Ζάκυνθος: Βαρθολομαίος και Παυλόπουλος στη γιορτή Αγίου Διονυσίου

Ζάκυνθος, Άγιος Διονύσιος

Παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, η Ζάκυνθος τιμά φέτος τη συμπλήρωση 300 ετών από την ημέρα της μετακομιδής του ιερού λειψάνου του Αγίου Διονυσίου από τα Στροφάδια.
Επιπλέον, στο νησί βρίσκονται για να τιμήσουν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις για τον πολιούχο της Ζακύνθου οι αρχιεπίσκοποι Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, Κύπρου Χρυσόστομος, και πλήθος εκπροσώπων της εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης «πέταξε» για τη Ζάκυνθο με ειδική πτήση από την Προύσα το απόγευμα της Τετάρτης 23 Αυγούστου 2017, οπότε ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις. Εκεί τον υποδέχθηκαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, οι μητροπολίτες Ζακύνθου Διονύσιος και Δωδώνης Χρυσόστομος, ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος και ο δήμαρχος Παύλος Κολοκοτσάς .

Στη Ζάκυνθο βρίσκεται από το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μετέχοντας στις εκδηλώσεις για την εορτή του προστάτη του νησιού. Ο Πρόεδρος αφίχθη λίγο πριν από τις 10.00 το πρωί στο αεροδρόμιο του νησιού και λίγο αργότερα έφθασε στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου όπου στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές. Το Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέθηκαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αφιχθεί στο Αρχονταρίκι της Μονής όπου θα του απονεμηθεί μετάλλιο. Εν συνεχεία ο κ. Παυλόπουλος θα πραγματοποιήσει πτήση με ελικόπτερο πάνω από τις περιοχές του νησιού που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές και ακολούθως θα έχει συνάντηση με τους τοπικούς φορείς.

Ο κ. Βαρθολομαίος μετέβη στην Ιερά Μονή Στροφάδων και Ζακύνθου και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η επίσημη κάθοδός του στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου.

Ακολούθησαν η δοξολογία και η περιφορά, μέσα στο ναό, του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου και ο Μέγας Πατριαρχικός Εσπερινός, παρουσία πλήθους πιστών που είχαν κατακλύσει τον ναό και τον περίβολο του.

Μετά το πέρας του Εσπερινού ο μητροπολίτης Ζακύνθου Διονύσιος, απένειμε στον Οικουμενικό Πατριάρχη και στον αρχιεπίσκοπο Κύπρου το ανώτατο παράσημο του Αγίου Διονυσίου.

Την Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017, στις 02.00, ξεκίνησε η ακολουθία του όρθρου και η νυχτερινή θεία λειτουργία. Στις 07:30, τελέσθηκε η πολυαρχιερατική θεία λειτουργία, παρόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου. Στις 19:30, θα γίνει η λιτάνευση του σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου στην πόλη.

Το Σάββατο 26 Αυγούστου, στις 08:30, θα τελεσθεί η αρχιερατική θεία λειτουργία και ακολούθως θα γίνει η περιφορά του σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου μέσα στον Ιερό Ναό και η εναπόθεσή του στην ιερά λάρνακα.