ΕΦΚΑ: Πλατφόρμα για δήλωση εργαζόμενων με ΔΠΥ (μπλοκάκια) ώστε να επιμεριστούν οι εισφορές

Με την εγκύκλιο αρ. 17/2017 του Ε.Φ.Κ.Α., κοινοποιούνται οι διατάξεις και δίνονται οδηγίες για τον Ασφάλιση στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) προσώπων, που παρέχουν υπηρεσία με σύμβαση από την οποία προκύπτει υποχρέωση έκδοσης Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών – Δ.Π.Υ. [Κατεβάστε ολόκληρη την εγκύκλιο επιλέγοντας το link στο τέλος του άρθρου].

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2019, 23:20

Ειδικότερα, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, στην ενότητα “ηλεκτρονικές υπηρεσίες”, η εφαρμογή για τη δήλωση των εργαζόμενων με δελτίο παροχής υπηρεσιών σε έναν ή δυο εργοδότες, προκειμένου να επιμεριστούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Η είσοδος πραγματοποιείται με τους κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για την υποβολή της ΑΠΔ. Στη συνέχεια, καταχωρούνται τα στοιχεία της σύμβασης με σχετικές αναζητήσεις, όπως αυτά κατά σειρά απαιτούνται, κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης και καταχώρισης.

Η πλατφόρμα αποτελείται από 2 επιμέρους εφαρμογές. Στην πρώτη γίνεται η διαχείριση (καταχώριση) των συμβάσεων.  Στη δεύτερη εφαρμογή γίνεται η ενημέρωση των Ασφαλισμένων για Συμβάσεις Παρ. 9, Άρθρ. 39 Ν.4387/2016 (Δ.Π.Υ.) ολοκληρώνεται η αποδοχή των όρων σύμβασης από μέρους του ασφαλισμένου. [Για να εισέλθετε στις δύο εφαρμογές/πλατφόρμες του ΕΦΚΑ, επιλέξτε τα 2 links στο τέλος του άρθρου].

Στον ισότοπο του ΕΦΚΑ έχει αναρτηθεί εγχειρίδιο οδηγιών χρήσης της πλατφόρμας διαχείρισης συμβάσεων.

Δείτε εδώ τις οδηγίες χρήσης των 2 εφαρμογών:

1. ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ εφαρμογής (Διαχείριση Συμβάσεων από τις οποίες προκύπτει υποχρέωση έκδοσης Δ.Π.Υ. (Παρ.9 Αρθρ.39 Ν.4387/2016)

2. ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ εφαρμογής (Ενημέρωση Ασφαλισμένων για Συμβάσεις Παρ. 9, Άρθρ. 39 Ν.4387/2016 (Δ.Π.Υ.) ΕΓΚ ΕΦΚΑ 17/2017

Συμβάσεις Παρ. 9, Άρθρ. 39 Ν.4387/2016 (Δ.Π.Υ.)

1. Πεδίο εφαρμογής – Πρόσωπα που εντάσσονται

Σύμφωνα με την παραπάνω διάταξη , ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που έχουν ιδιότητα ή ασκούν δραστηριότητα βάσει της οποίας θα υπάγονταν κατά την έναρξη ισχύος του νόμου, στην ασφάλιση των εντασσομένων στον ΕΦΚΑ φορέων , σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις αυτών, όπως ίσχυαν πριν την ένταξή τους, εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 38 ως προς τον προσδιορισμό και το ύψος των εισφορών, εφόσον το εισόδημά τους προέρχεται από την απασχόλησή τους σε ένα ή και σε δύο πρόσωπα (φυσικά ή νομικά).

Ειδικότερα επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενοι που:

– αμείβονται αποκλειστικά με Δ.Π.Υ.
– απασχολούνται σε έναν εργοδότη ως μισθωτοί και προσφέρουν υπηρεσίες σε άλλο/άλλους και μέχρι 2 αντισυμβαλλόμενους (εργοδότες), για τις παρεχόμενες με Δ.Π.Υ. υπηρεσίες.

Πρόσωπα επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενοι που προσφέρουν υπηρεσίες σε έναν αντισυμβαλλόμενο (εργοδότη), και λαμβάνουν μέρος των αποδοχών τους, ως μισθωτοί και μέρος αυτών μέσω Δ.Π.Υ. δεν εμπίπτουν στην παραπάνω διάταξη και εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 38 του ως άνω νόμου.

2. Ανώτατη -κατώτατη βάση υπολογισμού εισφορών

Το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τις περιπτώσεις που υπάγονται στην οικεία ρύθμιση, καθορίζεται και ελέγχεται σε συνάρτηση με τη διάρκεια της σύμβασης μεταξύ των μερών.

Ειδικότερα:

α) Ως κατώτατη μηνιαία βάση καθορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 586,08 ευρώ (ετήσιο 586,08 x 12 = 7.032,96 ευρώ)

β) Ως ανωτάτη μηνιαία βάση καθορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο 10πλάσιο του κατώτατου βασικού μισθού άνω των 25 ετών όπως ισχύει κάθε φορά. Για όσους, έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση, με ετήσια διάρκεια σύμβασης, κατά τα ως άνω, ισχύει το ανώτατο όριο των 70.329,60 ευρώ (5.860,80 x 12 = 70.329,60 ευρώ). Οι ασφαλιστικές εισφορές, στη περίπτωση αυτή, υπολογίζονται στο συνολικό ποσό του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών (Δ.Π.Υ.), ακόμα και αν αυτό υπερβαίνει ανά μήνα το ποσό των 5.860,80 ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι σε κάθε περίπτωση δεν γίνεται υπέρβαση του ανωτάτου ετησίου ορίου.

