευθυντήριες γραμμές για τα ‘κόκκινα δάνεια’ των τραπεζών, κλιμακώνοντας μια διαμάχη μεταξύ της Ιταλίας και της ΕΚΤ για τα προτεινόμενα μέτρα.

Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ εξέδωσε νέες προτάσεις που θα αναγκάσουν τις τράπεζες από το 2018 να σχηματίζουν περισσότερες προβλέψεις για την κάλυψη των νέων ‘κόκκινων’ δανείων τους και είπε ότι ίσως λάβει επιπρόσθετα μέτρα για να αντιμετωπίσει το τεράστιο όγκο των δανείων αυτών.

Η Ιταλία – της οποίας οι τράπεζες διακρατούν περίπου το 30% των κόκκινων δανείων της ένωσης ύψους 915 δισεκ. ευρώ – αντέδρασε οργισμένα στις προτάσεις, ζητώντας από την ΕΚΤ να τις αμβλύνει ύστερα από δημόσια διαβούλευση που θα διαρκέσει έως τις 8 Δεκεμβρίου. Οι ιταλικές τραπεζικές μετοχές σημείωναν απώλειες σήμερα, για πέμπτη συνεχή ημέρα, ύστερα από μια σειρά εκθέσεων αναλυτών που προειδοποιούν ότι οι τράπεζες της χώρας θα πληγούν από τα νέα μέτρα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ιταλός Αντόνιο Ταγιάνι, ανέφερε σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΕΚΤ, τον επίσης Ιταλό Μάριο Ντράγκι, ότι «ανησυχεί πολύ» για το πώς καθορίζονται οι νέες πολιτικές.

Ο Ταγιάνι κάλεσε τον Ντράγκι να εμπλέξει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη διαδικασία προκειμένου να αποφευχθεί μια θεσμική σύγκρουση.

«Πραγματικά αναρωτιέμαι εάν συγκεκριμένες επιπρόσθετες υποχρεώσεις….μπορούν να επιβληθούν στις εποπτευόμενες οντότητες χωρίς την ανάλογη εμπλοκή των συννομοθετών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων», ανέφερε ο Ταγιάνι στην επιστολή, την οποία διάβασε το Reuters και η οποία αναπαράχθηκε από τον ιταλικό Τύπο. «Σας καλώ να λάβετε όλα τα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσετε ότι τα δικαιώματα του κοινοβουλίου ως συννομοθέτη γίνονται απολύτως σεβαστά, προκειμένου να αποφευχθεί μια διαθεσμική διαμάχη για το θέμα αυτό».

Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η επιστολή αποτελεί ασυνήθιστη κίνηση αμφισβήτησης προς την ΕΚΤ από έναν Ευρωπαίο νομοθέτη όπως ο Ταγιάνι, σύμμαχο του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που εξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιανουάριο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει ρόλο στις αποφάσεις τραπεζικής εποπτείας, αν και μπορεί να ζητήσει πληροφορίες από την ΕΚΤ.

Οι τραπεζικές εποπτικές δραστηριότητες της ΕΚΤ νομικά διαχωρίζονται από τη νομισματική πολιτική και εκτελούνται από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό Single Supervisory Mechanism (SSM), του οποίου προεδρεύει η Ντανιέλ Νουί.