Επεισόδια στην πορεία για τον Παύλο Φύσσα

Επεισόδια σημειώθηκαν μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, λίγο πριν ολοκληρωθεί η πορεία για τα 5 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Ομάδες αγνώστων έριξαν βόμβες μολότοφ και πέτρες στην κλούβα των ΜΑΤ που έχει παραταχθεί στο πλάι του Δημοτικού Θεάτρου εμποδίζοντας την πρόβαση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, και οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων.

Αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Κερατσίνι για τα 5 χρόνια από την δολοφονία του Π. Φύσσα

Ολοκληρώθηκε η μαζική αντιφασιστική διαδήλωση στο Κερατσίνι με αφορμή την συμπλήρωση 5 χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από το μέλος της Χρυσής Αυγής, Γιώργο Ρουπακιά. Αντιφασιστικές συλλογικότητες, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στο σημείο δολοφονίας του Παύλου Φύσσα για να πραγματοποιήσουν πορεία μέχρι τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά.
Στην κεφαλή της πορείας βρέθηκε το πανό της οικογένειας Φύσσα, με την μητέρα του αδικοχαμένου μουσικού, Μάγδα Φύσσα, να προπορεύεται. Η Μάγδα Φύσσα κατέφτασε στο σημείο που πριν απο πέντε χρονια έπεσε νεκρός ο Παύλος Φύσσας, χάιδεψε το μνημείο και άναψε ένα κεράκι στην μνήμη του, εμφανώς συγκινημένη. Στο σημειο συγκεντρώθηκε από νωρίς πολύς κόσμος, καταθέτοντας λουλούδια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειας του Παύλου Φύσσα, σήμερα «συμπληρώνονται 5 χρόνια από την ημέρα που ο Παύλος στάθηκε όρθιος και κοίταξε ‘το Τέρας’ στα μάτια, αποδεικνύοντας ότι ο φόβος και η ελευθερία είναι έννοιες που δεν συμβαδίζουν. Από τη μέρα αυτή και μέχρι σήμερα, στεκόμαστε κι εμείς ακόμα εδώ, ακλόνητοι, απέναντι στους χρυσαυγίτες δολοφόνους του, που προσπαθούν απεγνωσμένα να αποδείξουν ότι είναι ένα δήθεν ‘νόμιμο’ πολιτικό κόμμα, και όχι μια νεοναζιστική οργάνωση με μόνο στόχο να κατασπαράξει όποιον φαντασιώνεται ως εχθρό της, σε συνεχεία των ιδεολογικών της προγόνων». Ακόμη στην ανακοίνωση επισημαίνεται: «Είναι για εμάς μια ευκαιρία να τους υπενθυμίσουμε την αυτονόητη θέση μας: Ότι θα παλέψουμε ως το τέλος για να μην παραδοθεί η γειτονιά του Παύλου στους δολοφόνους του. Δεν θα τους επιτρέψουμε να αλωνίζουν στις γειτονιές που μεγαλώνουν τα παιδιά μας, ποτίζοντας την ψυχή τους με τυφλό μίσος. Η καταδίκη των νεοναζί στον δρόμο, πρέπει να υποδεχθεί την τυπική καταδίκη από τη δικαιοσύνη, που οφείλει να είναι βαριά και συνολική».

Σε εξέλιξη είναι πορεία εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων του Πειραιά στους δρόμους του Κερατσινίου με αφορμή την συμπλήρωση 5 χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από το μέλος της Χρυσής Αυγής, Γιώργο Ρουπακιά.

Πορεία σωματείων και φορέων του Πειραιά: «Στη Ζώνη και στους κλάδους ποτέ και πουθενά, τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά»

Με το σύνθημα, «Στη Ζώνη και στους κλάδους ποτέ και πουθενά, τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά» εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς του Πειραιά, πραγματοποίησαν το απόγευμα πορεία στους δρόμους του Κερατσινίου στο πλαίσιο κινητοποίησης για τα 5 χρόνια από τη δολοφονία του Π. Φύσσα.

Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Ζαρντέν και ολοκληρώθηκε στην πλατεία Κύπρου.

Νωρίτερα στην συγκέντρωση στην πλατεία Ζαρντέν μίλησε ο Κώστας Μυτιληνού, γενικός γραμματέας του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

“Είμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη του Παύλου Φύσσα, αλλά και να στείλουμε ξανά και ξανά το μήνυμα, σε όλους όσοι θέλουν να τρομοκρατήσουν την εργατική τάξη, να τη λυγίσουν, για να την ξεζουμίζουν, για να τη βάλουν στο γύψο και να θησαυρίζουν, πως αυτό το όνειρό τους δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ” είπε ο κ. Μυτιληνού, τονίζοντας “όσο υπάρχει ταξικό εργατικό κίνημα, όσο υπάρχει εκμετάλλευση, πάντα οι εργάτες θα νικάνε το φόβο, θα απαντάνε στην επίθεση”.