3. Ποσοστά εισφορών

Επί του ως άνω τιμήματος αυτού υπολογίζονται εισφορές:
– Κλάδου Κύριας Σύνταξης ύψους 20%, κατανεμημένο κατά 6,67% στον ασφαλισμένο και κατά 13,33% στον αντισυμβαλλόμενο.
– Κλάδου υγειονομικής περίθαλψης:
α) παροχών ασθενείας σε είδος ύψους 6,45% κατανεμημένο κατά 2,15% στον ασφαλισμένο και κατά 4,30% στον αντισυμβαλλόμενο.
β) παροχών ασθενείας σε χρήμα ύψους 0,65% κατανεμημένο κατά 0.40% στον ασφαλισμένο και κατά 0,25% στον αντισυμβαλλόμενο.
– Κλάδου επικουρικής ασφάλισης κατανεμημένου 7% κατανεμημένο 3,5% στον αντισυμβαλλόμενο και 3,5% στον ασφαλισμένο).
– Κλάδου εφάπαξ 4% στον ασφαλισμένο.

4. Ηλεκτρονική Πλατφόρμα δήλωσης στοιχείων ασφάλισης

Ο αντισυμβαλλόμενος πρέπει να εισέλθει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πού έχει αναρτηθεί στον ισότοπο www.efka.gov.gr , προκειμένου να δηλώσει στοιχεία του ασφαλισμένου. Ο ασφαλισμένος οφείλει να επιβεβαιώσει από την ίδια πλατφόρμα την συναίνεσή του στην εφαρμογή, στην ένδειξη «Αποδοχή» στην αντίστοιχη οθόνη.

5. Υποβολή Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (Α.Π.Δ.)

5.1 Υποχρεώσεις αντισυμβαλλόμενου

– Ο εργοδότης υποχρεούται να υποβάλει για τον ασφαλισμένο που υπάγεται στην ανωτέρω ρύθμιση Α.Π.Δ., προβαίνοντας σε κατανομή της συμφωνηθείσας αμοιβής ανά μήνα, με βάση τη διάρκεια της σύμβασης. Η Α.Π.Δ. υποβάλλεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από αυτόν της απασχόλησης, στις σχετικές ημερομηνίες υποβολής Α.Π.Δ.
– Οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα, κατά τα γνωστά, με χρήση της Ταυτότητας Πληρωμής Τρεχουσών εισφορών (π.χ. αποδοχές 12.000 ευρώ, διάρκεια σύμβασης 12 μήνες, από 01/ΦΕΒ – 31/ΙΑΝ επομένου έτους, υπολογισμός κατά μήνα 12000/12= 1000 ευρώ. Υποβολή Α.Π.Δ. με τίμημα 1000 ευρώ και καταβολή εισφορών).

5.2 Υποχρεώσεις Ασφαλισμένου

Προκειμένου να διασφαλιστεί τόσο η εμπρόθεσμη καταβολή των εισφορών, όσο και η ενημέρωση των υπόχρεων καταβολής, ο ασφαλισμένος που αιτείται την υπαγωγή του, οφείλει να αναγράφει στο Δ.Π.Υ. που εκδίδει στον αντισυμβαλλόμενό του, ότι υπάγεται στην εν λόγω ρύθμιση.

6. Γενικά

Στον ισότοπο του ΕΦΚΑ έχει αναρτηθεί εγχειρίδιο οδηγιών χρήσης της πλατφόρμας διαχείρισης συμβάσεων.

Σχετικές Οδηγίες έχουν δοθεί με την ΕΓΚ ΕΦΚΑ 17/2017.

Σύμφωνα με τον φορέα, συμβάσεις που είναι ενεργές πριν την 1η Ιουλίου 2017 και συνεχίζουν να υφίστανται, θα καταχωρούνται στην εν λόγω ηλεκτρονική πλατφόρμα (π.χ. 10μηνη σύμβαση από 01/09/2016 – 30/06/2017).

Με την αποθήκευση της σύμβασης δημιουργείται σχετικό ενημερωτικό email, το οποίο αποστέλλεται άμεσα στον ασφαλισμένο προκειμένου να λάβει γνώση περί της υποβληθείσας σύμβασης. Στον παραπάνω ιστότοπο, στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες έχει αναρτηθεί και η σελίδα με τίτλο «ενημέρωση ασφαλισμένου για συμβάσεις της παρ. 9 άρθρου 39 Ν. 4387/2016».

Ο ασφαλισμένος οφείλει να επιβεβαιώσει από την ίδια πλατφόρμα τη συναίνεσή του, επιλέγοντας το πεδίο «Αποδοχή» στην αντίστοιχη οθόνη.

Προκειμένου να διασφαλιστεί ενιαία διαχείριση και να ακολουθηθεί πάγια διαδικασία έναρξης των υποχρεώσεων που απορρέουν από την εφαρμογή της παραπάνω ρύθμισης θα πρέπει:

  • Με την υπογραφή των συμβάσεων μεταξύ των μερών (αντισυμβαλλόμενου και ασφαλισμένου) άμεσα να πραγματοποιείται από τον αντισυμβαλλόμενο – εργοδότη καταχώρηση της σχετικής σύμβασης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο www.efka.gov.gr, στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, στη σελίδα υποδοχής με τίτλο «Διαχείριση Συμβάσεων από τις οποίες προκύπτει υποχρέωση έκδοσης Δ.Π.Υ. (Παρ. 9 Αρθρ. 39 Ν.4387/2016)».

Η είσοδος στη σχετική εφαρμογή πραγματοποιείται με τους κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για την υποβολή της ΑΠΔ, κατά τα γνωστά.

