Επιστρέφονται από σήμερα στους συνταξιούχους οι εισφορές υγείας

Με την τακτική πληρωμή των συντάξεων Δεκεμβρίου 2017, επιστρέφονται στους συνταξιούχους οι εσφαλμένες παρακρατήσεις εισφορών υγείας. Δεκάδες συνταξιούχοι προσέρχονταν, από νωρίς το πρωί, στα υποκαταστήματα τραπεζών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ειδικά όσοι είχαν υψηλό μεικτό ποσό σύνταξης πριν από το 2012 και περίμεναν σημαντική επιστροφή.

Εκτός πληρωμής θα μείνουν οι συνταξιούχοι λόγω χηρείας εκ μεταβιβάσεως, καθώς και οι πιθανοί κληρονόμοι κάποιου συνταξιούχου που απεβίωσε κατά το διάστημα που οι εισφορές υπολογίζονταν «λάθος».

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου, για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων, τα ποσά που παρακρατήθηκαν θα αποδοθούν στους νόμιμους κληρονόμους, μετά από αίτηση που πρέπει να υποβάλουν στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Μάλιστα, εντός των ημερών αναμένονται αναλυτικές οδηγίες από τη διοίκηση του φορέα προκειμένου οι δικαιούχοι να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις.

Επισημαίνεται πάντως ότι το δικαίωμα είναι «απρόθεσμο», ήτοι δεν υπάρχει κίνδυνος να χαθεί και η διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων θα παραμείνει ανοικτή μέχρις ότου να επιστραφούν τα ποσά. Για όσους κάνουν αιτήσεις άμεσα, οι επιστροφές σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν με τις πληρωμές των συντάξεων Ιανουαρίου, που θα γίνουν πριν από τις 25 Δεκεμβρίου.

«Οι επιστροφές μπήκαν. Πήρα 200 ευρώ» είπε συνταξιούχος ο οποίος όμως όπως σχολίασε περίμενε κάτι περισσότερο.«Περισσότερα περίμενα. ΄Ετσι όπως είχα ακούσει στην τηλεόραση. Αλλά ό,τι έρχεται καλό είναι. Θα τα δώσουμε πάλι».

Τα ποσά πιστώνονται ανάλογα με την ημερομηνία που ο κάθε συνταξιούχος λαμβάνει την κύρια σύνταξή του. Σήμερα 29 Νοεμβρίου τα αναδρομικά για Δημόσιο, ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΚΕΑΝ και την 1η Δεκεμβρίου: τα αναδρομικά για ΟΑΕΕ και ΟΓΑ.

Πολλοί συνταξιούχοι όπως δήλωσαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι μπερδεμένοι για το ποσό της επιστροφής, άλλοι παραπονούνται γιατί οι απώλειες από τις αλλεπάλληλες περικοπές των μνημονιακών χρόνων ήταν μεγάλες, ενώ κάποιοι υποστήριξαν ότι θα έπρεπε τα χρήματα από τις εισφορές υγείας να επιστραφούν με τόκο.

«Επιστροφή είχα. Ένα μικρό ποσό. Στη σύνταξη ήταν 30 ευρώ παραπάνω», ανέφερε ένας 78χρονος συνταξιούχος έξ ω από υποκατάστημα τράπεζας στην οδό Εγνατία. Ενώ ένας άλλος ο οποίος πήγε να παραλάβει τη σύνταξη της συζύγου του εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το ύψος της επιστροφής.

«Για τη σύνταξη η σύζυγος πήρε 46 ευρώ. Περίμενα κάτι παραπάνω αλλά μια και είπαν πως φορολογήθηκαν, άντε να ήταν 70 ευρώ. Ποιος να είναι ευχαριστημένος και γιατί » είπε χαρακτηριστικά και σχολίασε: «Ναι επιστράφησαν με φόρο σαν επίδομα. Λάθος όμως. Έπρεπε να επιστραφούν όλα και εντόκως. Τα αδίκως παρακρατηθέντα έτσι δεν επιστρέφονται;»