Εξαγορά της Προμηθευτικής από τον Μασούτη

Στην εξαγορά του 100% της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Προμηθευτική προχώρησε η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα σούπερ μάρκετ Μασούτης «ρίχνοντας» έτσι και τα τείχη στης Αθήνας και επεκτείνοντας τις δραστηριότητες του και στην Αττική, ακολουθώντας την αντίστροφη πορεία από τις αθηναϊκές αλυσίδες. Ετσι, ενώ τα τελευταία χρόνια η ΑΒ Βασιλόπουλος, η My Market και η Σκλαβενίτης ενισχύουν την παρουσία τους στη Βόρεια Ελλάδα, η Μασούτης αποφάσισε να εισέλθει στην αγορά της Αττικής.

Η εταιρεία Μασούτης εξαγοράζει το σύνολο των καταστημάτων της Προμηθευτικής -57 καταστήματα- τα οποία θα αναμορφώσει εισάγοντας σύμφωνα με τα στελέχη της ένα νέο μοντέλο καταστήματος σούπερ μάρκετ. Σήμερα αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις, χωρίς να έχει γίνει γνωστό το τίμημα της συναλλαγής. Μέρος της εξαγοράς φέρεται να έχει χρηματοδοτηθεί με τραπεζικό δανεισμό.

Η συμφωνία προβλέπει την διασφάλιση του συνόλου των θέσεων εργασίας, των 1050 εργαζόμενων της Προμηθευτικής, καθώς και τα εργασιακά τους δικαιώματα. Με την κίνηση αυτή αλλάζει και πάλι ο χάρτης του λιανεμπορίου τροφίμων. Στα σχέδια της εταιρείας Μασούτης είναι σε δεύτερη φάση η επέκταση του δικτύου των καταστημάτων της σε περιοχές που σήμερα δεν έχει παρουσία αρχής γενόμενης με την αναμόρφωση του δικτύου της Προμηθευτικής .

Η εταιρεία Προμηθευτική πραγματοποίησε στη χρήση 30/6/2016-30/6/2017 κύκλο εργασιών 116,6 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά φορών 668.376 ευρώ.

Η εταιρεία Διαμαντής Μασούτης Α.Ε., διαθέτει ένα μεγάλο δίκτυο καταστημάτων στη Βόρεια Ελλάδα και σημαντική θέση στο χώρο του λιανικού εμπορίου, ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο βρίσκεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες αλυσίδες.

Διαθέτει 272 καταστήματα, 250 σούπερ μάρκετ, 22 καταστήματα χονδρικής Cash & Carry, και ένα κέντρο αποθήκευσης και διανομής στο Καβαλάρι ενώ καλύπτει γεωγραφικά όλες τις περιφέρειες της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, τη Φθιώτιδα, την Εύβοια, την Αιτωλοακαρνανία και τα νησιά Θάσο, Λήμνο, Λέσβο και Χίο.

Απασχολεί περισσότερους από 7.500 εργαζόμενους. Παράλληλα διαθέτει και 245 καταστήματα φραντσάιζ με την επωνυμία Express Market.

Μέχρι σήμερα, η αλυσίδα είχε παρουσία στη Μακεδονία, στη Θράκη, στη Θεσσαλία, στην Ηπειρο, στη Φθιώτιδα, στην Αιτωλοακαρνανία, στη Θάσο, στη Λήμνο, στη Λέσβο και στη Χίο, ενώ πριν από μερικά χρόνια απέκτησε παρουσία και στη «γειτονιά» της Αττικής, την Εύβοια.

Το 2016, σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της, η Μασούτης πραγματοποίησε πωλήσεις 800,58 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά φορών 25,18 εκατ. ευρώ, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση μεταξύ των αλυσίδων σούπερ μάρκετ στην ελληνική αγορά (μη συμπεριλαμβανομένης της Lidl Hellas).

Μια πορεία αρκετά επιτυχημένη, αν σκεφθεί κανείς ότι ο ιδρυτής της «Μασούτης», ο κ. Διαμαντής Μασούτης, ξεκίνησε την πορεία του στο εμπόριο στα μέσα της δεκαετίας του 1960 ως πωλητής της «ΤΡΥΛΕΤ», για να αγοράσει με δανεικά στη συνέχεια το πρώτο του φορτηγό και να εισέλθει στο χονδρεμπόριο, και το 1976 να ιδρύσει τη «Μασούτης».