Εν συνεχεία καταχωρούνται τα στοιχεία της σύμβασης με σχετικές αναζητήσεις, όπως αυτά κατά σειρά απαιτούνται, κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης και καταχώρησης.

– Εξυπακούεται ότι, συμβάσεις που είναι ενεργές πριν την 01/01/2017 και συνεχίζουν να υφίστανται, θα καταχωρούνται στην εν λόγω Ηλεκτρονική πλατφόρμα. (π.χ. 10 μηνη σύμβαση από 01/09/2016 – 30/06/2017)

5.3 Με την αποθήκευση της σύμβασης δημιουργείται σχετικό ενημερωτικό e- mail το οποίο αποστέλλεται άμεσα στον ασφαλισμένο προκειμένου να λάβει γνώση, περί της υποβληθείσας σύμβασης. Στον παραπάνω ιστότοπο, στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες έχει αναρτηθεί και η σελίδα με τίτλο <<ενημέρωση ασφαλισμένου για συμβάσεις της παρ. 9 άρθρου 39 Ν. 4387/2016 >>
Ο ασφαλισμένος οφείλει να επιβεβαιώσει από την ίδια πλατφόρμα την συναίνεσή του επιλέγοντας το πεδίο , “Αποδοχή” στην αντίστοιχη οθόνη.

5.4 Τόσο οι αντισυμβαλλόμενοι εργοδότες όσο και οι ασφαλισμένοι, δύνανται να ανατρέχουν στην σχετική ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, (www.efka.gov.gr) προκειμένου να ενημερωθούν για τις σχετικές διαδικασίες από το εγχειρίδιο διαδικασιών, στις αντίστοιχες σελίδες, για την ορθή καταχώρηση ελέγχου και συμπλήρωσης της σχετικής πλατφόρμας.

Οι σχετικές οδηγίες επισυνάπτονται συνημμένα (εγχειρίδιο διαδικασιών).


Εγκύκλιος Ε.Φ.Κ.Α. αρ. 17/2017 Ασφάλιση στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) προσώπων, που παρέχουν υπηρεσία με σύμβαση από την οποία προκύπτει υποχρέωση έκδοσης Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών – Δ.Π.Υ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ

ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ: Σατωβριάνδου 18
104 32 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: 2105215242
2105215251
2105215261

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ: 17

ΘΕΜΑ: «Ασφάλιση στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) προσώπων, που παρέχουν υπηρεσία με σύμβαση από την οποία προκύπτει υποχρέωση έκδοσης Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών – Δ.Π.Υ.»

ΣΧΕΤ: Παρ. 9 αρθρ. 39 του ν.4387/2016. (ΦΕΚ 85/τ Α΄/12-05-2016 )

Με τις πιο πάνω διατάξεις της παρ. 9 του άρθρου 39, του ν.4387/2016, προβλέπονται τα ακόλουθα:

Από 1.1.2017, στα πρόσωπα, παλαιούς και νέους ασφαλισμένους κατά διάκριση του Ν. 2084/1992 που έχουν ιδιότητα ή ασκούν δραστηριότητα , για την οποία υπάγονται ή θα υπάγονταν, σύμφωνα με τις γενικές ή ειδικές ή καταστατικές διατάξεις, όπως ίσχυαν ως την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, στην ασφάλιση φορέων του Ε.Φ.Κ.Α., τα οποία αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και για τους οποίους προκύπτει ότι το εισόδημά τους προέρχεται από την απασχόληση τους σε ένα ή και δύο πρόσωπα (φυσικά και νομικά), εφαρμόζονται αναλογικά ως προς το ύψος, τον τρόπο υπολογισμού και τον υπόχρεο καταβολής της εισφοράς, οι διατάξεις του άρθρου 38 του ίδιου νόμου.

Για την ενιαία εφαρμογή από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ παρέχονται οι πιο κάτω διευκρινήσεις

  1. ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ – ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ

Σύμφωνα με την παραπάνω διάταξη, για τα πρόσωπα που έχουν ιδιότητα ή ασκούν δραστηριότητα βάσει της οποίας υπάγονταν ή θα υπάγονταν, στην ασφάλιση του τ. ΟΑΕΕ ,του τ. ΕΤΑΑ ή του τ. ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις αυτών, όπως ίσχυαν πριν την ένταξή τους στον ΕΦΚΑ, το συνολικό ποσό εισφοράς κύριας σύνταξης, ο τρόπος υπολογισμού, καθώς και ο υπόχρεος καταβολής της εισφοράς προσδιορίζονται από τις διατάξεις του άρθρου 38 του ως άνω νόμου, εφόσον το εισόδημά τους προέρχεται από την απασχόλησή τους σε ένα ή και σε δύο πρόσωπα (φυσικά ή νομικά).

Ειδικότερα σύμφωνα με τις παραπάνω κατηγορίες περιλαμβάνονται όσοι:

• Απασχολούνται σε ένα ή έως δύο αντισυμβαλλόμενους – εργοδότες και αμείβονται αποκλειστικά με Δ.Π.Υ.

• απασχολούνται σε έναν εργοδότη ως μισθωτοί και προσφέρουν υπηρεσίες σε άλλο/άλλους και μέχρι 2 αντισυμβαλλόμενους – εργοδότες, για τις παρεχόμενες με Δ.Π.Υ. υπηρεσίες.

• Απασχολούνται σε ένα εργοδότη και προσφέρουν στον ίδιο εργοδότη διαφορετικές υπηρεσίες μέσω Δ.Π.Υ.

1.1. Η κοινοποιούμενη διάταξη δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση ασφαλισμένων που προσφέρουν υπηρεσίες υπό καθεστώς εξαρτημένης εργασίας , και οι οποίοι υπάγονται ευθέως στις διατάξεις του άρθρου 38 ως μισθωτοί.

