Επεισόδια μετά την πορεία για τα 9 χρόνια από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου

Επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μετά τις συγκεντρώσεις συλλογικοτήτων και οργανώσεων του αντιεξουσιαστικού χώρου και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, για τα 9 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017, 23:28

Σε 22 προσαγωγές έχει προχωρήσει έως τώρα η αστυνομία για τα επεισόδια στα Εξάρχεια και γύρω από το Πολυτεχνείο. Ομάδες ατόμων που φορούσαν κουκούλες και κράνη, πέταγαν βόμβες μολότοφ, πέτρες και φωτοβολίδες στις οδούς Στουρνάρη, Μπουμπουλίνας, Τοσίτσα, Τζόρτζ και Καλλιδρομίου, με τις αστυνομικές δυνάμεις να προσπαθούν να τους απωθήσουν, κάνοντας χρήση χημικών. Επίσης, τα άτομα αυτά έστησαν οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων, έβαλαν φωτιές, ενώ έκαψαν αυτοκίνητο στην οδό Μπουμπουλίνας.

Tα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο μετά τις 20:00, αφότου η πορεία έφτασε στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλα, όπου δολοφονήθηκε το 2008 ο Αλέξης Γρηγορόπουλος. Μία ομάδα που βρισκόταν από νωρίς στην πλατεία Εξαρχείων, έβαλε φωτιές σε κάδους και στη συνέχεια κατέβηκε στην οδό Στουρνάρη, όπου επιτέθηκε στη διμοιρία των ΜΑΤ που βρίσκεται στο σημείο εκείνο.

Με συνθήματα κατά των αστυνομικών δυνάμεων συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια , κατευθύνθηκαν προς Σύνταγμα και στη συνέχεια “διαλύθηκαν” στην Ομόνοια. Μπλοκ της πορείας πριν ολοκληρωθεί έστριψε στην Εμμανουήλ Μπενάκη και κινήθηκε προς τα Εξάρχεια όπου έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στην μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου.

Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου είχε διακοπεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

Τραυματίστηκε αστυνομικός στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, η ένταση έξω από το ΑΠΘ εκτονώθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ καθώς οι νεαροί κουκουλοφόροι που συμμετείχαν στα επεισόδια, με ρίψεις μολότοφ, φωτοβολίδων, και άλλων αντικειμένων, αποχώρησαν.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, στη διάρκεια των επεισοδίων που άρχισαν μετά την ολοκλήρωση της πορείας για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, με επίκεντρο στη συμβολή των οδών Αγίου Δημητρίου και Εθνικής Αμύνης, τραυματίστηκε, πιθανόν από ρίψη φωτοβολίδας, ένας αστυνομικός και διακομίστηκε στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έγινε γνωστό αν οι αστυνομικοί προχώρησαν σε συλλήψεις και προσαγωγές.

Αυτή την ώρα, συνεργεία δημοτικών υπαλλήλων και πυροσβέστες καθαρίζουν τους δρόμους γύρω από τα πανεπιστήμια από τα αντικείμενα, ενώ δόθηκε στην κυκλοφορία η οδός Εγνατία.

Στα Προπύλαια, από όπου ξεκίνησε, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι η πορεία μαθητών και φοιτητών που έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση εννέα χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου του 2008.

Ένταση στους δρόμους γύρω από τα Προπύλαια σημειώθηκε νωρίτερα στη συγκέντρωση για τη συμπλήρωση εννέα χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Νεαροί με καλυμμένα τα πρόσωπά τους έχουν στήσει οδοφράγματα στην Πανεπιστημίου, την Ακαδημίας και τη Σταδίου με κάδους σκουπιδιών, στους οποίους έχουν βάλει φωτιά. Ορισμένοι από τους κουκουλοφόρους κρατούν καδρόνια και πετούν βόμβες μολότοφ. Λόγω της έντασης έχει σταματήσει η κυκλοφορία στους γύρω δρόμους. Νωρίτερα έγινε συγκέντρωση μαθητών στα Προπύλαια με αφορμή τη συμπλήρωση εννέα χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Νωρίτερα, προκλήθηκε ένταση όταν ομάδα νεαρών έριξε βόμβες μολότοφ και πέτρες εναντίον αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών.

Ειδικότερα, λίγα λεπτά πριν τις 12, νεαροί με κουκούλες επιτέθηκαν σε δυνάμεις των ΜΑΤ πετώντας πέτρες και βόμβες μολότοφ με τους τελευταίους να απαντούν κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών.

Αυτή τη στιγμή έχει διακοπεί η κυκλοφορία στη λεωφόρο Αμαλίας και στη Βασιλίσσης Σοφίας στο ύψος της πλατείας Συντάγματος.

Στη φωτογραφία, κουκουλοφόροι συγκούονται με άντρες των ΜΑΤ στα Προπύλαια, σήμερα Τετάρτη 6-12-2017, λίγο πριν ξεκινήσει η μαθητική πορεία διαμαρτυρίας, για τα 9 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, το Δεκέμβρη του 2008, στο κέντρο της Αθήνας.