Ερντογάν: Η Τουρκία θα πολεμήσει κατά του «οικονομικού πολέμου» που δέχεται

Η τουρκική οικονομία δεν βρίσκεται σε κρίση ή χρεοκοπία και οι διακυμάνσεις στις ισοτιμίες των νομισμάτων είναι οι “πύραυλοι” ενός οικονομικού πολέμου που συντελείται εις βάρος της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας σε συνάντηση μελών του κόμματός του στην παραθαλάσσια πόλη Ριζούντα της Μαύρης Θάλασσας ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι η χώρα του προετοιμάζεται για εμπορικές συναλλαγές με εθνικά νομίσματα με την Κίνα, τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες Παρασκευή ότι έδωσε εντολή για την αύξηση των δασμών στις εισαγωγές από την Τουρκία, επιβάλλοντας δασμούς 20% στο αλουμίνιο και 50% στον χάλυβα, καθώς αυξάνονται οι εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, λόγω της φυλάκισης από την Άγκυρα του Αμερικανού ευαγγελικού πάστορα Άντριου Μπράνσον καθώς και άλλων διπλωματικών θεμάτων στα οποία διαφωνούν οι δύο χώρες.

Η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών έχει πυροδοτήσει μια ξέφρενη πτώση της τουρκικής λίρας, η οποία χθες σημείωσε ιστορική πτώση 16% με τον Τραμπ να γράφει στο Twitter ότι το τουρκικό εθνικό νόμισμα κατρακυλάει “δραματικά έναντι του πολύ ισχυρού μας δολαρίου!”.

Σήμερα ο τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την έκκλησή του προς τους Τούρκους να πουλήσουν τα δολάρια και τα ευρώ που διαθέτουν για να στηρίξουν το εθνικό τους νόμισμα.