Η ΕΚΤ διατήρει αμετάβλητα τα επιτόκια – Σε νέο υψηλό το Ευρώ (upd)

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επαναβεβαίωσε σήμερα την πολιτική της, υποσχόμενη να κρατήσει τα επιτόκια σταθερά πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των αγορών ομολόγων και διατηρώντας τη δέσμευση για αύξηση των αγορών αυτών, εάν χρειαστεί.

Η ΕΚΤ διατήρησε τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά επίπεδά τους, επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να πραγματοποιεί μηνιαίες αγορές ομολόγων, ύψους 30 δισεκ. ευρώ το μήνα, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και είπε ότι είναι έτοιμη να αυξήσει το μέγεθος ή και τη διάρκεια του προγράμματος αγορών ομολόγων εάν επιδεινωθούν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό.

Το ενδιαφέρον πλέον στράφηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις 15:30 ώρα Ελλάδος ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, κατά την οποία και ερωτήθηκε για την άνοδο που έχει σημειώσει το ευρώ έναντι του δολαρίου μετά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Το ευρώ ανήλθε χθες Τετάρτη 24-1-2018 σε υψηλό τριών ετών στο 1,2415 δολάριο. Λίγο μετά την έναρξη των δηλώσεων Ντράγκι, στις 16:05 το απόγευμα της Πέμπτης 25-1-2018, το ευρώ διαπραγματευόταν με υψηλά κέρδη 0,93% στο 1,2524 με το δολάριο, έχοντας καταγράψει υψηλό ημέρας στο 1,2537.