Ντράγκι: Η Αθήνα θα αποφασίσει για 4ο μνημόνιο

H Αθήνα θα αποφασίσει για τέταρτο πρόγραμμα (σ.σ. μνημόνιο), επεσήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι χθες Πέμπτη 14-12-2017 σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ελληνικής Υπηρεσίας της Deutsche Welle.

Oπως αναφέρει η DW, στη χθεσινή συνέντευξη τύπου, η Deutsche Welle έθεσε δύο βασικά ερωτήματα στον Μάριο Ντράγκι. Το πρώτο αφορούσε την εκτίμηση του προέδρου αν θα υπάρξει και νέο πρόγραμμα προσαρμογής μετά την ολοκλήρωση του τρίτου τον Αύγουστο του 2018, καθώς και τι μέλλει γενέσθαι στο μέτωπο της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών σε περίπτωση που δεν θα υπάρχει πια πρόγραμμα από το καλοκαίρι και έπειτα.

Απαντώντας ο κ Ντράγκι μετέφερε στην κυβέρνηση την ευθύνη για τη διάδοχη κατάσταση : «Εναπόκειται εντελώς στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης να αποφασίσει αν χρειάζεται τέταρτο πρόγραμμα. Εάν η ελληνική οικονομία συνεχίσει να είναι εύθραυστη, τότε η κυβέρνηση θα αποφασίσει η ίδια αν επιθυμεί να συνεχίσει το πρόγραμμα», είπε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Όσον αφορά το καυτό ζήτημα της ρευστότητας, με το οποίο οι ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες το καλοκαίρι αν δεν υπάρξει νέο πρόγραμμα, ο Μ. Ντράγκι τόνισε ότι «η ρευστότητα εξαρτάται από την οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων, αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο οι αγορές αξιολογούν και ανταποκρίνονται στις πολιτικές αυτές.»

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της DW, στο δεύτερο ερώτημα που αφορούσε τις ποινικές διώξεις σε βάρος του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου και τριών εμπειρογνωμώνων του ΤΑΙΠΕΔ, ο Μάριο Ντράγκι εστίασε στην περίπτωση του Ανδρέα Γεωργίου, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει. Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, «η ΕΚΤ έχει επανειλημμένως καταστήσει σαφές τόσο στο Eurogroup όσο και στους υπόλοιπους θεσμούς ότι η ανεξαρτησία των στατιστικών υπηρεσιών και των ανθρώπων που εργάζονται για αυτές είναι θεμελιώδους σημασίας για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων, τα οποία συγκροτούν τη βάση πάνω στην οποία οικοδομούνται, σχεδιάζονται, εγκρίνονται και χρηματοδοτούνται οι οικονομικές πολιτικές στη περίπτωση της Ελλάδας».

Όπως υπογράμμισε στη συνέχεια ο Μάριο Ντράγκι, «οποιεσδήποτε ενέργειες τείνουν να υπονομεύσουν αυτή την αξιοπιστία ή την αξιοπιστία των στοιχείων δεν είναι αποδεκτές και είναι αντίθετες προς την ΕΚΤ και το διοικητικό της συμβούλιο. Όλα τα παραπάνω φυσικά λέγονται λαμβάνοντας υπόψη την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης της εκάστοτε χώρας».