Ραγδαία επιδείνωση του καιρού με ισχυρές καταιγίδες

Όπως είχε προβλέψει με Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), η σημαντική μεταβολή του καιρού ξεκίνησε από το βράδυ του Σαββάτου 15 Ιουλίου 2017 και από τα βόρεια. Την επιδείνωση του καιρού κατάλαβαν πρώτοι οι κάτοικοι της Πτολεμαΐδας, το βράδυ του Σαββάτου 15 Ιουλίου με κύρια χαρακτηριστικά τις έντονες βροχοπτώσεις και τους ισχυρούς ανέμους.

Για την Κυριακή 16-7-2017 αναμένονται  καταιγίδες  μετά το μεσημέρι σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας, με την εκδήλωση ισχυρότερων φαινομένων να αναμένεται από το απόγευμα και μετά στην Δυτική Στερεά, Θεσσαλία (και των Σποράδων), Κεντρική Μακεδονία (συμπεριλαμβανομένης της Χαλκιδικής) και τη δυτική Πελοπόννησο.  Ισχυρά θα είναι τα φαινόμενα από το βράδυ της Κυριακής και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, ενώ η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει πτώση στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα.

Τη Δευτέρα 17-7-2017 το πρωί, τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα πλήξουν τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Στερεά, τα νοτιότερα νησιά του Ιονίου, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο.

Επίσης, καθ’όλη τη διάρκεια της Δευτέρας η κακοκαιρία αναμένεται να πλήξει κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Σποράδες, ανατολική Στερεά και Αττική, Εύβοια, βορειοανατολική Πελοπόννησο και πρόσκαιρα ανατολική Μακεδονία, νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν βορειότερα νησιά των Κυκλάδων και Θράκη.

Η ΕΜΥ επισημαίνει ότι τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ιδιαίτερα ισχυρά σε κεντρική Μακεδονία (κυρίως σε Πιερία, Χαλκιδική και Θερμαϊκό), Θεσσαλία, Σποράδες και Εύβοια.

Οι ισχυρές καταιγίδες πιθανότατα να συνοδεύονται στις περιοχές αυτές από θυελλώδεις ανέμους.

Αισθητή θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας το διήμερο σε όλη τη χώρα.

Σταδιακή βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Τρίτη και προς το τέλος της εβδομάδας.