Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα μειώσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων της το επόμενο έτος σε ένα βήμα που φέρνει πιο κοντά το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) στο οποίο έχει δαπανήσει περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια ευρώ σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσει τον πληθωρισμό στη ευρωζώνη.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συμφώνησαν να περιορίσουν τιες αγορές έως τα 30 δισ. Ευρώ το μήνα, αρχής γενομένης τον Ιανουάριο του 2018, από 60 δισ. ευρώ σήμερα και να συνεχιστούν για εννέα μήνες μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2018. Η απόφαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ ήταν σύμφωνη με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων. Αυτή η απόφαση θα φτάσει τα συνολικά της κεφάλαια του προγράμματος αγορών σε τουλάχιστον 2,55 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, η ΕΚΤ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχίσει το πρόγραμμα και μετά τον Σεπτέμβριο του 2018. Τα επιτόκια διατηρήθηκαν σταθερά στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, με την επισήμανση ότι θα παραμείνουν σε αυτά για μεγάλη χρονική περίοδο.

Το ευρώ υποχώρησε μετά την ανακοίνωση, σημειώνοντας πτώση έως τα 1,1738 δολάρια στις 3:35 μ.μ. ώρα Ελλάδας. Στις 17:20 το απόγευμα της Πέμπτης 26-10-2017 διαπραγματευόταν με πτώση 0,75% στα 1,1724 δολάρια.

Η ΕΚΤ αποφάσισε να περιορίσει, από την 1η Ιανουαρίου 2018, τις αγορές τίτλων στο ποσό των 30 δισ. ευρώ, με δέσμευση να εξακολουθήσει τις αγορές έως τον Σεπτέμβριο του 2018. Παράλληλα, η ΕΚΤ αποφάσισε, όπως ήταν αναμενόμενο, να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Οι αγορές τίτλων, στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (Asset Purchase Program-APP) θα συνεχιστούν με το σημερινό μηνιαίο ποσό των 60 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2017. Από τον Ιανουάριο του 2018 οι αγορές τίτλων θα συνεχιστούν με μηνιαίο ποσό 30 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου του 2018. Η ΕΚΤ επιβεβαιώνει, ωστόσο, ότι διατηρεί τη δυνατότητα να αυξήσει το ποσό ή και τη διάρκεια του προγράμματος ΑPP, εάν επιδεινωθούν οι προοπτικές τής οικονομίας στην Ευρωζώνη.

Επίσης, σύμφωνα με την απόφαση της ΕΚΤ, «το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως». Η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως εξακολουθεί να αναμένει ότι «τα βασικά επιτόκιά της θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδά τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού».

Θα ανακοινώνει από τον Νοέμβριο τα ποσά των μηνιαίων αποπληρωμών ομολόγων που έχει αγοράσει

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε να δημοσιοποιεί από τις 6 Νοεμβρίου, σε μηνιαία βάση, τα ποσά των μηνιαίων αποπληρωμών ομολόγων που έχει αγοράσει στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για το εκάστοτε επόμενο 12μηνο. Αποφάσισε, επίσης, να παρέχει πρόσθετες λεπτομέρειες για την εφαρμογή του προγράμματος. «Αυτό αντανακλά τη δέσμευση της ΕΚΤ για περαιτέρω αύξηση της διαφάνειας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΚΤ.

Η απόφαση για την έναρξη δημοσίευσης των στοιχείων αυτών αντανακλά την αυξανόμενη σημασία τους, δεδομένων των μεγαλύτερων λήξεων ομολόγων το 2018. Όπως αναφέρει η ΕΚΤ, τα έσοδα από τις λήξεις ομολόγων που έχουν αγορασθεί στο πλαίσιο του προγράμματος αγορών κρατικών τίτλων επανεπενδύονται από το Ευρωσύστημα με ευέλικτο τρόπο και έγκαιρα, κατά τον μήνα που λήγουν ή τους επόμενους δύο μήνες, αν αυτό δικαιολογείται από τις συνθήκες ρευστότητας της αγοράς. Σημειώνεται, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια του προγράμματος αγορών ομολόγων, οι αποπληρωμές της ονομαστικής αξίας των κρατικών ομολόγων θα επενδύονται ξανά στην επικράτεια, στην οποία έχει εκδοθεί το ομόλογο που λήγει.