1.2. Επίσης δεν εντάσσονται στις παραπάνω διατάξεις οι ασφαλισμένοι που προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες σε ένα εργοδότη, λαμβάνοντας μέρος των αποδοχών τους ως μισθωτοί και μέρος αυτών μέσω ΔΠΥ, οπότε για το σύνολο των αποδοχών θα καταβάλλονται εισφορές με βάση το άρθρο 38.

1.3. Υπό την έννοια του αντισυμβαλλόμενου δύναται να λογίζονται ένα ή περισσότερα νομικά πρόσωπα, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με κοινή επιχειρηματική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή άσκησης αυτής (όμιλος επιχειρήσεων). Η κοινή επιχειρηματική δραστηριότητα, συνίσταται στον κοινό οικονομικό σκοπό που επιδιώκεται από τον αντισυμβαλλόμενο, και είναι απόρροια των κατά περίπτωση πραγματικών στοιχείων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, τέτοια τεκμήρια προκύπτουν όταν διαφορετικές επιχειρήσεις ανήκουν στο ίδιο πρόσωπο, λειτουργούν στον ίδιο χώρο, με τον ίδιο μηχανογραφικό εξοπλισμό και απασχολούν από κοινού το ίδιο πρόσωπο με σύμβαση.

1.4. Δικηγόροι με έμμισθη εντολή, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση, δεν εντάσσονται στην εν λόγωδιάταξη για το εισόδημα που προέρχεται από τη διαρκή σχέση παροχής υπηρεσιών, εφαρμόζεται η περ. στ΄της παρ. 3 του άρθρου 38 (Εγκ. Υπουργείου ΑΔΑ : 7Χ78465Θ1Ω-1Λ3 )

2. ΒΑΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
ΑΝΩΤΑΤΟ και ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ

Οι διατάξεις των παρ.1 και 2 του άρθρου 38 του ν.4387/2016 αναφορικά με τη βάση υπολογισμού των εισφορών και το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών των απασχολούμενων των φορέων Κυρίας Ασφάλισης που από 1/1/2017 εντάσσονται στον Ε.Φ.Κ.Α. έχουν εφαρμογή για τα πρόσωπα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας.

Η ελάχιστη μηνιαία βάση εισοδήματος επί της οποίας υπολογίζεται το εκάστοτε προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς απασχολούμενων με πλήρη απασχόληση και των εργοδοτών τους, καθορίζεται με βάση το ποσό που αντιστοιχεί στο κατώτατο βασικό μισθό άγαμου απασχολούμενου άνω των 25 ετών, ήτοι 586,08 ευρώ.

Το ανώτατο όριο ασφαλιστέου εισοδήματος, για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς των απασχολούμενων και των εργοδοτών, συνίσταται στο δεκαπλάσιο του ποσού που αντιστοιχεί στον εκάστοτε προβλεπόμενο κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού, άνω των 25 ετών και ισούται από 1-1- 2017, ετησίως σε 70.329,60 ευρώ.

Το ανώτατο όριο εφαρμόζεται και επί πολλαπλής μισθωτής απασχόλησης ή έμμισθης εντολής όσον αφορά στην εισφορά ασφαλισμένου.

Το ανώτατο όριο και κατώτατο όριο καθορίζονται και ελέγχονται σε συνάρτηση με τη διάρκεια της σύμβασης.

3. ΚΛΑΔΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ – ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Για τα ανωτέρω πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από απασχόληση σε ένα ή δύο φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία αποδέχονται τις σχετικές υπηρεσίες τους και προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης σύμφωνα με τη ρύθμιση της παρ.9 του άρθρου 39 του ν.4387/2016 υπολογίζονται εισφορές:

Α. ΚΛΑΔΟΥ ΣΥΝΤΑΞΗΣ:

Συνολικό ποσοστό εισφορών : 20 %
Ποσοστό εισφορών ασφαλισμένου: 6,67 %
Ποσοστό εισφορών εργοδότη : 13,33 %

Β. ΚΛΑΔΟΥ ΥΠΕΡ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ:

Β1. Παροχές Ασθενείας σε είδος
Συνολικό ποσοστό εισφορών: 6,45 %
Ποσοστό εισφορών ασφαλισμένου: 2,15%
Ποσοστό εισφορών αντισυμβαλλόμενου: 4,30 %

Β2. Παροχές Ασθενείας σε χρήμα Συνολικό ποσοστό εισφορών : 0,65% Ποσοστό εισφορών ασφαλισμένου: 0,40% Ποσοστό εισφορών εργοδότη : 0,25%

Γ. ΚΛΑΔΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:

Συνολικό ποσοστό εισφορών: 7%
Ποσοστό εισφορών ασφαλισμένου: 3,5%
Ποσοστό εισφορών εργοδότη : 3,5%

Δ. ΚΛΑΔΟΥ ΠΡΟΝΟΙΑΣ:

Συνολικό ποσοστό εισφορών: 4 %
Ποσοστό εισφορών ασφαλισμένου: 4%
Ποσοστό εισφορών εργοδότη: 0%

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για τους κλάδους επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας (εφάπαξ) υπάρχει υποχρέωση καταβολής εισφορών, στις περιπτώσεις που λόγω της ιδιότητας ή της δραστηριότητας ,υφίσταται υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση των κλάδων αυτών.

• Επί ετήσιων συμβάσεων, οι ασφαλιστικές εισφορές, υπολογίζονται στο συνολικό ποσό του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ), ακόμα και αν αυτό υπερβαίνει ανά μήνα το ποσό των 5.860,8 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι σε κάθε περίπτωση δεν γίνεται υπέρβαση του ανωτάτου ετησίου ορίου.

