Σημαντικό ενδιαφέρον για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες

Στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου, και όχι αναγκαστικά μόνο στα θαλάσσια οικόπεδα που περιλαμβάνονταν στο γύρο παραχωρήσεων του 2014, εστιάζεται το ενδιαφέρον για έρευνες υδρογονανθράκων των ExxonMobil, Total και ΕΛΠΕ, εκπρόσωποι των οποίων συναντήθηκαν την Παρασκευή με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.

Οι τρεις εταιρίες είχαν αγοράσει από τη Νορβηγική PGS το «πακέτο» των δεδομένων που προέκυψε από τις σεισμικές έρευνες που προηγήθηκαν του διαγωνισμού, στο Ιόνιο και το Νότιο Κρητικό Πέλαγος. Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες και εκτιμήσεις, το κοινό ενδιαφέρον των τριών εταιρειών προέκυψε από την επαναξιολόγηση και ερμηνεία των δεδομένων αυτών αλλά και το συνδυασμό τους με τα δεδομένα που είχαν προκύψει από παλαιότερες έρευνες στην ευρύτερη περιοχή, όπως και τις συγκρίσεις που έγιναν με περιοχές που εμφανίζουν γεωλογική συνέχεια με την ελληνική επικράτεια, έχουν δηλαδή ανάλογα γεωλογικά χαρακτηριστικά.

Το επόμενο βήμα θα είναι η επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος η οποία κατά τις ίδιες εκτιμήσεις δεν θα αργήσει, δεδομένου ότι το κλίμα τόσο στις συνεννοήσεις μεταξύ των εταιρειών όσο και στις συζητήσεις με την κυβέρνηση χαρακτηρίζεται ως πολύ καλό.

Στο μεταξύ, σημαντικές εξελίξεις στον τομέα των ερευνών για υδρογονάνθρακες αναμένονται από την ερχόμενη εβδομάδα με την υπογραφή των συμβάσεων για την έναρξη των εργασιών σε τρεις περιοχές, αλλά και την εκ νέου σεισμική διερεύνηση των θαλάσσιων περιοχών στο κεντρικό Ιόνιο και το νότιο Κρητικό πέλαγος.

Συνάντηση με εκπροσώπους των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), της ExxonMobil και της Total είχαν την Παρασκευή 19 Μαΐου 2017 αρχικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης και λίγο αργότερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, ο Αντιπρόεδρος ενημέρωσε για τη διαδικασία μετάβασης της ελληνικής οικονομίας, από την ύφεση στην ανάπτυξη καθώς και για την στρατηγική εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, τονίζοντας τις ισχυρές επενδυτικές προοπτικές της Ελλάδας.

Ο κ. Δραγασάκης επισήμανε, επίσης, ότι η Κυβέρνηση εξετάζει με συστηματικό τρόπο τις δυνατότητες αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της χώρας, πάντα με όρους περιβαλλοντικής προστασίας, διαφάνειας και μεγιστοποίησης του οφέλους για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Η προοπτική συμμετοχής της ΕxxonMobil και της Total, από κοινού με τα Ελληνικά Πετρέλαια, σε έρευνες για υδρογονάνθρακες στον ελληνικό χώρο, με έμφαση στη Δυτική Ελλάδα, συζητήθηκε στις συναντήσεις που είχαν νωρίτερα εκπρόσωποι των τριών εταιριών και με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προοπτικές εξερεύνησης και αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, με σεβασμό στους εθνικούς και διεθνείς κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος.

Υπενθυμίζεται, ότι τόσο η Total, όσο και η ExxonMobil, είχαν αγοράσει τα δεδομένα των σεισμικών ερευνών που έκανε στο Ιόνιο και το νότιο κρητικό πέλαγος η νορβηγική PGS, ενώ η γαλλική εταιρία συμμετέχει ήδη στην Κοινοπραξία με τα ΕΛΠΕ και την Edison, που έχει αναδειχθεί ως προτιμητέος επενδυτής για το «οικόπεδο 2» δυτικά της Κέρκυρας