Ολοκληρώθηκε η επιστροφή των εισφορών υγείας στους συνταξιούχους

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιστροφής των εισφορών ασθενείας για τη συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων.

«Η δέσμευση της κυβέρνησης για την επιστροφή των εισφορών ασθενείας, που εσφαλμένα παρακρατήθηκαν από τους συνταξιούχους, με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων, γίνεται πράξη» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Εργασίας, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία επιστροφής των εισφορών ασθενείας ολοκληρώθηκε για τη συντριπτική πλειονότητα.

Ειδικά, για 116.677 συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ, τα ποσά των επιστροφών θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων, για τεχνικούς λόγους, έως το μεσημέρι της Παρασκευής, 1ης Δεκεμβρίου 2017.

Επιπλέον, όπως προβλέπει εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας στις 23 Νοεμβρίου 2017, για περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων από 01/01/2012 έως 30/06/2016, τα ποσά θα αποδίδονται στους νόμιμους κληρονόμους, ύστερα από αίτηση που υποβάλλουν στις υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Με την τακτική πληρωμή των συντάξεων Δεκεμβρίου 2017, επιστράφηκαν στους συνταξιούχους οι εσφαλμένες παρακρατήσεις εισφορών υγείας.

Εκτός πληρωμής έμειναν οι συνταξιούχοι λόγω χηρείας εκ μεταβιβάσεως, καθώς και οι πιθανοί κληρονόμοι κάποιου συνταξιούχου που απεβίωσε κατά το διάστημα που οι εισφορές υπολογίζονταν «λάθος».

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου, για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων, τα ποσά που παρακρατήθηκαν θα αποδοθούν στους νόμιμους κληρονόμους, μετά από αίτηση που πρέπει να υποβάλουν στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Μάλιστα, εντός των ημερών αναμένονται αναλυτικές οδηγίες από τη διοίκηση του φορέα προκειμένου οι δικαιούχοι να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις.

Επισημαίνεται πάντως ότι το δικαίωμα είναι «απρόθεσμο», ήτοι δεν υπάρχει κίνδυνος να χαθεί και η διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων θα παραμείνει ανοικτή μέχρις ότου να επιστραφούν τα ποσά. Για όσους κάνουν αιτήσεις άμεσα, οι επιστροφές σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν με τις πληρωμές των συντάξεων Ιανουαρίου, που θα γίνουν πριν από τις 25 Δεκεμβρίου.