• Σε περιπτώσεις συμβάσεων με διάρκεια μικρότερη του έτους, οι ασφαλιστικές εισφορές, για αντισυμβαλλόμενους – ασφαλισμένους υπολογίζονται στο ποσό που προκύπτει από την μηνιαία διαίρεση της συμφωνηθείσας αμοιβής δια της μηνιαίας διάρκειας της σύμβασης. Το μηνιαίο ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει τη μηνιαία βάση υπολογισμού ανώτατου ορίου (5860,80 ευρώ).

Στις περιπτώσεις που το ποσό υπολείπεται της ελάχιστης μηνιαίας βάσης, οι αναλογούσες εισφορές υπολογίζονται στο πραγματικό ποσό (της κατανομής) και τυχόν διαφορά ασφαλιστικής υποχρέωσης που υπολείπεται του ελάχιστου ποσού, θα υπολογίζεται και θα καταβάλλεται από τον ασφαλισμένο κατά το χρόνο της ετήσιας εκκαθάρισης.

4. ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΑΝΤΙΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΥ

Οι αντισυμβαλλόμενοι που απασχολούν (αποκλειστικά) ή θα απασχολήσουν προσωπικό υπαγόμενο στην παρ.9 του άρθρου 39 του ν.4387/2016 πρώτη φορά και δεν έχουν απογραφεί ως εργοδότες του τ. Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. θα πρέπει να απογραφούν στο Μητρώο Εργοδοτών – Εισφερόντων του Ε.Φ.Κ.Α. (τ. Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.) με τη συνήθη διαδικασία, στο αρμόδιο Υποκατάστημα Μισθωτών Ε.Φ.Κ.Α. (τ. Ι.Κ.Α.- Ε.Τ.Α.Μ.) της έδρας τους για να τους αποδοθεί Αριθμός Μητρώου Εργοδότη – Εισφερόντων.

Οι ήδη απογεγραμμένοι αντισυμβαλλόμενοι, ως εργοδότες στο τ.Ι.Κ.Α.- Ε.Τ.Α.Μ., θα συμπεριλάβουν τους απασχολούμενους της ανωτέρω ρύθμισης στην Α.Π.Δ. που υποβάλλουν και για το υπόλοιπο απασχολούμενο προσωπικό.

5. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Προκειμένου να διασφαλιστεί ενιαία διαχείριση και να ακολουθηθεί πάγια διαδικασία έναρξης των υποχρεώσεων που απορρέουν από την εφαρμογή της παραπάνω ρύθμισης θα πρέπει:

5.1 Με την υπογραφή των συμβάσεων μεταξύ των μερών (αντισυμβαλλόμενου και ασφαλισμένου) άμεσα να πραγματοποιείται από τον αντισυμβαλλόμενο – εργοδότη καταχώρηση της σχετικής σύμβασης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο www.efka.gov.gr, στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, στη σελίδα υποδοχής με τίτλο «Διαχείριση Συμβάσεων από τις οποίες προκύπτει υποχρέωση έκδοσης Δ.Π.Υ. (Παρ. 9 Αρθρ. 39 Ν.4387/2016)».

Η είσοδος στη σχετική εφαρμογή πραγματοποιείται με τους κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για την υποβολή της ΑΠΔ, κατά τα γνωστά.

Εν συνεχεία καταχωρούνται τα στοιχεία της σύμβασης με σχετικές αναζητήσεις, όπως αυτά κατά σειρά απαιτούνται, κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης και καταχώρησης.

5.2 Εξυπακούεται ότι, συμβάσεις που είναι ενεργές πριν την 01/01/2017 και συνεχίζουν να υφίστανται, θα καταχωρούνται στην εν λόγω Ηλεκτρονική πλατφόρμα. (π.χ. 10 μηνη σύμβαση από 01/09/2016 – 30/06/2017)

5.3 Με την αποθήκευση της σύμβασης δημιουργείται σχετικό ενημερωτικό e- mail το οποίο αποστέλλεται άμεσα στον ασφαλισμένο προκειμένου να λάβει γνώση, περί της υποβληθείσας σύμβασης. Στον παραπάνω ιστότοπο, στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες έχει αναρτηθεί και η σελίδα με τίτλο <<ενημέρωση ασφαλισμένου για συμβάσεις της παρ. 9 άρθρου 39 Ν. 4387/2016 >>
Ο ασφαλισμένος οφείλει να επιβεβαιώσει από την ίδια πλατφόρμα την συναίνεσή του επιλέγοντας το πεδίο , “Αποδοχή” στην αντίστοιχη οθόνη.

5.4 Τόσο οι αντισυμβαλλόμενοι εργοδότες όσο και οι ασφαλισμένοι, δύνανται να ανατρέχουν στην σχετική ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, (www.efka.gov.gr) προκειμένου να ενημερωθούν για τις σχετικές διαδικασίες από το εγχειρίδιο διαδικασιών, στις αντίστοιχες σελίδες, για την ορθή καταχώρηση ελέγχου και συμπλήρωσης της σχετικής πλατφόρμας.

Οι σχετικές οδηγίες επισυνάπτονται συνημμένα (εγχειρίδιο διαδικασιών).

6.ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Με τη διάταξη της παρ.7 του άρθρου 38 του ν.4387/2016, ορίζεται ότι οι εισφορές δηλώνονται από τον εργοδότη στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.) σύμφωνα με την ισχύουσα κατά τη δημοσίευση του παρόντος νομοθεσία.

