Σήμερα η κηδεία του Γιάννη Παντή

Στην εκκλησία των Αγίων Πάντων στην ομώνυμη κοινότητα της Ζακύνθου, θα τελεστεί σήμερα, Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017 στις 15:30 η νεκρώσιμος ακολουθία για τον γενικό γραμματέα του υπ. Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Γιάννη Παντή, που απεβίωσε προχθες.

Όπως έγινε γνωστό, εκ μέρους της κυβέρνησης, θα παραστούν στην κηδεία οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Παιδείας Σταύρος Κοντονής και Κώστας Γαβρόγλου.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί στην εκκλησία του χωριού στις 15.30 και από εκεί η σορός του θα μεταφερθεί στο κοιμητήρι της περιοχής συνοδεία παραδοσιακών ζακυνθινών τραγουδιών.

Στη μνήμη του εκλιπόντος, η σημαία τόσο στο κτίριο του υπουργείου Παιδείας όσο και σ΄ εκείνα όπου στεγάζονται εποπτευόμενοι φορείς, θα κυματίζει μεσίστια επί τριήμερο.

Ο Γιάννης Παντής, 60 ετών, είχε υποστεί ανακοπή καρδιάς στις 18 Μαΐου. Απεβίωσε ύστερα από πολύμηνη νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Είχε αναλάβει γενικός γραμματέας μετά την ανάληψη του χαρτοφυλακίου της Παιδείας από τον Νίκο Φίλη, τον Σεπτέμβριο του 2015.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, για να τιμηθεί η μνήμη του, η σημαία στο υπουργείο θα παραμείνει μεσίστια για τρεις ημέρες, ενώ το ίδιο θα συμβεί αύριο και στους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου.

Ο Γιάννης Παντής ήταν καθηγητής του τομέα Οικολογίας, στο τμήμα Βιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (2015), αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης στο ΑΠΘ (2010-2014), πρόεδρος (1999-2002) και αντιπρόεδρος (1995-1999) του διεθνούς φορέα European Ecological Federation, μέλος του Συμβουλίου Πιστοποίησης του Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων (2006-2013) και πρόεδρος του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Ζακύνθου (2000-2005).

Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η δομή και η διαχείριση Οικοσυστημάτων, η βιοανίχνευση των συνεπειών της ρύπανσης σε αστικά περιβάλλοντα, η περιβαλλοντική εκπαίδευση, καθώς επίσης και η διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών και η Οικολογία Τοπίου.

Εκτός των ακαδημαϊκών του καθηκόντων, ο Γιάννης Παντής είχε δημοσιεύσεις σε περισσότερα από 100 άρθρα σε διεθνή περιοδικά, ενώ ήταν μέλος της συντακτικής ομάδας σε 8 επιστημονικά βιβλία και διδακτικά εγχειρίδια, εργασίες-κεφάλαια σε συνολικά 15 βιβλία (13 διεθνή και 2 ελληνικά).

Ήταν μέλος της συντακτικής ομάδας 3 επιστημονικών περιοδικών και κριτής 9 ελληνικών και διεθνών επιστημονικών περιοδικών.

Κατά τη θητεία του στο υπουργείο Παιδείας ως γενικός γραμματέας, είχε αναλάβει, μεταξύ άλλων, το κομμάτι της οργάνωσης και λειτουργίας των δομών για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων.

Η ηγεσία του υπουργείου και οι συνεργάτες του εκφράζουν την οδύνη τους και τα θερμά συλλυπητήριά τους στη σύζυγο, τον γιό του και τους οικείους του.

«Με οδύνη πληροφορήθηκα την απώλεια του Γιάννη Παντή. Μια απώλεια δύσκολη στη διαχείρισή της σε επίπεδο προσωπικό γιατί εκτός από συνεργάτης ο Γιάννης ήταν και ένας καλός φίλος» δήλωσε ο υπουργός, Κώστας Γαβρόγλου για την απώλεια του Ι. Παντή.