Επισήμανε ότι “η πρωτοφανής σε αγριότητα εγκληματική πράξη εντάσσεται στο πλαίσιο μιας συλλογικής, οργανωμένης – καθοδηγούμενης δράσης από κεντρικά, περιφερειακά και τοπικά όργανα, με αποτέλεσμα το θάνατο, τους τραυματισμούς, την απόπειρα δολοφονιών και άλλα αδικήματα”.

Ο κ. Μυτιληνού αναφέρθηκε “στην δολοφονική ενέδρα που έστησε η ναζιστική συμμορία σε συνδικαλιστές κομμουνιστές της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος”, λίγες ημέρες πριν “δολοφονήσει τον Παύλο Φύσσα”, καθώς και σε σειρά “άγριων εγκληματικών πράξεων στις οποίες είχε επιδοθεί η ναζιστική οργάνωση” εναντίον “Αιγυπτίων αλιεργατών στο Πέραμα, την δολοφονία Πακιστανού εργάτη στα Πετράλωνα, τις επιθέσεις στους κοινωνικούς χώρους, “Συνεργείο” στην Ηλιούπολη και “Αντίπνοια” στα Πετράλωνα την επίθεση σε 16χρονο μαθητή Λυκείου στο Π. Φάληρο και τις επιθέσεις σε καταστήματα και κοινότητες μεταναστών”.

“Οι χρυσαυγίτες πολύ πριν από τις δολοφονικές επιθέσεις είχαν φανερώσει τις προθέσεις τους, ότι είναι το μακρύ χέρι των εργοδοτών, αφού αυτοί είναι που εδώ και χρόνια έχουν βάλει στο στόχαστρο το ταξικό Συνδικάτο Μετάλλου στο Πέραμα. Μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλοεργολάβοι, με εκτελεστικό όργανο τη ναζιστική συμμορία, θέλησαν να μετατρέψουν το Πέραμα και τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη σε εργασιακό Νταχάου” επισήμανε ο κ. Μυτιληνού.

Είπε ότι το κίνητρο της δολοφονικής επίθεσης “ήταν πολιτικό, αφού οι χρυσαυγίτες ήθελαν να χτυπήσουν κομμουνιστές και πρωτοπόρους συνδικαλιστές, στελέχη του Συνδικάτου Μετάλλου”.

Επισήμανε ότι “η δολοφονία του Παύλου Φύσσα ήταν αποτέλεσμα συλλογικής, οργανωμένης και καθοδηγούμενης δράσης των ταγμάτων εφόδου”.

Πρόσθεσε, ακόμα ότι “η πολύχρονη εγκληματική δράση της ναζιστικής οργάνωσης αποκαλύπτει την ανοχή των κρατικών μηχανισμών και των κυβερνήσεων διαχρονικά”, αναφέροντας, στη συνέχεια, “χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της παρουσίας 8 αστυνομικών που δεν επενέβησαν στη διάρκεια της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Προκύπτει ξεκάθαρα ότι την ώρα που ο Ρουπακιάς μαχαιρώνει τον αντιφασίστα μουσικό, οι αστυνομικοί είναι στο διάζωμα, πέντε μέτρα μακριά. Έχουμε, δηλαδή, ένα έγκλημα στο οπτικό πεδίο της Αστυνομίας και χωρίς αυτή να κάνει κάτι”.

Επίσης, ο κ. Μυτιληνού κατήγγειλε “την απαράδεκτη καθυστέρηση της δίκης της εγκληματικής αυτής οργάνωσης”.

“Η διοίκηση του Συνδικάτου μας καλεί όλους τους μεταλλεργάτες να αντισταθούν τώρα στην υποταγή, στο συμβιβασμό, στη μοιρολατρία” είπε ο κ. Μυτιληνού, καλώντας σε οργάνωση της πάλης μέσα από το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα, και καλώντας επίσης τους εργαζόμενους και άνεργους να απομονώσουν τους φασίστες, την ΧΑ.

Μικρής έκτασης επεισόδια στο κέντρο της Πάτρας

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν απόψε στο κέντρο της Πάτρας, μετά το τέλος της πορείας στην μνήμη του Παύλου Φύσσα.

Mία ομάδα ατόμων που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, έφυγαν από την πλατεία Γεωργίου όπου είχε καταλήξει η πορεία και κινήθηκαν προς την οδό Ερμού, με προορισμό το κτίριο της αστυνομικής διεύθυνσης. Στην συνέχεια, η ομάδα των ατόμων έβαλε φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και πέταξε βόμβες μολότοφ εναντίον των διμοιριών των ΜΑΤ, που απάντησαν με την ρίψη χημικών.

Νωρίτερα, ομάδα αγνώστων ατόμων είχε επιτεθεί κατά των γραφείων του κόμματος «Ελληνική Λύση», που βρίσκονται στην πλατεία Γεωργίου.