Η απεικόνιση των ασφαλιστικών στοιχείων των απασχολούμενων με σύμβαση κατά τα προβλεπόμενα στην παρ.9 του άρθρου 39 του ν.4387/2016, από 01/01/2017 θα περιλαμβάνεται στις αναλυτικές εγγραφές της Α.Π.Δ. που υποβάλλει ο εργοδότης στο Ο.Π.Σ. τ. Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.(σχετ:Aρ.Πρωτ. Φ80000/οικ. 5547/248/7.2.2017 εγκύκλιος Υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ).

Επισημαίνεται ότι, για την απεικόνιση των στοιχείων απασχολούμενων στις αναλυτικές εγγραφές της Α.Π.Δ., προϋπόθεση είναι η ύπαρξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) του απασχολούμενου με τα στοιχεία ταυτότητας (ΕΠΙΘΕΤΟ, ΟΝΟΜΑ, ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΕΡΑ, ΟΝΟΜΑ ΜΗΤΕΡΑΣ, ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ, ΑΦΜ κλπ.).

7. ΥΠΟΒΟΛΗ Α.Π.Δ.

Η υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.) πραγματοποιείται κατά τα γνωστά, τον επόμενο μήνα από αυτόν της απασχόλησης (Α.Π.80000/οικ.60928/1475/23-12-2016 Υ.Α.), στις ημερομηνίες υποβολής που αναφέρονται στη σχετική εγκύκλιο κάθε φορά σε μηνιαία βάση , οι δε αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της απασχόλησης με χρήση της Ταυτότητας Πληρωμής Τρεχουσών Εισφορών (Τ.Π.Τ.Ε.)

Στις αναλυτικές εγγραφές στην Α.Π.Δ. θα πρέπει να καταχωρούνται αναλόγως της υποχρέωσης ασφαλιστικής κάλυψης τα ακόλουθα:

Στο πεδίο της Α.Π.Δ. Τύπος Αποδοχών θα καταχωρείται αποκλειστικά ο κωδικός 01 Τακτικές αποδοχές

Στο πεδίο της Α.Π.Δ. Ημέρες Ασφάλισης: θα συμπληρώνεται ως ημέρες ασφάλισης 25 κάθε μήνα.

7.1 Κωδικός Δραστηριότητας

Για τους παραπάνω αντισυμβαλλόμενους θα καταχωρείται στο αντίστοιχο πεδίο της Α.Π.Δ. αποκλειστικά ο:

Κωδικός Δραστηριότητας (ΚΑΔ) «0800» με λεκτική περιγραφή «Υπαγόμενοι στην ρύθμιση σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 9 του αρ. 39 του Ν. 4387/16» , σε συνδυασμό με τις παρακάτω ειδικότητες και Κ.Π.Κ.

7.2 Ειδικότητες – Πακέτα Κάλυψης

• Κωδικός Ειδικότητας «000800» με λεκτική περιγραφή «Ασφαλισμένοι σύμφωνα με την παρ. 9 του αρ. 39 του Ν. 4387/16, για τους κλάδους Σύνταξης, Ασθενείας ( είδος και χρήμα) και Επικουρικό» και Π.Κ. 080

• Κωδικός Ειδικότητας «000820» με λεκτική περιγραφή «Ασφαλισμένοι σύμφωνα με την παρ. 9 του αρ. 39 του Ν. 4387/16, για τους κλάδους Σύνταξης, Ασθένεια σε χρήμα και Επικουρικό – με εξαίρεση ασθενείας σε είδος λόγω παράλληλης ασφάλισης σε φορέα ασθένειας εκτός ΕΟΠΥΥ» και Π.Κ. 0801

• Κωδικός Ειδικότητας «000821» με λεκτική περιγραφή «Ασφαλισμένοι σύμφωνα με την παρ. 9 του αρ. 39 του Ν. 4387/16, για τους κλάδους Σύνταξης και Επικουρικού – με εξαίρεση ασθενείας σε είδος και χρήμα λόγω παράλληλης ασφάλισης σε φορέα ασθένειας εκτός ΕΟΠΥΥ» και Π.Κ. 0802

• Κωδικός Ειδικότητας «000801» με λεκτική περιγραφή «Ασφαλισμένοι σύμφωνα με την παρ. 9 του αρ. 39 του Ν. 4387/16, για τους κλάδους Σύνταξης, Ασθενείας ,( είδος και χρήμα) Επικουρικό και Πρόνοια» και Π.Κ. 081

• Κωδικός Ειδικότητας «000813» με λεκτική περιγραφή «Ασφαλισμένοι σύμφωνα με την παρ. 9 του αρ. 39 του Ν. 4387/16, για τους κλάδους Σύνταξης, Ασθένεια σε χρήμα , Επικουρικό και Πρόνοια – με εξαίρεση ασθενείας σε είδος λόγω παράλληλης ασφάλισης σε φορέα ασθένειας εκτός ΕΟΠΥΥ» και Π.Κ. 0811

• Κωδικός Ειδικότητας «000814» με λεκτική περιγραφή «Ασφαλισμένοι σύμφωνα με την παρ. 9 του αρ. 39 του Ν. 4387/16, για τους κλάδους Σύνταξης, Επικουρικού και Πρόνοια – με εξαίρεση ασθενείας σε είδος και χρήμα λόγω παράλληλης ασφάλισης σε φορέα ασθένειας εκτός ΕΟΠΥΥ» και Π.Κ. 0812

• Κωδικός Ειδικότητας «000802» με λεκτική περιγραφή «Ασφαλισμένοι σύμφωνα με την παρ. 9 του αρ. 39 του Ν. 4387/16, για τους κλάδους Σύνταξης, Ασθενείας ( είδος και χρήμα) και Πρόνοια» και Π.Κ. 082

