Το Crew Dragon (Demo-2) της SpaceX προσδέθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (Live)

Το διαστημόπλοιο της SpaceX Crew Dragon έφθασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου και προσδέθηκε χωρίς προβλήματα, λίγα λεπτά νωρίτερα από το πρόγραμμα, μεταφέροντας τους δύο αστροναύτες της Nasa και ολοκληρώνοντας με επιτυχία ένα κρίσιμο βήμα της διαστημικής αποστολής. Ο Μπομπ Μπένκεν και ο Νταγκ Χάρλι, που εκτοξεύθηκαν χθες με πύραυλο της SpaceX από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της Φλόριντα, είναι οι πρώτοι αστροναύτες της NASA που φθάνουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό χάρις σε διαστημόπλοιο ιδιωτικής εταιρείας.

Η SpaceX του Elon Musk κατάφερε λίγο πριν τις 22:30 το Σάββατο (ώρα Ελλάδας) να θέσει αστροναύτες σε τροχιά μετά την αναστολής της εκτόξευσης του διαστημοπλοίου Crew Dragon (Demo-2) στις 27 Μαΐου λόγω κακών καιρικών συνθηκών.

Το ταξίδι προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) ήταν προγραμματισμένο για τις 3:22 μ.μ. (22.22 ώρα Ελλάδας) – και αποτελεί την  πρώτη εκτόξευση Αμερικανών αστροναυτών από το έδαφος των ΗΠΑ από το 2011. Είναι επίσης το πρώτο ταξίδι με ένα διαστημικό σκάφος που αναπτύχθηκε στο εμπόριο.

Οι Αμερικανοί αστροναύτες Μπομπ Μπένκεν και Νταγκ Χάρλεϊ εκτοξεύθηκαν από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στην Φλόριντα επιβαίνοντες σε πύραυλο της SpaceX, της πρώτης ιδιωτικής εταιρείας στην οποία εμπιστεύθηκε η Nasa μία τόσο πολύτιμη αποστολή. Είναι η πρώτη φορά από το 2011 που η εκτόξευση επανδρωμένης διαστημικής αποστολής πραγματοποιείται από το αμερικανικό έδαφος.

Μέσα σε εκκωφαντικό θόρυβο που έφθασε χιλιόμετρα μακριά στις ακτές της Φλόριντα, ένας πύραυλος Falcon 9 της εταιρείας SpaceX του Ελον Μασκ απογειώθηκε στις 15.22 τοπική ώρα (22.22 ώρα Ελλάδος) και τα πρώτα λεπτά της πτήσης εκτυλίχθηκαν χωρίς προβλήματα, σύμφωνα με την απευθείας αναμετάδοση της αποστολής της NASA. Ο πρώτος όροφος του πυραύλου αποκολλήθηκε όπως ήταν προγραμματισμένο έπειτα από πτήση δύο λεπτών, καθώς ο πύραυλος πετούσε με ταχύτητα 4000χλμ/ώρα, ενώ ο δεύτερος όροφος εξακολουθούσε να προωθεί την κάψουλα Crew Dragon προς τον προορισμό της, τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Θυμίζουμε ότι αναβλήθηκε η εκτόξευση των δύο Αμερικανών αστροναυτών με έναν πύραυλο της ιδιωτικής εταιρείας SpaceX, στην πρώτη επανδρωμένη διαστημική αποστολή για τις ΗΠΑ από το 2011. Η SpaceX στοχεύει τώρα να πραγματοποιήσει το Σάββατο 30 Μαΐου 2020 την εκτόξευση του Crew Dragon (Demo-2) του Falcon 9 από το Launch Complex 39A (LC-39A) στο Διαστημικό Κέντρο Kennedy της NASA στη Φλόριντα. Ο Ρόμπερτ Μπίνκεν και ο Ντάγκλας Χάρλεϊ είναι οι δύο αστροναύτες που μετέχουν σε αυτήν την αποστολή. Ο πύραυλος Crew Dragon εκτοξεύθηκε στις 3:22 τοπική ώρα (22.22 ώρα Ελλάδας) της 30ης Μαΐου.