Μετά την SVB, η Credit Suisse βυθίζει τις αγορές – Στήριξη από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας θα παράσχει ρευστότητα στην Credit Suisse “εάν χρειαστεί”, ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους η ρυθμιστική αρχή χρηματοπιστωτικών αγορών FINMA και η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, μετά το ξεπούλημα στις μετοχές του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού, ενώ πρόσθεσαν ότι η CS “ευθυγραμμίζεται με τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που ισχύουν για τις συστημικές τράπεζες”.

Αρχική ενημέρωση: Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023, 13:47 / Τελευταία ενημέρωση: 23:00

Η FINMA και η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα (SNB) διαβεβαιώνουν ότι τα προβλήματα ορισμένων τραπεζών στις ΗΠΑ δεν αποτελούν άμεσο κίνδυνο μετάδοσης για τις ελβετικές χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι αυστηρές απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που ισχύουν για τα ελβετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διασφαλίζουν τη σταθερότητά τους. Η Credit Suisse πληροί τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που επιβάλλονται σε συστημικά σημαντικές τράπεζες. Εάν είναι απαραίτητο, η SNB θα παρέχει ρευστότητα στην CS.

Η FINMA και η SNB επισημαίνουν σε αυτήν την κοινή δήλωση ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις άμεσου κινδύνου μετάδοσης για τα ελβετικά ιδρύματα λόγω της τρέχουσας αναταραχής στην τραπεζική αγορά των ΗΠΑ.

Νωρίτερα, σοκ και δέος είχαμε σήμερα στα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης, μετά τους φόβους ότι ακόμη μια τράπεζα, αυτή τη φορά στην Ευρώπη, η Ελβετική Credit Suisse βρίσκεται πολύ κοντά στην κατάρρευση.

Ενώ βρίσκεται ήδη σε σχέδιο αναδιάρθρωσης, η Credit Suisse ανακάλυψε και παραδέχθηκε δημοσίως ότι εντοπίστηκαν ουσιώδεις αδυναμίες στις οικονομικές καταστάσεις του 2021 και του 2022. Αυτές οι ουσιώδεις αδυναμίες αφορούν σύμφωνα με την τράπεζα την αδυναμία σχεδιασμού και διατήρησης αποτελεσματικών αξιολογήσεων κινδύνου στις οικονομικές της καταστάσεις.

Η μετοχή της που έχει καταρρεύσει, έκανε ακόμα μια βουτιά 24% σήμερα, ενώ λίγο νωρίτερα είχε διακοπεί η διαπραγμάτευσή της.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 4,55% με την αξία των συναλλαγών στα 178 εκατ. ευρώ. Στην Ευρώπη, ο Dax στη Φρανκφούρτη έκλεισε με πτώση 3,27%, ο δείκτς CAC 40 στο Παρίσι με απώλειες 3,58%, ενώ ο Ελβετικός SMI μόλις στο -1,87%.

Στην Αμερική, οι δείκτες έκλεισαν με μεικτά πρόσημα. ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,87%, ο S&P 500 στο -0,70% και το Nasdaq με οριακά κέρδη 0,05%.

Η Credit Suisse Group AG δήλωσε ότι διαπίστωσε «ουσιώδεις αδυναμίες» στις διαδικασίες αναφοράς και ελέγχου της τα τελευταία δύο χρόνια, μετά από ερωτήσεις από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.

Η τράπεζα με έδρα τη Ζυρίχη δήλωσε την Τρίτη ότι θα λάβει μέτρα για να διορθώσει τους αναποτελεσματικούς ελέγχους στη διαδικασία που ακολουθεί για τη συγκέντρωση των οικονομικών της εκθέσεων. Αλλά η εταιρεία είπε ότι οι δηλώσεις της για το 2022 και το 2021 «παρουσιάζουν αρκετά» την οικονομική της κατάσταση.

Νωρίτερα, αξιωματούχοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) είχαν αμφισβητήσει τις αναθεωρήσεις που έκανε η Credit Suisse στις καταστάσεις ταμειακών ροών που αφορούσαν τα οικονομικά έτη 2019 και 2020, καθώς και τα συμπεράσματα των σχετικών ελέγχων που έκανε γνωστά η τράπεζα την περασμένη εβδομάδα.

Η τράπεζα βρέθηκε σε δύσκολη θέση τον περασμένο Οκτώβριο, όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει εκροές δισεκατομμυρίων από τους πελάτες της. Έχοντας ήδη αλλάξει σειρά επικεφαλής για να αντιμετωπίσουν τα απόνερα των σκανδάλων των προηγούμενων ετών, η μετοχή της κατέρρευσε και οι εκροές των πελατών δεν κατάφεραν να αντιστραφούν, απλά σταθεροποιήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Η ετήσια ζημιά για την ελβετική τράπεζα έφτασε τα 7,9 δισ. δολάρια και οι εκροές των πελατών της τα 120 δισ. δολάρια για το 2022. Λίγες εβδομάδες μετά τα αποτελέσματα, η Harris Associates, εκ των βασικών μετόχων της Credit Suisse, πούλησε το μερίδιό της τερματίζοντας τη μετοχική σχέση που είχε με την τράπεζα επί σχεδόν δύο δεκαετίες.

Εν τω μεταξύ, ο κορυφαίος μέτοχος της Credit Suisse Group AG, του οποίου το μερίδιο έχει υποχωρήσει περισσότερο από το ένα τρίτο της αξίας του μέσα σε τρεις μήνες, απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω επένδυσης στην προβληματική ελβετική τράπεζα, καθώς μια μεγαλύτερη συμμετοχή θα έφερνε πρόσθετα ρυθμιστικά εμπόδια.

«Η απάντηση δεν είναι απολύτως, για πολλούς λόγους πέρα από τον απλούστερο λόγο, ο οποίος είναι ρυθμιστικός και θεσμικός», δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, Ammar Al Khudairy σε συνέντευξή του στο Bloomberg την Τετάρτη. Αυτό ήταν ως απάντηση σε ερώτηση σχετικά με το εάν η τράπεζα ήταν ανοιχτή σε περαιτέρω ενέσεις εάν υπήρχε άλλη έκκληση για πρόσθετη ρευστότητα. Η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της Credit Suisse στα τέλη του περασμένου έτους, αφού εξαγόρασε το 9,9% του μετοχικού της κεφαλαίου.