• Κωδικός Ειδικότητας «000815» με λεκτική περιγραφή «Ασφαλισμένοι σύμφωνα με την παρ. 9 του αρ. 39 του Ν. 4387/16, για τους κλάδους Σύνταξης, Ασθένεια σε χρήμα και Πρόνοια – με εξαίρεση ασθενείας σε είδος λόγω παράλληλης ασφάλισης σε φορέα ασθένειας εκτός ΕΟΠΥΥ» και Π.Κ. 0821

• Κωδικός Ειδικότητας «000816» με λεκτική περιγραφή «Ασφαλισμένοι σύμφωνα με την παρ. 9 του αρ. 39 του Ν. 4387/16, για τους κλάδους Σύνταξης και Πρόνοια – με εξαίρεση ασθενείας σε είδος και χρήμα λόγω παράλληλης ασφάλισης σε φορέα ασθένειας εκτός ΕΟΠΥΥ» και Π.Κ. 0822

• Κωδικός Ειδικότητας «000803» με λεκτική περιγραφή «Ασφαλισμένοι σύμφωνα με την παρ. 9 του αρ. 39 του Ν. 4387/16, για τους κλάδους Σύνταξης και Ασθενείας( είδος και χρήμα)» και Π.Κ. 083

• Κωδικός Ειδικότητας «000817» με λεκτική περιγραφή «Ασφαλισμένοι σύμφωνα με την παρ. 9 του αρ. 39 του Ν. 4387/16, για τους κλάδους Σύνταξης, Ασθένεια σε χρήμα– με εξαίρεση ασθενείας σε είδος λόγω παράλληλης ασφάλισης σε φορέα ασθένειας εκτός ΕΟΠΥΥ» και Π.Κ. 0831

• Κωδικός Ειδικότητας «000818» με λεκτική περιγραφή «Ασφαλισμένοι σύμφωνα με την παρ. 9 του αρ. 39 του Ν. 4387/16, για τον κλάδο Σύνταξης – με εξαίρεση ασθενείας σε είδος και χρήμα λόγω παράλληλης ασφάλισης σε φορέα ασθένειας εκτός ΕΟΠΥΥ» και Π.Κ. 0832

ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΩΝ
ΚΑΔ ΚΩΔ.ΕΙΔΙΚ. Κ.Π.Κ. ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΣΥΝΟΛΟ
800 80 21,38% 12,72% 34,10%
820 801 17,08% 10,57% 27,65%
821 802 16,83% 10,17% 27,00%
801 81 21,38% 16,72% 38,10%
813 811 17,08% 14,57% 31,65%
800 814 812 16,83% 14,17% 31,00%
802 82 17,88% 13,22% 31,10%
815 821 13,58% 11,07% 24,65%
816 822 13,33% 10,67% 24,00%
803 83 17,88% 9,22% 27,10%
817 831 13,58% 7,07% 20,65%
818 832 13,33% 6,67% 20,00%

8.ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

Για θέματα: εκκαθάρισης και συμψηφισμού τυχόν ασφαλιστικής οφειλής αλλά και μη υποβολής Α.Π.Δ. εκ μέρους του αντισυμβαλλόμενου, ενώ ο ασφαλισμένος υπάγεται στην οικεία ρύθμιση σύμφωνα με Υ. Δήλωσή του προς τον Ε.Φ.Κ.Α., καθώς επίσης και για την διαδικασία ασφάλισής του , επίλυσης της σχετικής αμφισβήτησης κ. λ. π. θα δοθούν οδηγίες σε επόμενο έγγραφό μας.

Με ευθύνη των προϊσταμένων Δ/νσεων και Τμημάτων των Υποκ/των παρακαλούμε όπως λάβει γνώσει της παρούσας ενυπόγραφα το προσωπικό αρμοδιότητάς σας.

O ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΕΦΚΑ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Κ. ΜΠΑΚΑΛΕΞΗΣ

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
ΜΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΚ: 080
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: 000800

ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΠΟΣΟΣΤΑ
ΚΛΑΔΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΣΥΝΟΛΟ
ΣΥΝΤΑΞΗΣ 6,67% 13,33% 20,00%
ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΣΕ ΕΙΔΟΣ 2,15% 4,30% 6,45%
ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΣΕ ΧΡΗΜΑ 0,40% 0,25% 0,65%
ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ 3,50% 3,50% 7,00%
(ΑΠΟ 01/01/17 ΕΩΣ 31/05/19)
ΣΥΝΟΛΟ 12,72% 21,38% 34,10%
 
ΠΚ: 0801
(εξαίρεση Ασθενείας σε είδος) 

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: 000820

ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

 
  ΠΟΣΟΣΤΑ
ΚΛΑΔΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΣΥΝΟΛΟ
ΣΥΝΤΑΞΗΣ 6,67% 13,33% 20,00%
ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΣΕ ΧΡΗΜΑ 0,40% 0,25% 0,65%
ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ 3,50% 3,50% 7,00%
(ΑΠΟ 01/01/17 ΕΩΣ 31/05/19)
ΣΥΝΟΛΟ 10,57% 17,08% 27,65%
 
ΠΚ: 0802
(εξαίρεση Ασθενείας σε χρήμα και είδος) 

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: 000821

ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

 
  ΠΟΣΟΣΤΑ
ΚΛΑΔΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΣΥΝΟΛΟ
ΣΥΝΤΑΞΗΣ 6,67% 13,33% 20,00%
ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ
(ΑΠΟ 01/01/17 ΕΩΣ 31/05/19) 3,50% 3,50% 7,00%
ΣΥΝΟΛΟ 10,17% 16,83% 27,00%
ΠΚ: 081 

