ΗΠΑ: Σε υψηλό 9 ετών το εμπορικό έλλειμμα τον Δεκέμβριο 2017

Περισσότερο από το αναμενόμενο διευρύνθηκε το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα τον Δεκέμβριο, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό του από το 2008 καθώς η ισχυρή εγχώρια ζήτηση οδήγησε τις εισαγωγές σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.

Το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε σήμερα ότι το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε κατά 5,3% στα 53,1 δισεκ. δολάρια. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008 και καταγράφεται μετά το ανοδικά αναθεωρημένο έλλειμμα των 50,4 δισεκ. δολαρίων του Νοεμβρίου.

Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν το εμπορικό έλλειμμα να αυξηθεί στα 52,0 δισεκ. δολάρια τον Δεκέμβριο, από τα 50,5 δισεκ. ένα μήνα νωρίτερα. Ένα μέρος της αύξησης του Δεκεμβρίου οφείλεται στην άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων.

Το 2017, το έλλειμμα σημείωσε άλμα 12,1% στα 566,0 δισεκ. δολάρια, το υψηλότερο από το 2008. Το πολιτικά ευαίσθητο εμπορικό έλλειμμα ΗΠΑ-Κίνας αυξήθηκε πέρυσι κατά 8,1% στο επίπεδο ρεκόρ των 375,2 δισεκ. δολαρίων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευθεί να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα μέσω των εμπορικών πολιτικών του που βάζουν «Πρώτα την Αμερική» και στόχο έχουν να ανακόψουν τις αθέμιτες εισαγωγές και να επαναδιαπραγματευθούν παλαιότερες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που έχουν συνάψει οι ΗΠΑ.

Η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος είναι πιθανόν να έχει ως αποτέλεσμα το εμπόριο να αποτελέσει βαρίδι στο ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο. Το εμπόριο αφαίρεσε 1,13 ποσοστιαία μονάδα από την αύξηση του ΑΕΠ τους τελευταίους τρεις μήνες του 2017.

Η κυβέρνηση του Τραμπ πιστεύει ότι ένα μικρότερο εμπορικό έλλειμμα, σε συνδυασμό με βαθύτερες φορολογικές μειώσεις, θα μπορούσαν να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη. Τον Ιανουάριο, ο Τραμπ επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές ηλιακών πάνελ και μεγάλων πλυντηρίων, ενώ μελετά το ενδεχόμενο να επιβάλει δασμούς ή ανώτατα όρια στο χάλυβα και το αλουμίνιο για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Τέτοιου είδους κινήσεις ίσως αποδειχθούν πολιτικά δημοφιλείς μεταξύ των υποστηρικτών του Τραμπ από την εργατική τάξη, ιδιαίτερα σε Πολιτείες που έχουν πληγεί από το κλείσιμο εργοστασίων και τον ανταγωνισμό των εισαγωγών. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι θα μάλλον δεν θα καταφέρουν να αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό την τροχιά αύξησης του συνολικού εμπορικού ελλείμματος, το οποίο συνδέεται περισσότερο με μακροοικονομικούς παράγοντες.

Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,9% στο ποσό ρεκόρ των 210,8 δισεκ. δολαρίων τον Δεκέμβριο. Οι εισαγωγές των τροφίμων, των κεφαλαιουχικών και των καταναλωτικών αγαθών ήταν οι υψηλότερες ιστορικά τον Δεκέμβριο. Οι εισαγωγές είναι αποτέλεσμα της ισχυρής εγχώριας ζήτησης, η οποία αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και πάνω από τρία χρόνια το τέταρτο τρίμηνο.

Οι εξαγωγές προϊόντων αυξήθηκαν κατά 2,5% στα 137,5 δισεκ. δολάρια τον Δεκέμβριο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014. Οι εξαγωγές κεφαλαιουχικών αγαθών ανήλθαν σε ιστορικά υψηλό επίπεδο. Η ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας δίνει ώθηση στις εξαγωγές, ενώ η υποτίμηση του αμερικανικού δολαρίου καθιστά τα αγαθά που έχουν παραχθεί στις ΗΠΑ περισσότερο ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά.

Οι εισαγωγές από την Κίνα μειώθηκαν κατά 7,6%, ενώ οι εξαγωγές προς την κινεζική αγορά αυξήθηκαν κατά 7,5%. Ως εκ τούτου, το εμπορικό έλλειμμα ΗΠΑ-Κίνας μειώθηκε κατά 13% τον Δεκέμβριο.