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: 000801

ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΠΟΣΟΣΤΑ
ΚΛΑΔΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΣΥΝΟΛΟ
ΣΥΝΤΑΞΗΣ 6,67% 13,33% 20,00%
ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΣΕ ΕΙΔΟΣ 2,15% 4,30% 6,45%
ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΣΕ ΧΡΗΜΑ 0,40% 0,25% 0,65%
ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ
(ΑΠΟ 01/01/17 ΕΩΣ 31/05/19) 3,50% 3,50% 7,00%
ΠΡΟΝΟΙΑ 4,00% 0 4,00%
ΣΥΝΟΛΟ 16,72% 21,38% 38,10%
 
ΠΚ: 0811
(εξαίρεση Ασθενείας σε είδος) 

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: 000813

ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

  ΠΟΣΟΣΤΑ
ΚΛΑΔΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΣΥΝΟΛΟ
ΣΥΝΤΑΞΗΣ 6,67% 13,33% 20,00%
ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΣΕ ΧΡΗΜΑ 0,40% 0,25% 0,65%
ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ
(ΑΠΟ 01/01/17 ΕΩΣ 31/05/19) 3,50% 3,50% 7,00%
ΠΡΟΝΟΙΑ 4,00% 0 4,00%
ΣΥΝΟΛΟ 14,57% 17,08% 31,65%
 
ΠΚ: 0812
(εξαίρεση Ασθενείας σε χρήμα και είδος) 

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: 000814

ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

  ΠΟΣΟΣΤΑ
ΚΛΑΔΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΣΥΝΟΛΟ
ΣΥΝΤΑΞΗΣ 6,67% 13,33% 20%
ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ
(ΑΠΟ 01/01/17 ΕΩΣ 31/05/19) 3,50% 3,50% 7,00%
ΠΡΟΝΟΙΑ 4,00% 0 4,00%
ΣΥΝΟΛΟ 14,17% 16,83% 31,00%
ΠΚ: 082 

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: 000802

ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΠΟΣΟΣΤΑ
ΚΛΑΔΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΣΥΝΟΛΟ
ΣΥΝΤΑΞΗΣ 6,67% 13,33% 20,00%
ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΣΕ ΕΙΔΟΣ 2,15% 4,30% 6,45%
ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΣΕ ΧΡΗΜΑ 0,40% 0,25% 0,65%
ΠΡΟΝΟΙΑ 4,00% 0 4,00%
ΣΥΝΟΛΟ 13,22% 17,88% 31,10%
 
ΠΚ: 0821
(εξαίρεση Ασθενείας σε είδος) 

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: 000815

ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

 
  ΠΟΣΟΣΤΑ
ΚΛΑΔΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΣΥΝΟΛΟ
ΣΥΝΤΑΞΗΣ 6,67% 13,33% 20,00%
ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΣΕ ΧΡΗΜΑ 0,40% 0,25% 0,65%
ΠΡΟΝΟΙΑ 4,00% 0 4,00%
ΣΥΝΟΛΟ 11,07% 13,58% 24,65%
 
ΠΚ: 0822
(εξαίρεση Ασθενείας σε χρήμα και είδος) 

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: 000816

ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

  ΠΟΣΟΣΤΑ
ΚΛΑΔΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΣΥΝΟΛΟ
ΣΥΝΤΑΞΗΣ 6,67% 13,33% 20,00%
ΠΡΟΝΟΙΑ 4,00% 0 4,00%
ΣΥΝΟΛΟ 10,67% 13,33% 24,00%
ΠΚ: 083 

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: 000803

ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΠΟΣΟΣΤΑ
ΚΛΑΔΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΣΥΝΟΛΟ
ΣΥΝΤΑΞΗΣ 6,67% 13,33% 20,00%
ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΣΕ ΕΙΔΟΣ 2,15% 4,30% 6,45%
ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΣΕ ΧΡΗΜΑ 0,40% 0,25% 0,65%
ΣΥΝΟΛΟ 9,22% 17,88% 27,10%
 
ΠΚ: 0832
(εξαίρεση Ασθενείας σε χρήμα και είδος) 

 ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: 000818

ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

  ΠΟΣΟΣΤΑ
ΚΛΑΔΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΣΥΝΟΛΟ
ΣΥΝΤΑΞΗΣ 6,67% 13,33% 20,00%
ΣΥΝΟΛΟ 6,67% 13,33% 20,00%
 
ΠΚ: 0831
(εξαίρεση Ασθενείας σε είδος) 

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: 000817

ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

 
  ΠΟΣΟΣΤΑ
ΚΛΑΔΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΣΥΝΟΛΟ
ΣΥΝΤΑΞΗΣ 6,67% 13,33% 20,00%
ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΣΕ ΧΡΗΜΑ 0,40% 0,25% 0,65%
ΣΥΝΟΛΟ 7,07% 13,58% 20,65%

 

H Εγκύκλιος Ε.Φ.Κ.Α. αρ. 17/2017 Ασφάλιση στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) προσώπων, που παρέχουν υπηρεσία με σύμβαση από την οποία προκύπτει υποχρέωση έκδοσης Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών – Δ.Π.Υ.

 

Η εφαρμογή του ΕΦΚΑ για τα “μπλοκάκια” ώστε να επιμεριστούν οι εισφορές:

Διαχείριση Συμβάσεων από τις οποίες προκύπτει υποχρέωση έκδοσης Δ.Π.Υ. (Παρ. 9 Αρθρ. 39 Ν.4387/2016)

Ενημέρωση Ασφαλισμένων για Συμβάσεις Παρ. 9, ’ρθρ. 39 Ν.4387/2016 (Δ.Π.Υ.)